I en urolig tid kan vi ikke bare have nok i os selv
På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning understreger Søren Søndergaard, at der er brug for flere fødevarer i fremtiden. Derfor skal landbruget styrkes og EU’s fødevareforsyningssikkerhed forsvares i de kommende år.

Efterspørgslen på fødevarer er stigende i verden. Det betyder, at flere lande har fokus på at udvide landbrugsproduktionen for at sikre fødevareforsyningssikkerheden. Det mener Søren Søndergaard bliver glemt i Danmark.
-Den der naive tilgang til, at man bare kan skrue ned for landbruget, samtidig med at efterspørgslen på fødevarer stiger, og så lade to og to give fem - den trives desværre meget bredere end som så, siger Søren Søndergaard fortsætter:
-Vi skal passe på, at den naivitet ikke ender med at ødelægge en ellers enorm vigtig styrkeposition. Både for Danmark og Europa, siger han.
Danmark må ikke lukke sig om sig selv og derfor er det vigtigt, at der kommer et øget politisk fokus på at sikre Danmark som landbrugsland. Den gode landbrugsjord i Danmark skal fortsat bruges til afgrøder for mennesker og dyr.
-Jeg bliver altid lidt træt, når jeg hører aktører sige, at vi i Danmark bare kan nøjes med at producere til vores eget forbrug i stedet for at eksportere så meget. Alene i Europa er der flere lande, som ikke producerer korn nok til eget forbrug. Fx Norge, Grækenland, Italien, Østrig, Slovenien, England og Irland. De er afhængige af at kunne importere fra os andre. Og så importerer vi noget andet fra dem, lyder det fra L&F-formanden.
Søren Søndergaard opfordrer til, at hvert EU-land bidrager med det, som er landenes styrkepositioner. Kun på den måde kan EU opdyrke en selvstændig og stærk position i en verden, hvor handelskrige og protektionisme fylder mere og mere.
-Hvert land skal skrue op for det, de er bedst til, hvis vi vil stå distancen mod Kina og USA i globale handelskrige. Hvis vi vil sikre vores selvforsyning i urolige tider. Hvis vi vil undgå dagligvareprisernes himmelflugt. Ja, så skal hvert land komme med en ret til buffeten. I Danmark kan vi blandt andet lave fødevarer, for vi har noget af verdens bedste jord til det, siger Søren Søndergaard.
Kontakter
Landbrug & Fødevarer pressetelefon
Tlf:33394520presse@lf.dkOm Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at lave en ordentlig kvælstofregulering af landbruget5.11.2025 10:43:19 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, kommer med en klar advarsel til politikerne, der lige nu sidder og forhandler om en ny kvælstofregulering for landbruget. Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at regulere de enkelte bedrifter. Det vil underminere det store arbejde, man laver i de lokale treparter, og det vil kun tjene en politisk ambition om at gøre landbrugserhvervet mindre, lyder det.
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
Danske kokke satte grøntsagerne i front24.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af Landbrug & Fødevarer viser, at hver tredje dansker ønsker at spise mere mad fra planter i fremtiden. Derfor samledes nogle af Danmarks mest visionære kokke og madprofessionelle til Grønt Kokketræf 2025 for at gå foran og demonstrere, hvordan det grønne køkken kan inspirere branchen til at udvikle smagsoplevelser.
Store som små strømmede til Åbent Landbrug22.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halm i lommerne, smil på læberne og nysgerrige spørgsmål. Sådan så det ud, da tusindvis af danskere i alle aldre i går søndag tog på opdagelse i sol, regn og blæst. Årets Åbent Landbrug havde i alt 94.989 besøgende og markerede 30-års jubilæet for den landsdækkende begivenhed, hvor landmænd og virksomheder inviterer danskerne indenfor.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum