Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.

Næsten hele befolkningen i Ittoqqortoormiit får op til 13 gange så meget PFAS i deres mad gennem ringsæler og isbjørn i forhold til den internationalt fastsatte grænse for ugentligt indtag.
PFAS (perfluoralkylstoffer) bruges mange steder i industrien og de produkter vi omgiver os med og findes derfor overalt i miljøet, inklusiv dyr og mennesker. Stofferne bliver transporteret til Arktis med hav- og luftstrømme. De er vanskelige at nedbryde og findes derfor i havpattedyr og de mennesker, der spiser dem.
I en netop udgivet videnskabelig artikel i Cell Reports Sustainability har forskere fra Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience beregnet, hvordan eksponering via føden af fire udvalgte langtransporterede PFAS stoffer for perioden 2006-2020 i det østgrønlandske fangersamfund Ittoqqortoormiit (Scoresbysund).
Den langvarige forhøjede eksponering med PFAS i det Østgrønlandske inuit-samfund over det næste århundrede kan påvirke befolkningens immunsystem. Dette er vigtigt i forbindelse med vaccinationsprogrammer, men også for forekomsten af hjerte-kar-sygdomme, kræft og nedsat fertilitet.
Beregningerne er udført på baggrund af analyser af den traditionelle marine føde, dvs. ringsæl og isbjørn og sammenlignes med maksimalt ugentlig indtages for risiko for effekter på immunsystemet på nanogram pr. kilo kropsvægt.
Ved at bruge de tidsmæssige trends for fund af PFAS i isbjørne og ringsæler fra 2006-2020 anslår forskerne de fremtidige belastninger for Inuit-befolkningen i Ittoqqortoormiit i fremtiden. Her vil den gennemsnitlige indbygger fortsat overskride grænseværdierne indtil år ca. 2090.
Ifølge forskerne bag artiklen understreger resultaterne behovet for yderligere regulering af PFAS og udvikling af ikke-toksiske bæredygtige forbindelser gennem fortsat internationalt samarbejde, blandt andet gennem Stockholm-Konventionen.
Læs artiklen (OBS: Link effektivt fra 11. marst kl 17.00):Ubiquitous global use of persistent PFAS threaten Arctic Indigenous people for decades to come".
Forskningen er udført med støtte fra DANCEA og EU's Horizon-program.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience ved professor Christian Sonne cs@ecos.au.dk eller tlf.: (+45)30783172.
Nøgleord
Kontakter
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:93508434mis@dce.au.dkBilleder

Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde28.11.2025 12:20:06 CET | Nyhed
Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed.
Fra hestepige til førende forsker i hesteadfærd: "Vi skal tænke mere over, hvad hesten selv ville vælge”27.11.2025 13:23:08 CET | Pressemeddelelse
Janne Winther Christensen er netop udnævnt til professor i Equine Welfare ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Som en af verdens førende forskere i hesteadfærd og æresmedlem af International Society for Equitation Science har hun ydet banebrydende arbejde for at forstå hesten på dens egne præmisser. Og hendes budskab er enkelt: Det vigtigste, vi kan give en hest, er andre heste.
AU FOOD søger ny sekretariatsleder: Bliv en nøgleperson i fremtidens fødevareforskning26.11.2025 10:00:58 CET | Pressemeddelelse
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet (AU FOOD) søger en engageret og erfaren sekretariatsleder, der vil spille en central rolle i at understøtte forskning og innovation i verdensklasse.
Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?21.11.2025 12:05:11 CET | Pressemeddelelse
På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I dag åbner pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit middagsbord.
Forskere undersøger nye løsninger på kvælstofforurening.20.11.2025 14:36:17 CET | Pressemeddelelse
Det hele begyndte med en uformel samtale ved kaffemaskinen mellem professor Davide Cammarano og lektor Eusun Han fra Aarhus Universitet. To forskere hvis ekspertiser normalt ikke mødes i samme projekter. Præcisionslandbrug og rodforskning hører ofte til i hver sin verden. Men mens de talte sammen, gik det op for dem, at de måske kunne være med til at løse en af de største udfordringer i dansk landbrug: forurening af grundvand som følge af kvælstofudvaskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum