Aarhus Universitet Technical Sciences

Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne

Del

Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .

To hænder holder en bunke jord.
Langvarig brug af kvæggødning har kun minimal betydning for nedbrydning af planterester i jorden, viser forskning fra Aarhus Universitet – det er især jordtype og afgrøder, der gør en forskel. colourbox.com

En undersøgelse med Emmanuel Arthur og Yuting Fu fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i spidsen har anvendt langvarige markforsøg på fem forskellige lokaliteter i Europa for at undersøge, hvordan kvæggødning påvirker nedbrydningen af planterester i forskellige jordtyper. Forskerne benyttede den såkaldte "tepose-metode", der trods det pudsige navn er en anerkendt metode til at studere nedbrydning af organisk materiale. 

I forsøget blev et sæt af teposer indeholdende grøn te (højkvalitets organisk materiale) og rooibos-te (lavkvalitets organisk materiale) gravet ned i jorden i tre måneder. Efter denne periode blev teposerne gravet op igen, og den tilbageværende mængde organisk materiale blev målt. 

"Metoden giver os mulighed for at sammenligne nedbrydningen af organisk materiale i forskellige jordtyper og med forskellige gødningsbehandlinger," forklarer Yuting Fu. 

Resultater om nedbrydning 

Studiet viste, at effekten af kvæggødning på nedbrydning varierer afhængigt af jordens tekstur og den dyrkede afgrøde. I sandholdig jord var nedbrydningen af høj-kvalitets organisk materiale reduceret med 5-7 % i marker, der havde fået tilført gødning. I jord med et højt indhold af silt var nedbrydningen af lav-kvalitets organisk materiale reduceret med 22 %. 

Jordens tekstur har stor betydning 

Jordens tekstur – altså fordelingen af sand, silt og ler – har afgørende betydning for dens evne til at holde på vand, sikre luftcirkulation og understøtte mikrobiel aktivitet. Studiet understreger, at jordegenskaber og de dyrkede afgrøder har en større indflydelse på nedbrydning end tilførslen af kvæggødning. 

Afgrødernes indflydelse 

De dyrkede afgrøder påvirker også jordens luftcirkulation og mikrobielle aktivitet gennem deres rodsystemer og dyrkningspraksis. Ifølge forskerne er denne påvirkning større end effekten af kvæggødning. 

Begrænset effekt af kvæggødning 

Selvom kvæggødning tilfører næringsstoffer som kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K) til jorden, har den kun en minimal effekt på nedbrydningen af planterester sammenlignet med jordtype og afgrøder. Forskerne konkluderer, at anvendelsen af husdyrgødning ikke væsentligt ændrer de mikrobielle processer, der styrer den tidlige nedbrydning af organisk materiale. 

Perspektiver for bæredygtigt landbrug 

Studiets resultater har vigtige implikationer for bæredygtigt landbrug. En bedre forståelse af, hvordan langvarig brug af kvæggødning påvirker nedbrydningsprocesser, kan hjælpe landmænd med at optimere deres gødningsstrategier for at styrke jordens sundhed og frugtbarhed. 

"Vores forskning giver indsigt i, hvordan vi kan anvende kvæggødning mere effektivt," siger Yuting Fu. 

Studiet åbner op for nye muligheder inden for landbrugspraksis, hvor landmænd potentielt kan forbedre jordens frugtbarhed og sundhed ved at tilpasse deres gødningsstrategier baseret på jordtype og afgrødevalg. 

"Det er afgørende at forstå disse dynamikker for at udvikle mere bæredygtige landbrugsmetoder og sikre en sundere jord," siger Emmanuel Arthur. 

Nøgleord

Kontakter

Seniorforsker Emmanuel Arthur 

Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet 

Tlf.: +45 87157734 

E-mail: emmanuel.arthur@agro.au.dk

Links

Mere info om forskningen

Eksterne samarbejdspartnere Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, og Natural Resources Institute, University of Greenwich.

Ekstern finansiering Forskningen er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, Teknologi og Produktion via projektet Biophysical Drivers of Soil Resilience in a Changing Climate [bevilling nr. 9041-00107B]. Marcos Paradelo er finansieret af Research England’s ‘Expanding Excellence in England’ (E3) – FaNSI-programmet ved NRI.

Interessekonflikt Ingen

Link til videnskabelig artikel Artiklen "Unraveling the edaphic factors driving organic material decay: Insights from long-term manure application studies” er offentliggjort i tidsskriftet Soil Biology and Biochemistry og er skrevet af Yuting Fu, Sabine Ravnskov, Marcos Paradelo, Lis W. de Jonge og Emmanuel Arthur.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Bæredygtig plantebeskyttelse er vigtigt for fremtidens landbrug4.4.2025 10:49:16 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan brødføder vi en voksende verdensbefolkning uden at skade miljøet? Spørgsmålet er mere presserende end nogensinde. Svaret kan ligge i ny forskning fra EU H2020-projektet SUPPORT, der har udviklet en ny ramme for bæredygtig plantebeskyttelse. Med bidrag fra forskere på Aarhus Universitet og andre europæiske institutioner kaster projektet lys over, hvordan landmænds beslutningsprocesser og politiske tiltag kan transformere landbruget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye