Nyt center skal understøtte design og fabrikation af mikrochips i Danmark
Flere danske virksomheder skal kunne designe og fabrikere avancerede chips. Det nye Danish Chips Competence Centre samler derfor de førende aktører på området og giver industrien direkte adgang til viden, netværk og produktionsfaciliteter.
Førende forskere fra DTU, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DFM - Danmarks Nationale Metrologiinstitut skal arbejde tæt sammen med industrien i det nye Danish Chips Competence Centre, der får hovedkvarter på DTU.
Her skal især danske start-ups og små og mellemstore virksomheder kunne finde rådgivning og ekspertise samt højt specialiseret udstyr til at designe og fabrikere mikrochips. Og netop det tætte samarbejde mellem forskere og industri er opskriften på innovation og vækst i Europa, siger DTU’s rektor, Anders Bjarklev:
”Et stærkt udviklings- og produktionsmiljø inden for chipteknologi er en forudsætning for at vi kan holde os konkurrencedygtige på en række vigtige områder som kvanteteknologi og kunstig intelligens. Med stigende global konkurrence er det afgørende, at den viden, der skabes i forskningen, hurtigt kommer ud og gøre en forskel i erhvervslivet. Det er det, centeret kan levere gennem et tæt samarbejde mellem førende universiteter og industrien,” siger Anders Bjarklev.
Centerets partnere har hver sin styrkeposition, som samlet set dækker hele processen fra idé til fuldskalaproduktion i en virksomhed.
- Institut for Elektro- & Computerteknologi på Aarhus Universitet har ansvar for chipdesign, altså hvordan man konstruerer en chip med de ønskede egenskaber.
- Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har ansvar for kvantechips. Kvantechips benytter sig af kvantemekanik, der åbner for helt nye anvendelsesmuligheder, for eksempel i kvantecomputere.
- DTU har ansvar for fabrikation. DTU Nanolab har Danmarks største renrum, hvor man kan udvikle, teste og fabrikere avancerede mikrochips. DTU Nanolab har samtidig et stærkt forskningsmiljø inden for nano- og mikrofabrikation.
- DFM skal bidrage med avanceret måleteknik især i forbindelse med kvanteegenskaber.
- Dansk Industri har ansvar for kontakten til de medvirkende virksomheder. DI Digital repræsenterer flere end 900 teknologivirksomheder og har indgående kendskab til branchens behov.
Vækst nu og i fremtiden
I centeret vil særligt små og mellemstore virksomheder få adgang til den nyeste forskningsbaserede viden og avancerede test- og produktionsfaciliteter i verdensklasse. Og det er netop, hvad der efterspørges blandt virksomheder i vækstlaget, som ser potentiale i chipteknologi, siger Andreas Espersen, der er branchedirektør i DI Digital:
”Danish Chips Competence Centre kommer til at skabe forudsætningerne for vækst og innovation i startups så vel som etablerede virksomheder – både når det kommer til kendte chipteknologier, som anvendes i erhvervslivet i dag, og i udviklingen af fremtidens kvantechips.”
Centeret er finansieret af EU og Uddannelses- og Forskningsministeriet med et budget på 57 millioner kroner over de næste fire år og skal sammen med tilsvarende centre i andre europæiske lande understøtte EU’s ambition om at fordoble produktionen af chips inden for Europas grænser inden 2030.
Dermed giver Danish Chips Competence Centre også adgang til en række EU-initiativer og finansieringsprogrammer samt et stort netværk af europæiske chipvirksomheder.
Læs mere om centeret Danish Chips Competence Centre på centerets hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Anders Overgaard BjarklevRektorDTU
Tlf:4525 1000dtu-rektor@adm.dtu.dkClaus Friis PedersenHead of Danish Chips Competence CenterDanish Chips Competence Center
clausfp@dtu.dkJörg Uwe HübnerDirektørDTU NANOLAB
Tlf:45 25 57 62jhub@dtu.dkBilleder
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Verdens første 3D metalprint i rummet kommer til Jorden13.12.2024 09:21:34 CET | Pressemeddelelse
DTU har designet et af de første metal-emner, der nogensinde er fremstillet i rummet. Det sendes efter planen lørdag den 14. december til Jorden, hvor det skal undersøges. Resultaterne kan revolutionere, hvordan vi arbejder i rummet.
Biofiltre fra DTU kan mindske udledning af metan fra gylle – og spare penge i landbruget2.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
DTU’s test af et biofilter ved en grisefarm viser en markant reduktion af den potente drivhusgas metan. Samtidig viser beregninger, at biofiltret kan være en god forretning, der er langt billigere end de kommende CO2-afgifter.
DTU om kandidatrapport: Vi kommer til at uddanne endnu færre ingeniører20.11.2024 10:12:48 CET | Pressemeddelelse
Kandidatudvalgets arbejde er slut, men DTU er ikke tilfreds med resultatet. Ifølge rektor Anders Bjarklev vil Kandidatudvalgets anbefalinger medføre et betydeligt fald i DTU’s optag af kandidatstuderende.
DTU åbner laboratorie på 10.000 m2 til nye gennembrud i den grønne omstilling18.11.2024 09:54:48 CET | Pressemeddelelse
En ny forskningsbygning på DTU samler energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.
Prisen for oversvømmelser fra skybrud og stormfloder kan løbe op i 406 milliarder14.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra DTU viser, at de samlede oversvømmelsesskader på boliger, sommerhuse, erhvervsbygninger mv. efter alt at dømme vil løbe op i omkring 406 milliarder kroner over de næste 100 år. Beregningerne viser samtidig, at der er milliarder at spare, hvis Danmark sætter ind med ambitiøse klimasikringstiltag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum