Landdistrikter: Sådan kan den grønne omstilling bidrage til lokal udvikling
Nye vedvarende energiprojekter står i kø, men samtidig har mange lokalsamfund nået et mæthedspunkt i antallet af vindmøller og solcelleparker. I en ny guide vil Landdistrikternes Fællesråd inspirere borgere og kommuner til, hvordan den grønne omstilling kan skabe mere værdi lokalt.
I 2022 besluttede Folketinget at firedoble den samlede produktion af sol- og vindenergi på land frem mod 2030. Men flere steder er opsætningen af vindmøller på land og solceller gået i stå, bl.a. hvor de lokale forbehold spiller en væsentlig rolle.
Det skaber en stor kløft mellem land og by, når landdistrikterne skal lægge areal til den grønne omstilling med vindmøller og solceller, og flere lokalsamfund har nået et mæthedspunkt i antallet af vindmøller og solcelleparker.
- Vi er nødt til at se på nye løsninger og fremgangsmåder, hvis vi skal nå i nærheden af klimaambitionerne og samtidig sikre den gode inddragelse og lokale forankring af nye energianlæg. Det indebærer, at vi i langt højere grad får fokus på de borgere og lokalområder, som skal bo side om side med vindmøller og solcelleparker, og det vil vi gerne bidrage til, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Guide til borgere og kommuner
Derfor præsenterer Landdistrikternes Fællesråd en ny guide, som er baseret på erfaringer fra tre kommuner samt borgeres oplevelser af udrulningen af vindmøller og solcelleparker. Både de gode og mindre gode. Formålet er at inspirere borgere og kommuner til at skabe et bedre samspil mellem lokal udvikling og vedvarende energiprojekter.
- I guiden giver vi inspiration til, hvordan man skaber en bedre borgerinddragelse lokalt, men den belyser også de økonomiske kompensationer og mulige udviklingsmidler som følge af vindmøller og solceller. Ikke kun for de nærmeste naboer, men hele lokalsamfundet, som bør opnå en langt større kompensation og værditilvækst ved mere vedvarende energi, siger formanden.
Materialet bygger på viden fra en række eksperter på energiområdet, samt interviews med nøglepersoner i forvaltningerne i kommunerne Lemvig, Tønder og Vordingborg. Desuden har lokale aktører, der står midt i processen, hvor solceller eller vindmøller muligvis skal etableres i deres lokalområde, bidraget med erfaringer.
- Jeg håber, at vi med denne guide kan være med til at klæde borgere og kommuner på til at tage dialogen med energiselskaberne. For den grønne omstilling har potentiale til at skabe ny udvikling og nye arbejdspladser for landdistrikterne, hvis der kommer PtX-anlæg og erhvervsparker med virksomheder, der efterspørger vedvarende energi og energisymbioser, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Men det starter med vedvarende energi fra vindmøller og solceller, og det kræver at gevinsterne og inddragelsen følger med. Ellers risikerer vi at skabe en endnu større kløft mellem land og by.
Læs guiden her: Link
Guiden er udarbejdet af Landdistrikternes Fællesråd med støtte fra Landdistriktspuljen Liv og Land. Ambitionen er at bidrage til den lokale udvikling i landdistrikterne ved at fremhæve de udviklingsmuligheder, som naboskabet til et energianlæg kan medføre.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
Landdistrikterne roser økonomisk håndsrækning til 16 kommuner6.11.2024 15:16:33 CET | Pressemeddelelse
Det har stor betydning for velfærden i særligt land-, ø- og yderkommuner, at 16 kommuner får mulighed for at overgå til selvbudgettering, og dermed undgår et samlet milliontab på ca. 780 mio. kr. og markante velfærds- og serviceforringelser, mener Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum