Prestigiøse EU-bevillinger til tre DTU-forskere
Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som støtter banebrydende forskningsprojekter, har netop uddelt de årlige Synergy Grants. Tre topforskere fra DTU er blandt modtagerne.
Det Europæiske Forskningsråd (ERC), som støtter banebrydende forskningsprojekter har netop uddelt deres prestigiøse Synergy Grants, der går til konsortier på mellem to og fire topforskere.
De involverede forskere skal bringe deres viden, kompetencer og ressourcer sammen og skabe en ny synergi, der kan løse ambitiøse forskningsproblemer, sikre paradigmeskift og bringe forskningsområder i nye retninger
Blandt modtagerne af dette års Synergy Grants finder vi tre DTU-professorer: Jenny Emnéus, Peter Bøggild og Mads Brandbyge.
Peter Bøggild og Mads Brandbyge, begge professorer på DTU Fysik, modtager tilsammen 5,6 millioner euro til deres fælles projekt ’METRIQS’ (Metamaterial Interfaces for Quantum Electronics).
At skabe nye materialer med helt specifikke og tilpassede egenskaber er en vigtig drivkraft for videnskabelige og teknologiske fremskridt og spiller en væsentlig rolle i løsningen af globale udfordringer, som f.eks. udvikling af elektronik der bruger mindre energi end den vi bruger i dag.
’METRIQS’ har til formål at skabe et såkaldt metamateriale, en ny slags materiale hvor grænsefladen mellem materialerne i sig selv spiller en afgørende og aktiv rolle for materialets egenskaber og funktionalitet. Det sker ved at kombinere to-dimensionelle materialer og komplekse oxider i lagdelte strukturer, hvor forskerne forventer at de tilsammen vil udvise robuste kvante-egenskaber ved højere temperaturer end hidtil muligt.
Professor Jenny Emnéus fra DTU Bioengineering, modtager 2,5 millioner euro til projektet 'CUSTOM-MADE' (Custom-Made Neurons for Cell Therapy in Parkinson's and Huntington's Disease).
Antallet af aldersassocierede neurodegenerative sygdomme som f.eks. Parkinsons og Huntingtons stiger, fordi vi lever længere. Dette understreger, at hjernen har en begrænset evne til at regenerere.
'CUSTOM-MADE' har som formål at lave skræddersyede stamcelleterapier til individuelle patienter eller undergrupper med sygdomme såsom Parkinsons og Huntingtons. Ved at kombinere stamcelleforskning, genomforskning og bioengineering sigter projektet mod at designe celletransplantater, der bedre opfylder hver patients behov end de eksisterende stamcelleterapier.
-
Det Europæiske Forskningsråd og Synergy Grants
Det europæiske forskningsråd ERC støtter forskning i absolut verdensklasse. Bevillingerne gives til excellente forskere på forskellige karrieretrin og skal bruges til at opbygge et team omkring en original og banebrydende forskningsidé. ERC har eksisteret siden 2007 og 10 DTU-forskere hentede i perioden 2021-2022 161 millioner hjem i ERC grants.
ERC Synergy bevillinger gives til 2-4 forskere, som ved hjælp af deres komplementære videnskabelige færdigheder vil løse ambitiøse videnskabelige problemstillinger, som ikke vil kunne løses hver for sig. Som udgangspunkt gives der op til 10 mio. euro over 6 år.
Kontakter
DTU Presse
Pressekontakten varetages alle hverdage fra kl. 9-16
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Rektor om aftale for kandidatreform: Det er positivt, at der er blevet lyttet20.12.2024 08:50:44 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om den kommende kandidatreform er blevet genforhandlet. For DTU betyder det, at et forslag om at oprette en alternativ erhvervskandidatordning bliver en realitet.
Nyt center skal understøtte design og fabrikation af mikrochips i Danmark19.12.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Flere danske virksomheder skal kunne designe og fabrikere avancerede chips. Det nye Danish Chips Competence Centre samler derfor de førende aktører på området og giver industrien direkte adgang til viden, netværk og produktionsfaciliteter.
Verdens første 3D metalprint i rummet kommer til Jorden13.12.2024 09:21:34 CET | Pressemeddelelse
DTU har designet et af de første metal-emner, der nogensinde er fremstillet i rummet. Det sendes efter planen lørdag den 14. december til Jorden, hvor det skal undersøges. Resultaterne kan revolutionere, hvordan vi arbejder i rummet.
Biofiltre fra DTU kan mindske udledning af metan fra gylle – og spare penge i landbruget2.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
DTU’s test af et biofilter ved en grisefarm viser en markant reduktion af den potente drivhusgas metan. Samtidig viser beregninger, at biofiltret kan være en god forretning, der er langt billigere end de kommende CO2-afgifter.
DTU om kandidatrapport: Vi kommer til at uddanne endnu færre ingeniører20.11.2024 10:12:48 CET | Pressemeddelelse
Kandidatudvalgets arbejde er slut, men DTU er ikke tilfreds med resultatet. Ifølge rektor Anders Bjarklev vil Kandidatudvalgets anbefalinger medføre et betydeligt fald i DTU’s optag af kandidatstuderende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum