Danmark kan nå genberegnede kvælstofmål med grøn trepartsaftale
De genberegnede kvælstofmål ligger nu klar. Dem kan vi nu komme i gang med at realisere ved at implementere den grønne trepartsaftales ambitiøse planer for miljøindsatser. Der er dog fortsat store faglige usikkerheder om reduktionsmålene flere steder i landet. Det mener Landbrug & Fødevarer.
"Med genberegningen, også kendt som ”second opinion”, har vi et stærkere fagligt grundlag at fortsætte arbejdet for vandmiljøet på, og fundamentet for det kommende genbesøg af landbrugsaftalen er styrket. Landbrug & Fødevarer og dansk landbrug vil gøre alt, hvad vi kan, for at reduktionsmålene nås. Implementering af aftalen i den grønne trepart er afgørende i den proces," siger Anders Panum Jensen, miljødirektør i Landbrug & Fødevarer.
Landbrug & Fødevarer er dog stadig meget kritiske over for reduktionsmålene i dele af landet, som mange steder vil kunne få meget negative konsekvenser for landbrugsproduktionen. Flere steder er der fortsat usikkerhed om data og beregninger bag reduktionsmålene. Usikkerheden næres, når vi ser store forskelle på, hvilke områder af landet der skal reducere kvælstof fra den ene vandplan til den næste. Ikke på grund af ændringer i miljøtilstand – men alene på grund af ændrede modelberegninger.
"Derfor er det også afgørende, at løsningerne med trepartsaftalen lægges ud lokalt i kystvandråd. Med kommunerne i en ledende rolle skal lokale foreninger og andre engagerede parter lokalt finde ud af, hvordan den enkelte fjord eller kystvande kommer i god økologisk tilstand. Det er den helt rigtige løsning. Her ved parterne, hvor problemerne er. I fællesskab og med fælles ejerskab til løsningerne kommer vi langt nemmere og bedre i mål end ved skrivebordsløsninger i København," mener Anders Panum Jensen.
Kvælstof fra udlandet
Landbrug & Fødevarer glæder sig særligt over, at evalueringen viser, at der skal langt større fokus på det kvælstof, som vores nabolande udleder til vores fjorde og kystvande.
"Evalueringen viser, som vi har argumenteret i en årrække, at disse udledninger skal reduceres i de lande, de kommer fra – og ikke i Danmark, sådan som det forudsættes i dag. Det betyder, at vi flere steder i landet er i mål eller tættere på målet for reduktion af kvælstof. Det kan vi alle glæde os over," fastslår Anders Panum Jensen.
Andre steder i landet er der efter genberegningen længere til mål end antaget i de gældende vandplaner. Det skyldes blandt andet en ny modelberegning af kvælstofudledningen gennem de danske vandløb, som kommer frem til, at udledningen i nogle områder er større end hidtil antaget. Det gælder især i den østlige del af landet.
De store perspektiver
Anders Panum Jensen påpeger det afgørende i at huske de store perspektiver:
"Trepartsaftalen er et paradigmeskift i indsatsen for at reducere udledning af kvælstof. Udover en væsentligt forbedret rensning af spildevand forpligter aftalen staten og kommunerne på, at reduktionsmålene alene skal nås gennem ændret arealanvendelse i 2030 – altså trepartens skovrejsning, ekstensivering af marker og omlægning af lavbundsjorde, der dermed løser flere udfordringer med samme hektar, fordi vi også leverer på klima samtidig," siger han og afrunder:
"Vi ved, processerne fra projektforslag til tinglysning erfaringsmæssigt tager tid. Derfor kan danske landmænd blive ramt af en endnu hårdere målrettet regulering med voldsomme efterafgrødekrav gennem nogle år. Men staten har nu forpligtet sig til at kompensere landmændene for deres omkostninger og levere de nødvendige projektmidler. Kommunerne får en ledende rolle. Vi er klar til at levere lokalt. Sammen skal vi nå målene. På den måde kan vi både styrke landbrugsproduktionen i alle de robuste områder, sikre et godt vandmiljø og få en masse ny natur."
Fakta om second opinion
Med landbrugsaftalen fra 2021 blev det besluttet at gennemføre en 2. opinion af det faglige grundlag bag kvælstof-reduktionsmålene i vandplanerne – en second opinion. Den er gennemført af en taskforce bestående af Fødevareministeriet, Miljøministeriet og med Finansministeriet som formand. Second opinion er gennemført af de tre ministerier på baggrund af eksterne analyser fra både Cowi (forår 23), et internationalt ekspertpanel (efterår 2023), supplerende analyser fra AU/DHI, rapporter fra fire kystvandråd (dec. 23) samt ministeriernes egne analyser.
Yderligere spørgsmål? Så kontakt L&F’s pressetelefon på 33394520
Nøgleord
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkBilleder
Om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Danmarks økologieksport sætter ny rekord til 3,5 mia. kr. i 202314.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
På trods af inflation og højere fødevarepriser steg økologieksporten i 2023 med 4 pct. til i alt 3,5 mia. kr. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Landbrug & Fødevarer forventer en ny stigning i eksporten i 2024.
Restaurant Alouette vinder Årets Ret med Gris 2024 med en hyldest til Hindsholmgrisen4.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
I aften blev vinderen af Årets Ret med Gris 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Alouette løb med titlen for deres innovative tilgang til råvaren og den måde, grisen opdrættes på, hvilket skabte en helhedsoplevelse af høj gastronomisk kvalitet.
Restaurant Tri vinder Årets Ret med Fisk 2024 med en uovertruffen hummerret4.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
I aften blev vinderen af Årets ret med fisk & skaldyr 2024 offentliggjort, da Landbrug & Fødevarer kårede årets vinder på Axelborg i København. Restaurant Tri løb med sejren for deres innovative tilgang og nænsomme håndtering af de mange lokale råvarer, de har til rådighed oppe omkring den nordvestjyske landsby Agger. Årets ret med fisk og skaldyr har været afholdt for fjerde år i træk og er udført med støtte fra Danmarks Fiskeriforening.
Her er vinderne af årets kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med fisk & skaldyr 20244.11.2024 21:45:00 CET | Pressemeddelelse
Kun få timer efter den spændende prisuddeling af Landbrug og Fødevarers kokkekonkurrencer på Axelborg i København, kan vi nu offentliggøre vinderne af kokkekonkurrencerne Årets ret med gris 2024 og Årets ret med fisk & skaldyr.
Louise Korsgaard Frederiksen kåret som Årets Griseelev 202422.10.2024 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Louise Korsgaard Frederiksen er blevet kåret som Årets Elev 2024. Den prestigefyldte pris blev uddelt på årets Grisekongres, hvor Louise blev anerkendt for sin passion for landbrug og sit stærke engagement i griseproduktionen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum