Kun hver fjerde starter på en videregående uddannelse uden for de største byer
75 pct. af de studerende starter i år på en videregående uddannelse i en af de fire største universitetsbyer. Landdistrikternes Fællesråd kalder udviklingen alarmerende, da fordelingen kun har ændret sig marginalt på trods af udflytning og nye uddannelsesudbud uden for de største byer. Organisationen opfordrer til nye tiltag, herunder at SU’en forhøjes med op til 60 pct. til studerende på videregående uddannelser i de mindre studiebyer.

I dag får 61.351 personer svar på, at de er optaget på en videregående uddannelse. Trods søgningen til en uddannelse uden for de fire største byer er steget 1 pct. sammenlignet med sidste år, er det fortsat kun hver fjerde, som vælger en uddannelse uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, ser med stor bekymring på den manglende geografiske balance:
- Tallene viser, at uddannelser i mindre studiebyer fortsat kæmper med at tiltrække studerende. Det er alarmerende, for mange steder er der kommet nye og spændende uddannelser til, som burde løfte søgningen til disse områder. Det vidner om, at den vigtige politiske indsats for at skabe flere uddannelser uden for storbyerne ikke kan stå alene – vi er nødt til at følge op med tiltag, der understøtter både nye uddannelser, eksisterende uddannelsestilbud og studiemiljøer, som er truet i de fleste mindre studiebyer. For med de mindre ungdomsårgange vil problemet kun blive større i fremtiden, siger han.
Stort fald i ungdomsårgange kan få fatale konsekvenser for uddannelser i mindre studiebyer
Frem mod 2045 forventes der et fald i ungdomsårgange. Værst står det til i landdistrikterne, hvor de mindre studiebyer ligger. Nogle steder står man til at miste 30 pct. af de 16-19-årige. Det kan få fatale konsekvenser for mange videregående uddannelser på erhvervsakademier, professionshøjskoler og på de få universitets-campus’er uden for de største byer.
- Det kræver mange tiltag og væsentlige investeringer at gøre de mindre uddannelsesbyer mere attraktive for de unge, hvad enten det gælder et stærkt studiemiljø, moderne studieboliger, studierelevante jobs, jobgaranti efter uddannelse samt gode transportforbindelser med det offentlige. Men det kan næppe stå alene, og derfor ser vi gerne, at man også gør det mere økonomisk attraktivt at søge mod de mindre studiebyer, siger Steffen Damsgaard.
Forslag: Sæt SU’en op med 60 pct. i 35 kommuner
Med baggrund i det geografiske studieoptag har Landdistrikternes Fællesråd for nyligt foreslået, at SU’en sættes op med 60 pct. til studerende, der vælger en videregående uddannelse uden for de største byer. En almindelig SU for en udeboende studerende udgør i dag 6.820 kr. før skat om måneden. Med forslaget vil udeboende studerende i provinsen fremover få 10.912 kr. om måneden før skat.
- Med dette forslag øger vi indsatsen, i bogstavelig forstand, så studerende i 35 kommuner får ca. 4.000 kr. ekstra i SU om måneden. Det lyder måske som et markant forslag, men det kræver også en markant indsats at vende suget mod storbyerne. For ellers risikerer vi, at uddannelserne forsvinder og unge, der gerne vil blive lokalt, dropper en videregående uddannelse, fordi der ikke er uddannelsesmuligheder i nærområdet, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Gode uddannelsesmuligheder lokalt er ikke kun vigtigt for de unge - det handler også om et land i bedre geografisk balance, som det står i regeringsgrundlaget, hvor erhvervslivets adgang til veluddannede unge i hele landet er altafgørende for et samfund, der hænger sammen geografisk.
For uddybende kommentar: Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 5174 0062.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
Landdistrikter: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger28.4.2025 06:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler. Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, der viser vejen til bedre mobilitet i hele landet.
Hvem skal være Årets Landsby 2025?15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I år uddeles prisen til en landsby, hvor der er ’Fællesskab for Fremtiden’ og hvor borgerne står sammen om at håndtere nogle af de udfordringer, der kendetegner verden af i dag. Send en ansøgning før din nabolandsby, og senest den 13. juni 2025 kl. 12.00.
Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.
Landdistrikterne: Statsgaranti på boliglån skal indfri boligdrømmene på landet8.4.2025 10:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Uden for centerbyerne i de fleste landdistriktskommuner oplever flere danskere at få afslag i banken til boligkøb, hvor postnummer, beliggenhed, samt lav boligværdi tilsyneladende er begrundelsen. Nyt lovforslag vil permanentgøre og udvide ordningen for statsgaranti på boliglån, så flere kan realisere ønskerne om boligkøb på landet. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum