Verdens første 3D metalprint i rummet kommer til Jorden
DTU har designet et af de første metal-emner, der nogensinde er fremstillet i rummet. Det sendes efter planen lørdag den 14. december til Jorden, hvor det skal undersøges. Resultaterne kan revolutionere, hvordan vi arbejder i rummet.
Natten til søndag den 15. december dansk tid lander en ganske særlig forsendelse fra Den Internationale Rumstation, ISS, her på Jorden ved kysten ud for Florida. Herfra fragtes den videre til Den Europæiske Rumorganisation, ESA, og efterfølgende til DTU, hvor indholdet skal analyseres nøje.
Forsendelsen indeholder to banebrydende objekter, som er blevet fremstillet i metal ved hjælp af en 3D-printer på rumstationen efter design og anvisninger fra DTU Space. Det er de første metalobjekter, der nogensinde er blevet fremstillet under vægtløse forhold i rummet.
I starten af det nye år når ét af objekterne frem til DTU, hvor det skal sammenlignes med et tilsvarende objekt, der er 3D-printet her på Jorden. Viser det sig, at objektet fra ISS har samme eller måske endda bedre egenskaber end det, der er printet på Jorden, åbner det for en helt ny måde at arbejde på i rummet, siger John Leif Jørgensen, professor ved DTU Space og videnskabelig leder af den danske del af 3D-print-forsøget:
"Det er et vigtigt skridt mod at skabe autonomi i rummissioner, hvor astronauter i fremtiden måske vil kunne printe nødvendige dele i stedet for at vente på forsyninger fra Jorden,” siger han.
FAKTA OM FORSØGET
Metalobjekterne er resultatet af et eksperiment, der er udført i samarbejde mellem DTU Space, ESA og Airbus med hjælp fra den danske astronaut Andreas Mogensen. Han monterede en 3D-printer på rumstationen under sin mission, og eksperimentet blev efterfølgende afsluttet af de astronauter, som afløste danskeren på Den Internationale Rumstation.
Selve 3D-printeren blev sendt til rumstationen i starten af året og installeret i Columbus-modulet. Her blev de første 3D-print færdige i august. DTU Space har designet et af de fire metalemner, som printeren har fremstillet.
Det har taget flere uger at printe de i alt fire metal-objekter, som nu skal undersøges og sammenlignes med tilsvarende objekter fremstillet her på Jorden.
Formålet med eksperimentet er at forstå, hvordan metalprintprocessen i rummet under vægtløse forhold adskiller sig fra fremstilling her på Jorden.
Forsendelsen til Jorden er planlagt til lørdag den 14. december om eftermiddagen dansk tid, men kan blive udskudt. Følg forsendelsen og læs mere hos NASA.
Solfarme på månen
Særligt på lange fremtidige missioner til Månen eller Mars har 3D-printteknologi et stort potentiale, fordi reservedele og andet udstyr kan være vanskelige at få frem, fortæller John Leif Jørgensen:
"Forestil dig, hvis man kunne printe strukturen til et stort solcelle-element på en base på månen - eller ligefrem fremstille komplette, ultralette og ressourcebesparende solfarme. Hvis teknologien viser sig at være effektiv, kan det altså revolutionere, hvordan vi arbejder i rummet,” siger han.
Kontakter
John Leif JørgensenProfessorDTU Space
Tlf:45253448jlj@space.dtu.dkDTU Presse
Pressekontakten varetages alle hverdage fra kl. 9-16
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU udpeger tre nye medlemmer til bestyrelsen22.1.2025 10:44:47 CET | Pressemeddelelse
Techleder, branchedirektør og kemiforsker. Det er noget af den erfaring DTU’s tre nye bestyrelsesmedlemmer trækker på og det ser bestyrelsesleder Margrethe Vestager som en styrke.
AI-designede proteiner neutraliserer stoffer i slangegift15.1.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie i Nature af bl.a. DTU-forskere og sidste års nobelprismodtager i kemi afslører en mulig gamechanger i behandling af slangebid. De har ved hjælp af AI skabt nye proteiner, der neutraliserer dødelige toksiner i slangegift. Det kan potentielt give sikrere og mere effektive modgifte.
100 års klimahændelser kræver en 100 års plan13.1.2025 14:38:56 CET | Pressemeddelelse
De eksisterende planer for klimatilpasning skal revurderes og markant opgraderes for at kunne håndtere de kommende årtiers klimahændelser. Det er hovedbudskabet i et nyt forslag til en 100 års plan for klimatilpasning, der kommer fra DTU og forskernetværket Navigating 360.
Nyt center skal opbygge viden til at løse omfattende PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Universitetssamarbejde i et nyt PFAS-center skal levere forskning og viden om, hvordan myndighederne kan afværge, inddæmme og oprense omfattende forurening med PFAS.
Rektor om aftale for kandidatreform: Det er positivt, at der er blevet lyttet20.12.2024 08:50:44 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om den kommende kandidatreform er blevet genforhandlet. For DTU betyder det, at et forslag om at oprette en alternativ erhvervskandidatordning bliver en realitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum