Talentfulde unge fra Midtjylland skal lære om fremtidens bæredygtige fødevarer på AU Viborg
Er køer bange for høje mennesker, og hvor tæt kan man komme på en ko, før den flytter sig? Og hvorfor er antibiotikaresistens en trussel mod dyrs og menneskers sundhed? Det er noget af det, som en række talentfulde unge fra Midtjylland har mulighed for at lære om og undersøge, når de besøger AU Viborg lørdag den 16. november. Pressen er inviteret.
Normalt er det studerende fra Veterinærmedicin, Dyrevidenskab og Plante- og fødevarevidenskab, der suger viden til sig i undervisningslokalerne på AU Viborg. Lørdag den 16. november har de studerende imidlertid overladt pladsen til gymnasieeleverne, når op mod 170 talentfulde unge fra Midtjylland møder fremtidens bæredygtige landbrug og fødevareproduktion på AU Viborg.
De unge besøger AU Viborg som afslutning på forløbet Akademiet for Talentfulde Unge, et toårigt program for dygtige og fagligt engagerede gymnasie- og Hf-elever:
”Igennem forløbet på Akademiet for Talentfulde Unge vil vi gerne præsentere vores elever for forskellige fagligheder, forskningsområder, praksisser og karriereveje, så vi kan hjælpe til at gøre dem nysgerrige,” siger Anne Harrits, der er leder af Akademiet for Talentfulde Unge | Midt. Hun fortsætter:
”Vi gør også meget ud af at vise vores elever, hvordan forskellige fagligheder kan arbejde sammen, og hvordan det kan føre til helt nye resultater og metoder. Vi ser frem til en dag med en høj grad af tværfaglighed og til at vise vores elever, hvorfor forskning og teoretisk viden kan bringe værdi til virkelighedens praksis – og omvendt, at forskning og videnskab har sin forankring i virkeligheden.”
Dagen byder på en række forskellige workshops, hvor gymnasieeleverne kommer tæt på forskernes arbejde med fremtidens bæredygtige landbrug og fødevarer. F.eks. møder de forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, hvor Charlotte Lauridsen er institutleder:
”Vi glæder os til at byde gymnasieeleverne velkomne på AU Viborg, hvor vi vil vise dem noget af al den spændende forskning, der foregår her på stedet. Bl.a. vil jeg selv fortælle om et stort internationalt projekt (Pig-Paradigm), som vi netop nu har gang i, og som skal finde ud af, hvordan vi kan mindske brugen af antibiotika til grise, så vi undgår antibiotikaresistens”, siger Charlotte Lauridsen og fortsætter:
”Samtidig får gymnasieleverne mulighed for at opleve campus og vores unikke faciliteter – og det ville naturligvis være dejligt, hvis nogle af dem på sigt fik lyst til at søge ind og tage deres uddannelse her hos os,” siger hun.
Tid og sted
Pressen er inviteret fra kl. 13.15 til 15.30
13.15: Velkommen v/Anne Harrits, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt
13.20: Introduktionsforelæsning: Fremtidens bæredygtige fødevarer – med fokus på at mindske antibiotikaresistens v/Charlotte Lauridsen, institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, AU Viborg
Kl. 14: Mulighed for interview med Anne Harrits, leder af ATU | Midt og Charlotte Lauridsen, institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab.
Kl. 14.25: De studerende går ud i workshops (f.eks. om adfærdsøvelser med køer (på dansk), plantebaserede fødevarer (på engelsk), solceller og afgrøder på samme mark (på dansk) eller jordens struktur (på engelsk))
Sted: AU Viborg, Blichers Allé 20, 8830 Tjele
Kontakt
Anne Harrits
Leder, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt
Tlf.: 28 51 91 53
anne@atumidt.dk
Charlotte Lauridsen
Institutleder, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tlf.: 24 43 96 39
charlotte.lauridsen@anivet.au.dk
Jannie True Hansen
Kommunikationsrådgiver, Faculty of Technical Sciences
Tlf.: 93 52 27 89
jth@au.dk
Om Akademiet for Talentfulde Unge
Formålet med Akademiet for Talentfulde Unge er at give gymnasie- og Hf-elever med akademisk potentiale et bredere og mere kontinuert tilbud med intellektuelle udfordringer og erfaringer, der opkvalificerer deres daglige arbejde, styrker deres studiekompetencer og naturligt leder dem til en videregående uddannelse. Udover at udvikle deres faglige og studiemæssige kompetencer får de samtidig et socialt netværk af ligesindede. Det er desuden akademiets mål og opgave at skabe tætte samarbejdsrelationer mellem de gymnasiale ungdomsuddannelser, de videregående uddannelser og de fremmeste virksomheder i regionen
Læs mere om Akademiet for Talentfulde Unge i Midtjylland >>
Om AU Viborg
AU Viborg – Forskningscenter Foulum er Danmarks grønne campus, hvor vi gennem uddannelse og forskning baner vejen for den grønne omstilling. Med udgangspunkt i solid forskningsbaseret viden om jord, planter, dyr, fødevarer, ingeniørvidenskab, klima og miljø går vi forrest i udviklingen af et samfund, hvor jordens ressourcer vedligeholdes, og hvor intet går til spilde.
I august bød vi velkommen til de første studerende på de tre nye uddannelser i Veterinærmedicin, Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab.
Kontakter
Jannie True HansenKommunikationsrådgiverAarhus Universitet
Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Iltsvind fortsat på rekordniveau8.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske farvande er under sjældent hårdt pres for årstiden med iltsvind på et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.
Rasmus bygger bro mellem landmænd og forskere8.11.2024 08:30:31 CET | Pressemeddelelse
Egentlig er han uddannet landmand, men da muligheden bød sig, skiftede han stalden ud med laboratoriet og blev forsker. Nu håber Rasmus Bak Stephansen, at han kan skabe større tillid mellem landbruget og forskningen.
Foreløbige NOVANA-resultater fremsendt5.11.2024 13:52:18 CET | Pressemeddelelse
Udkast til resultater af Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA) for 2023 er den 5. november 2024 sendt til kommentering i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Miljøstyrelsen.
Fra en græsk bjergtop vil forskere løse mysteriet om skydannelse1.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
På toppen af Mt. Helmos i Grækenland håber forskere fra mere end tolv europæiske lande, herunder Aarhus Universitet, at lære mere om, hvordan skyer bliver dannet. Målet er at lave mere præcise klimamodeller.
Når vi forstyrrer havbunden, får vi mere kuldioxid og øger risikoen for iltsvind25.10.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at forstyrrelse af havbunden fra trawlende redskaber og opgravning af havbunden fører til en række uheldige konsekvenser for både havmiljøet og det globale miljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum