EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
BirdLife International, som DOF BirdLife er en del af, jublede, da Storbritannien 26. marts i år stoppede alt industrifiskeri efter stimerne af tobis i den britiske del af Nordsøen og i skotsk farvand.
Forbuddet blev indført for at sikre fødegrundlaget for en lang række arter af havfugle, som de senere år har været i dramatisk tilbagegang i kolonierne omkring Nordsøen primært på grund af fødemangel. I flere britiske havfuglekolonier er op imod 70 procent af ynglefuglene forsvundet.
Nu stiller Europa-Kommissionen spørgsmålstegn ved lovligheden i den britiske beslutning om at forbyde fiskeri efter tobis. Kommissionen vil have et voldgifttribunal til at afgøre, om forbuddet er et brud på Brexit-aftalen, der blandt andet skulle sikre danske fiskeres adgang til britisk farvand.
Havet har brug for genopretning
Men den beslutning vækker harme hos 35 britiske og europæiske naturbeskyttelsesorganisationer med BirdLife International i spidsen. I en fælles erklæring har de opfordret Europa-Kommissionen til at skifte kurs og i stedet gøre en indsats for at genoprette økosystemet i Nordsøen til gavn for både fiske- og fuglebestande.
- Det er helt afgørende for Nordsøens havfugle, at havets økosystem bliver genoprettet, og i den sammenhæng var det en sejr for naturen, da Storbritannien i foråret forbød industrifiskeriet efter tobis. Det er et svigt af vores fælles havområder, når Europa-Kommissionen nu forsøger at få genoptaget industrifiskeriet efter tobis, siger Jacob Jensen, der er leder af DOF BirdLifes naturfaglige afdeling.
Fra havet til foder for grise og kvæg
- Der er tale om et fiskeri, hvor fangsten end ikke bruges til menneskeføde, men går til husdyrfoder i industrilandbruget. I en tid, hvor EU og medlemslandene bør arbejde målrettet på at genoprette Europas tabte natur, og hvor Danmark netop har vedtaget Den Grønne Trepart, der blandt andet skal gavne det marine miljø, vil genoptagelse af tobis-fiskeriet i Nordsøen være et meget sørgeligt tilbageskridt i kampen-for havets biodiversitet, fugle og natur, siger Jacob Jensen.
Tobis er vitale led i fødekæden
De 35 fugle- og naturbeskyttelsesorganisationer slår i deres henvendelse til Europa-Kommissionen fast, at de tager kraftigt afstand fra kommissionens anmodning om en voldgift, der skal bane vejen for tobisfiskeri i Nordsøen.
Tobis spiller en vital nøglerolle i havets fødekæder, og er afgørende ikke alene for en lang række havfugle, men også for sæler og hvaler og flere større fiskearter, der er vigtige som menneskeføde.
Den britiske fuglebeskyttelsesorganisation RSPB kalder Europa-Kommissionens beslutning et ”skandaløst forsøg på at omstøde en hårdt vundet sejr for truede havfugle”.
Kontakter
Jacob JensenChef for NaturafdelingenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:51 22 85 95Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
BirdLife International: Forbyd bly i al slags ammunition og alle fiskeredskaber i EU23.1.2025 14:28:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år dør mindst en million vandfugle, fordi de optager bly, der spredes på grund af jagt, lerdueskydning eller fiskeri. Fuglebeskyttelsesorganisationen BirdLife International opfordrer kraftigt alle fuglevenner til at underskrive og støtte op om en appel til Europa-Kommissionen, der vil sætte en stopper for al blyforurening i EU, således som det allerede er sket i Danmark.
Nu blændes der op for direkte tv fra havørnenes familieliv14.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Midt i januar er der premiere på 2025-udgaven af DOF BirdLifes ØrneTV, der har Nordeuropas største rovfugle i hovedrollerne. Havørneparret ved Hyllekrog på Lolland har bygget til på deres foretrukne rede, hvor et webkamera døgnet rundt vil sende live fra ørnenes liv. DOF BirdLifes Projekt Ørn har i år lavet en helgardering med to webkameraer, så der kan komme billeder uanset hvilken rede ørnene vælger til deres familieliv.
Fyrværkeri skræmmer fuglene27.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at loven om fyrværkeri er strammet, så det nu kun er tilladt at skyde larmende og lysende raketter af i to døgn omkring nytår. Men det bør slet ikke være tilladt at skyde fyrværkeri af tæt på Natura 2000-områder, hvor fuglelivet kræver særlig beskyttelse, mener DOF BirdLife.
Ingen giftdræbte rovfugle i 202417.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ornitologer og jægere har dannet fælles front mod faunakriminalitet for at forebygge giftdræbte og nedskudte rovfugle. Indsatsen har tilsyneladende haft sin virkning, for i 2024 er der ikke fundet døde rovfugle med gifte i kroppen efter en årrække med årlige tilfælde. Nu opfordres miljøminister Magnus Heuniche til at fremskynde det udsatte lovforslag, der skal skærpe straffen for faunakriminalitet.
Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum