Talentfulde unge fra Midtjylland skal lære om fremtidens bæredygtige fødevarer på AU Viborg
Er køer bange for høje mennesker, og hvor tæt kan man komme på en ko, før den flytter sig? Og hvorfor er antibiotikaresistens en trussel mod dyrs og menneskers sundhed? Det er noget af det, som en række talentfulde unge fra Midtjylland har mulighed for at lære om og undersøge, når de besøger AU Viborg lørdag den 16. november. Pressen er inviteret.
Normalt er det studerende fra Veterinærmedicin, Dyrevidenskab og Plante- og fødevarevidenskab, der suger viden til sig i undervisningslokalerne på AU Viborg. Lørdag den 16. november har de studerende imidlertid overladt pladsen til gymnasieeleverne, når op mod 170 talentfulde unge fra Midtjylland møder fremtidens bæredygtige landbrug og fødevareproduktion på AU Viborg.
De unge besøger AU Viborg som afslutning på forløbet Akademiet for Talentfulde Unge, et toårigt program for dygtige og fagligt engagerede gymnasie- og Hf-elever:
”Igennem forløbet på Akademiet for Talentfulde Unge vil vi gerne præsentere vores elever for forskellige fagligheder, forskningsområder, praksisser og karriereveje, så vi kan hjælpe til at gøre dem nysgerrige,” siger Anne Harrits, der er leder af Akademiet for Talentfulde Unge | Midt. Hun fortsætter:
”Vi gør også meget ud af at vise vores elever, hvordan forskellige fagligheder kan arbejde sammen, og hvordan det kan føre til helt nye resultater og metoder. Vi ser frem til en dag med en høj grad af tværfaglighed og til at vise vores elever, hvorfor forskning og teoretisk viden kan bringe værdi til virkelighedens praksis – og omvendt, at forskning og videnskab har sin forankring i virkeligheden.”
Dagen byder på en række forskellige workshops, hvor gymnasieeleverne kommer tæt på forskernes arbejde med fremtidens bæredygtige landbrug og fødevarer. F.eks. møder de forskere fra Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, hvor Charlotte Lauridsen er institutleder:
”Vi glæder os til at byde gymnasieeleverne velkomne på AU Viborg, hvor vi vil vise dem noget af al den spændende forskning, der foregår her på stedet. Bl.a. vil jeg selv fortælle om et stort internationalt projekt (Pig-Paradigm), som vi netop nu har gang i, og som skal finde ud af, hvordan vi kan mindske brugen af antibiotika til grise, så vi undgår antibiotikaresistens”, siger Charlotte Lauridsen og fortsætter:
”Samtidig får gymnasieleverne mulighed for at opleve campus og vores unikke faciliteter – og det ville naturligvis være dejligt, hvis nogle af dem på sigt fik lyst til at søge ind og tage deres uddannelse her hos os,” siger hun.
Tid og sted
Pressen er inviteret fra kl. 13.15 til 15.30
13.15: Velkommen v/Anne Harrits, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt
13.20: Introduktionsforelæsning: Fremtidens bæredygtige fødevarer – med fokus på at mindske antibiotikaresistens v/Charlotte Lauridsen, institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, AU Viborg
Kl. 14: Mulighed for interview med Anne Harrits, leder af ATU | Midt og Charlotte Lauridsen, institutleder på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab.
Kl. 14.25: De studerende går ud i workshops (f.eks. om adfærdsøvelser med køer (på dansk), plantebaserede fødevarer (på engelsk), solceller og afgrøder på samme mark (på dansk) eller jordens struktur (på engelsk))
Sted: AU Viborg, Blichers Allé 20, 8830 Tjele
Kontakt
Anne Harrits
Leder, Akademiet for Talentfulde Unge | Midt
Tlf.: 28 51 91 53
anne@atumidt.dk
Charlotte Lauridsen
Institutleder, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab
Tlf.: 24 43 96 39
charlotte.lauridsen@anivet.au.dk
Jannie True Hansen
Kommunikationsrådgiver, Faculty of Technical Sciences
Tlf.: 93 52 27 89
jth@au.dk
Om Akademiet for Talentfulde Unge
Formålet med Akademiet for Talentfulde Unge er at give gymnasie- og Hf-elever med akademisk potentiale et bredere og mere kontinuert tilbud med intellektuelle udfordringer og erfaringer, der opkvalificerer deres daglige arbejde, styrker deres studiekompetencer og naturligt leder dem til en videregående uddannelse. Udover at udvikle deres faglige og studiemæssige kompetencer får de samtidig et socialt netværk af ligesindede. Det er desuden akademiets mål og opgave at skabe tætte samarbejdsrelationer mellem de gymnasiale ungdomsuddannelser, de videregående uddannelser og de fremmeste virksomheder i regionen
Læs mere om Akademiet for Talentfulde Unge i Midtjylland >>
Om AU Viborg
AU Viborg – Forskningscenter Foulum er Danmarks grønne campus, hvor vi gennem uddannelse og forskning baner vejen for den grønne omstilling. Med udgangspunkt i solid forskningsbaseret viden om jord, planter, dyr, fødevarer, ingeniørvidenskab, klima og miljø går vi forrest i udviklingen af et samfund, hvor jordens ressourcer vedligeholdes, og hvor intet går til spilde.
I august bød vi velkommen til de første studerende på de tre nye uddannelser i Veterinærmedicin, Plante- og fødevarevidenskab og Dyrevidenskab.
Kontakter
Jannie True HansenKommunikationsrådgiverAarhus Universitet
Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
Bæredygtig plantebeskyttelse er vigtigt for fremtidens landbrug4.4.2025 10:49:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan brødføder vi en voksende verdensbefolkning uden at skade miljøet? Spørgsmålet er mere presserende end nogensinde. Svaret kan ligge i ny forskning fra EU H2020-projektet SUPPORT, der har udviklet en ny ramme for bæredygtig plantebeskyttelse. Med bidrag fra forskere på Aarhus Universitet og andre europæiske institutioner kaster projektet lys over, hvordan landmænds beslutningsprocesser og politiske tiltag kan transformere landbruget.
Ulvebestanden i Danmark når højeste niveau i nyere tid1.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser stabil fremgang for Danmarks ulve, der nu tæller seks kobler, to par og en enlig revirhævdende, svarende til omkring 42 dyr. Ulven ser nu ud til at være fast etableret i Danmark.
Ny viden om soldaterfluers sexliv kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion1.4.2025 08:17:55 CEST | Pressemeddelelse
Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.
Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden11.3.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum