DOF BirdLife

Fyrværkeri skræmmer fuglene

Del

DOF BirdLife glæder sig over, at loven om fyrværkeri er strammet, så det nu kun er tilladt at skyde larmende og lysende raketter af i to døgn omkring nytår. Men det bør slet ikke være tilladt at skyde fyrværkeri af tæt på Natura 2000-områder, hvor fuglelivet kræver særlig beskyttelse, mener DOF BirdLife. 

Bramgæs flygter. Foto: Jan Skriver.
Bramgæs flygter. Foto: Jan Skriver.

Mange af Danmarks 250 Natura 2000-områder huser store koncentrationer af vandfugle, og i disse områder bør det hele året være forbudt at fyre fyrværkeri af.

Det mener DOF BirdLife, der i samme åndedrag glæder sig over, at det fra i år kun er tilladt at fyre nytårskrudt af 31.december og 1. januar.

- I lavbundsområder og nær lavvandede kystområder med store flokke af fugle kan fyrværkeri resultere i massive forstyrrelser, der stresser fuglene. Det medfører, at fuglene ofte flyver rundt i panik. Vi har for eksempelregistreretforstyrrelser i Roskilde Fjord og ved Maribo-søerne, hvor der er meget fuglerige Natura 2000-områder, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

- Fyrværkeri har betydelige negative konsekvenser for vilde fugle, der om vinteren har brug for ro og ofte reagerer meget negativt på forstyrrelser. Det viser forskning fra både ind- og udland. Derfor mener vi, at reglerne for brug af fyrværkeri bør strammes yderligere, så Natura 2000-områderfriholdes for fyrværkeri hele året, siger biologen.

Fred og ro for raketter på Nyord

De 250 danske Natura 2000-områderer udpeget for at beskytte truede, sjældne eller karakteristiske dyre- og plantearter og naturtyper. 3.820 kvadratkilometer er Natura 2000-områder på land. Det svarer til 9 procent af Danmarks landareal. Cirka 29.230 kvadratkilometer af Natura 2000-områderne er marine områder. Det svarer til 28 procent af Danmarks havareal.

I den indeværendemilde vinter er mange svømmeænder og gæs blevet i danske kystområderog søer i stedet for at trække mod mildere egne i sydvest,og de er sårbare overfor forstyrrelser med fyrværkeri.

På øen Nyord nord for Møn, der er en del af Natura 2000-område nummer 168,har beboerne i landsbyen besluttet helt at forbyde fyrværkeri, dels for at forebygge brand i stråtækte huse, dels for at værne om de store fugleflokke, som raster og fouragerer på Nyord Enge og i fladvandet, der omgiver øen.

De 30 fastboende på Nyord sætter hvert år i dagene før årsskiftet opslag op, der gør opmærksom på forbuddet, som har været gældende i en årrække, så besøgende i Nyord by, der består af 70 huse, dropper enhver tanke om at skyde nytåret ind med larm og lys over det flade, fuglerige terræn.

I denne tid holder flokke af pibeænder, krikænder og gæs til i og omkring Nyord, der også huser jagende havørn og vandrefalk. Fuglene kan trygt flyve nytåret i møde, hvad angår fyrværkeri.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse

DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.

Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse

Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye