- Jeg tænkte ikke, at jeg passede ind. Jeg havde sådan en forventning om, at man skulle have oplevet bestemte ting for at gå i rådgivning

Del

Behandlings- og rådgivningstilbud giver unge mulighed for at få indblik i egne handlingsmønstre og forsvarsmekanismer. I Kvisten mærker de en stigende interesse for deres Ungerådgivningsforløb, der dykker ned i alt lige fra barneseksualitet til dysfunktionelle familiemønstre og intimitet i seksuelle relationer. 

”Vi er glade for dit mod", "vi elsker dit grin", "du er sej, fordi du kan snakke om svære og alvorlige ting," "fræk og sjov". For at markere forløbets afslutning blev deltagerne overøset med positive ord og udsagn fra gruppen og rådgiverne, sammen med et fysisk diplom som symbol på deres formåen og indsats.
”Vi er glade for dit mod", "vi elsker dit grin", "du er sej, fordi du kan snakke om svære og alvorlige ting," "fræk og sjov". For at markere forløbets afslutning blev deltagerne overøset med positive ord og udsagn fra gruppen og rådgiverne, sammen med et fysisk diplom som symbol på deres formåen og indsats. Privatfoto

For fire måneder siden markerede Pernille enden på noget, der med hendes egne ord havde været ”fucking hårdt.” Det skete med (alkoholfri) cider, komplimenter på post it-notes og lækre snacks. Over 12 uger har hun deltaget i et rådgivningsforløb i Kvisten, hvor 15 – 30 årige under kyndig vejledning af to psykoterapeuter guides igennem emner som seksualitet, familiemønstre og grænsesætning. Forløbet skal hjælpe deltagerne til at mærke og sætte egne grænser og udleve en sund seksualitet.

For Pernille på 26 år, der kommer fra Kolding, var forløbet en øjenåbner.

- Jeg lærte mange ting om mig selv, som jeg havde fortrængt eller ikke tillagt betydning. På den ene side er det fucking hårdt at arbejde så intensivt med sig selv, på den anden side er det mega fedt at få muligheden for at gøre det. Og i gruppen havde vi det bare vildt godt sammen, og kunne være der for hinanden.

Pernille havde ikke i første omgang selv opsøgt forløbet, men var blevet præsenteret for det af sin kommunale sagsbehandler. At lytte til de andres oplevelser og drøfte de emner, som rådgiverne præsenterede gruppen for, gjorde stort indtryk. 

- I første omgang havde jeg ikke tænkt, at det var noget for mig. Jeg havde sådan en forventning om, at man skulle have oplevet bestemt ting for at gå i rådgivning. Undervejs måtte jeg ligesom sande, at jeg kunne spejle mig i mange af tingene, og jeg kunne jo mærke, at min krop i lang tid havde fortalt mig ting, jeg ikke havde lyttet til. Det gjorde stort indtryk på mig, og jeg blev ked af. Det var hårdt at lytte til de andres oplevelser, men også fordi jeg i den grad kunne relatere. Dét kom ret meget bag på mig, siger Pernille.

Kvistens Ungerådgivning

Kvisten Ungerådgivning er et forløb over 12 uger med to rådgivere, der har en uddannelse i psykoterapi bag sig. På den måde adskiller forløbet sig fra Kvistens øvrige tilbud, der er traumefokuseret psykoterapeutisk behandling til voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb og krænkelser i deres opvækst. Oplevelser, som deltagerne i Ungerådgivningen ikke nødvendigvis deler, fortæller Anette Crone Jessen, der har været med til at udvikle tilbuddet: 

- Når vi befinder os i den periode i livet, er vi midt i en af de allerstørste forandringsprocesser. I ungdomsårene står vi overfor at skulle skabe os selv og vores identitet, samtidig med at vi bærer rundt på en masse mønstre og dynamikker fra vores opvækst, som kan være uhensigtsmæssige for den fremtid, vi ønsker. I forløbet tager vi udgangspunkt i den naturlige nysgerrighed og refleksion, som de unge bærer med sig, og stiller lader dem forholde sig til en række emner ud fra dét, de hver især og i gruppen har med sig i rygsækken, og indflydelse på. 

Forløbet lægger vægt på emner som grænsesætning, relationer, rettigheder og seksualitet som ifølge Anette er af afgørende betydning, at de unge forholder sig til.

- At kunne indgå i intime forhold og situationer er for mange af os en vigtig forudsætning for en sund seksualitet og sågar et sundt liv. Hvis vi er udfordrede i vores evne til at knytte intime bånd eller føle os trygge i intime situationer, måske fordi vi ikke er i stand til at mærke og sætte egne grænser, så påvirker det os i høj grad. Mange unge oplever, at de ikke er i stand til at mærke deres personlige grænser, eller at grænserne bliver overhørt eller negligeret. Nogle accepterer det, fordi de ikke vil være til besvær, eller fordi grænserne gang på gang rykkes. Det gør det svært at indgå i intime relationer og for nogle vil det også betyde, at de føler et mindreværd.

Sugardating og at filme sig selv: Det kræver forbavsende lidt at få sine grænser overskredet 

Forløbet i Kvistens Ungerådgivning har lært Pernille, hvor vigtigt det er ikke alene at lytte til kroppens signaler, men også at lære at sige fra, når grænserne bliver overskredet. Ordet 'nej' har hun dog stadig svært ved at få over sine læber.

- Jeg kæmper stadig med det. Jeg har fået nemmere ved at lytte til min krops tegn på, at noget ikke føles rart, men jeg arbejder på at blive bedre til at sige fra. Jeg har jo nok til en vis grad været følelseskold tidligere, så der er noget arbejde at indhente på den front, siger hun og fortsætter:

- Jeg har fået indsigt i, hvor ”lidt” der skal til for at ens grænser flytter sig. Og at sugardating og at filme sig selv også kan give følgevirkninger. Det var hårdt at høre de grænseoverskridende oplevelser, de andre i gruppen delte ud af, men vi var gode til at give plads til både de store og små følelser. Vi rykkede også bare tæt på hinanden og kunne støtte hinanden. Det gjorde det nemmere. 

Er der tegn på, at dine grænser er blevet overskredet?

  • Føler du skyld eller skam?
  • Føler du, at du er mindre værd end andre?
  • Overhører du din krops signaler i forhold til at sætte grænser?
  • Har du svært ved at være intim?
  • Fysisk berøring som nus, kram, øjenkontakt?
  • Forbinder du sex med handlinger frem for kærlighed?
  • Har du svært ved at have tillid til andre og give dig hen følelsesmæssigt?

Ungerådgivning er gratis og landsdækkende. Vi starter løbende nye forløb op. Vil du vide mere, kan du ringe til vores visitation på tlf. 88 44 81 41 mandag – torsdag ml. kl. 10 – 14.

Artiklen bygger på interview med en anonym deltager i Kvistens Ungerådgivning, der i artiklen optræder som 'Pernille'. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af Anette Crone Jessen iført sort bluse og briller. Hun er uddannet sexolog, socialrådgiver og psykoterapeut. Hun er drevet af at skabe et fælles sprog for seksualitet mellem unge og voksne, der kan bryde tabuer og hindre psykisk mistrivsel.
Anette Crone Jessen er uddannet sexolog, socialrådgiver og psykoterapeut. Hun er drevet af at skabe et fælles sprog for seksualitet mellem unge og voksne, der kan bryde tabuer og hindre psykisk mistrivsel.
Kvisten
Download
Afslutningen på forløbet i Kvistens Ungerådgivning blev markeret med bravour. ”Vi er glade for dit mod", "vi elsker dit grin", "du er sej, fordi du kan snakke om svære og alvorlige ting," var nogle af de ord, de øvrige deltagere knyttede til Pernille, som har fik overrakt sit diplom iklædt komplimenterne på post its.
Afslutningen på forløbet i Kvistens Ungerådgivning blev markeret med bravour. ”Vi er glade for dit mod", "vi elsker dit grin", "du er sej, fordi du kan snakke om svære og alvorlige ting," var nogle af de ord, de øvrige deltagere knyttede til Pernille, som har fik overrakt sit diplom iklædt komplimenterne på post its.
Privatfoto
Download

Links

Kvisten

Kvisten er en landsdækkende social organisation, der tilbyder psykoterapeutiske forløb individuelt og i grupper til voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barn- eller ungdom. Behandlingen foretages på frivilligt bidrag fra 90 uddannede psykoterapeuter og psykologer med speciale i psykoterapi fra pt. 45 kommuner i landet.

Vi arbejder for, at ingen skal kæmpe alene med følgerne fra et seksuelt overgreb. 

Hvis du har spørgsmål til terapi eller brug for information om Kvistens Taskforce, Træf, Telefonrådgivning, Pårørenderådgivning, Ungerådgivning eller vores terapiforløb, er du mere end velkommen til at kontakte os på tlf. 88 44 81 40 eller gå til www.kvistene.dk

Følg pressemeddelelser fra Kvisten

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvisten

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye