Gylle.dk

Mette Frederiksen påstår atter at Danmark er et landbrugsland

Del

I sin åbningstale på Naturmødets første dag adresserede statsminister Mette Frederiksen (S) tidens absolut hotteste dagsorden på natur og miljøområdet - nemlig spørgsmålet om balancen mellem vild natur og landbrugsproduktion på Danmarks areal. Hun lagde ud med en regulær blodtud til de mange naturkyndige tilhørere

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt åbningstalen på Naturmødet. Foto: Hans Ravn
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt åbningstalen på Naturmødet. Foto: Hans Ravn

Årets naturmøde i Hirtshals i dagene 23.-25. maj blev traditionen tro åbnet af statsminister Mette Frederiksen (S), der lagde ud i åbningstalen med denne overraskende påstand:  

”Danmark er et landbrugsland - selvfølgelig er vi det”, påstod statsministeren til stor forbløffelse for de mange naturkyndige deltagere i mødet.

Det er ikke første gang, Mette Frederiksen afleverer denne påstand, men hverken i Hirtshals eller tidligere har statsministeren leveret den mindste dokumentation. Ikke en udregning, ingen statistik og selv ikke det mindste tal er lagt frem, der skulle kunne underbygge den påstand, at Danmark den dag i dag skulle være et landbrugsland.

Afviser EU-målsætning om mere natur

Helt anderledes konkret var statsministeren i sine krav til dokumentation, da hun på pressemødet torsdag afviste at tilslutte sig et ønske fra seks oppositionspartier om ti procent strengt beskyttet natur i 2030.

"Det er meget, meget let at sige et tal. Det svære er at realisere det," sagde hun.

Tilsyneladende agter statsministeren og regeringen at undlade at respektere, at forslaget fra Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet blot er en udmøntning af EU’s samlede målsætning, som Danmark har tilsluttet sig, for hele det europæiske kontinent om 30 procent beskyttet natur heraf ti procent som strengt beskyttet.

Har aldrig fremlagt dokumentation

Men tilbage til påstanden om Danmark som et landbrugsland.

Første gang Mette Frederiksen lancerede den var i november 2019, hvor hun holdt hovedtalen på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde. En tale hun sluttede med disse ord:

”Kære dansk landbrug - I er kommet for at blive. Det er jeres indsats gennem generationer, Danmark står ovenpå. Danmark har altid været et landbrugsland, og Danmark skal, i mine øjne, altid være et landbrugsland.”

Siden da har hun gentaget påstanden i flere andre sammenhænge men altid uden at fremlægge den mindste dokumentation, der kunne retfærdiggøre det vidtløftige udsagn. Det er der vægtige grunde til. Påstanden er falsk.

Morten Korch døde for 70 år siden

Historisk set ved vi helt præcist, hvornår landbruget i Danmark mistede sin dominerende betydning. Det skete i begyndelsen af 1960’erne. Med 51 pct. overhalede industrien for første gang nogensinde eksporten af flæsk, korn, oksekød, mælk og æg i 3. kvartal af 1963.

I de seneste 60 år er landbrugets betydning for nationaløkonomi og beskæftigelse konstant blevet mindre. Andelen af den samlede eksport er faldet med en halv til en hel procent om året frem til i dag, hvor den skraber bunden med 7 pct. ifølge Svarer-udvalget.

Beskæftigelsen er gået samme vej. Fra at være landets helt dominerende erhverv frem til slutningen af 1950’erne styrtdykkede beskæftigelsen til knap tre pct. af den samlede arbejdsstyrke ved indgangen til 2024. Heraf var adskillige tusinder ovenikøbet ufaglærte udlændinge, som f.eks. i svinekødsindustrien hvor 51 pct. af lønmodtagerne er udlændinge fra især Østeuropa men med en stigende andel af folk fra fjerne lande som Vietnam, Filippinerne, Indien og Afrika.

Heraf følger helt logisk, at landbrugsindustriens bidrag til den samlede velstand i Danmark nu er faldet til blot to procent. Primærlandbruget er også samfundets største bistandsmodtager med en årlig check fra EU på knap syv mia. kr. i direkte indkomststøtte, men med yderligere otte mia. kr. gennem forskellige ordninger, så den samlede årlige støtte løber op i 15 mia. kr. Det svarer til en udgift på 2500 kr. for hver eneste dansker, barn som voksen.

Sort førertrøje i klimapåvirkning

Men ser man udelukkende på, hvor meget landbruget fylder i landskabet, så har statsminister Mette Frederiksen jo ret, og det i ganske overvældende høj grad. Med 61 procent af landet under plov er vi det hårdest dyrkede land i EU og sandsynligvis i hele verden. Det betyder også, at med blot 8,34 procent naturareal er vi det naturfattigste land i EU og blandt de naturfattigste på verdensplan.

Endelig er der klimapåvirkningerne. Der har landbrugsindustrien den sorte førertrøje med hele 46 procent af de samlede udledninger, hvis man skal tro ekspertgruppen for en grøn skattereform (Svarer-udvalget). Det er der al mulig god grund til at gøre, for modsat statsminister Mette Frederiksen baserer ekspertgruppen ikke sine udsagn på myter eller nostalgiske minder fra dengang hvor Morten Korch definerede dansk landbrug med Poul Reichardt som den kække rollemodel. Det billede har aldrig været virkelighed, lige så vel som Danmark heller ikke er et landbrugsland og næppe bliver det nogensinde.

Kontakter

Billeder

Svarer-udvalgets deokumentation for landbrugets betydning. Skærmbillede fra Information, 22. februar 2024
Svarer-udvalgets deokumentation for landbrugets betydning. Skærmbillede fra Information, 22. februar 2024
Download
Danmark er det hårdest dyrkede land i EU.
Danmark er det hårdest dyrkede land i EU.
Download
Danmark er det mest naturfattige land i EU.
Danmark er det mest naturfattige land i EU.
Download
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt åbningstalen på Naturmødet. Foto: Hans Ravn.
Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt åbningstalen på Naturmødet. Foto: Hans Ravn.
Download

Om Gylle.dk

Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.

Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".

Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!

GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.

Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!

Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk

Kræver stop for Miljøstyrelsens ulovlige dispensationer til brug af forbudte sprøjtegifte17.6.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Miljøstyrelsen indstævnes nu for retten i Roskilde, hvis styrelsen fastholder sin dispensation til at sprøjte med det stærkt giftige Asulox-produkt. Miljøstyrelsen har modtaget udkast til stævning i fredags (14.6) og har nu 14 dage til at ændre praksis. Ønsker styrelsen at undgå retslige skridt, bør Asulox-dispensationen annulleres, og den generelle praksis med dispensationer til EU-forbudte sprøjtegifte bringes til ophør.

Hist hvor vejen slår en bugt er naturen trængt13.6.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Den danske natur er presset af flere grunde. En af de store trusler er tilførslen af for meget næringsstof. Det er ikke kun det meget omtalte havmiljø, der af den grund først bliver for grønt, for siden at blive plumret, brunt, artsfattigt og til sidst dødt. Noget lignende sker også på land, hvor et saftigt grønt landskab ofte signalerer ringe biodiversitet. Den trængte vejkantsnatur er et manende eksempel på denne fattigdom.

Forbrugerkrav: Fortæl, hvilke sprøjtegifte I bruger på vores fødevarer12.6.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Utrygheden ved sprøjtede fødevarer breder sig i takt med det voksende kendskab til de sundhedsfarlige virkninger af landbrugskemikalier som Porpulse SE 250, Asulox, Reglone og Roundup. Lovpligtig forbrugeroplysning fra producenternes side om anvendte sprøjtegifte kan være vejen frem på samme måde som pligten til at oplyse om farve- og tilsætningsstoffer (de såkaldte E-numre). Hverken COOP og Forbrugerrådet stiller sig afvisende, hvorimod Salling-koncernen ikke ønsker at forholde sig til forslaget

Miljøstyrelsen freder landbrugets mest populære sprøjtegift trods gentagne forureninger af grundvandet11.6.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Trods alarmerende fund af godkendte sprøjtegifte i grundvandet agter hverken Miljøstyrelsen eller miljøminister Magnus Heunicke (S) at gribe ind med forbud mod de konstaterede forureninger. De henviser til et nyt princip om en ’kravværdi’, der tillader landbruget at sprøjte videre, så længe ”det årlige gennemsnit for de testede stoffer ikke vurderes at overstige kravværdien for pesticider i grundvand”. Med den forklaring ’reddes’ PFAS-giften Propulse SE 250, der er dansk agroindustris mest anvendte sprøjtegift

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye