Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavnsk borgmester: Der er reageret for sent på unges brug af opioider

Del

Regeringen har for nylig varslet et udspil mod unges brug af opioider. Det er på høje tid, lyder det fra Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), der mener, at regeringen har været for sløve til at reagere. Ny undersøgelse fra Københavns Kommune viser, at antallet af unge i København, der har prøvet at tage opioider, er stigende.

Foto: Colurbox

De kommer i helt almindelige medicinpakker og ligner en hvilket som helst anden medicin, du kan købe på apoteket. Men i blisterpakkerne med navne som Oxycodon, Dolol eller Tramadol gemmer der sig desværre nogle stoffer, som er ualmindeligt afhængighedsskabende og farlige at eksperimentere med. Alligevel er der en stigende tendens til, at unge bruger opioider som rusmiddel.

”I USA har opioidkrisen raset i årevis og slået flere hundrede tusinder ihjel. Og jeg vil ikke male fanden på væggen – Danmark er jo heldigvis meget langt fra det amerikanske skrækscenarie – men det er bekymrende, at de her stoffer overhovedet har fået lov til at vinde indpas herhjemme. Det burde aldrig være kommet dertil, og det skal stoppes, før det bliver et større problem,” siger Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

I den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse ’Ungeprofilen’, som netop er gennemført blandt unge på 30 ungdomsuddannelser i København, angiver 9 procent af de unge i København, at de har prøvet hårde stoffer. Af dem har 18 procent taget opioider, hvilket er en stigning på tre procentpoint fra året før. Og selvom det fortsat er en lille del af de unge, der har taget opioider, er tendensen bekymrende, mener borgmesteren.

Følger udviklingen tæt

Med det udspil, der for nylig blev varslet fra regeringen, ser det nu ud til, at der vil blive sat ind nationalt med hårdere kontrol og straf for salg af stofferne samt bedre behandlingstilbud. Men de konkrete initiativer er fortsat ikke lagt detaljeret frem.

”Der har været talt meget og længe om det her, så jeg kan ikke helt forstå, hvorfor regeringen først kommer i gang nu. Måske har berøringsangst eller frygt for at tale problemet op været en del af det – men det har jo bare givet frit spil til udbredelsen. Jeg er glad for, at regeringen nu vil se på skærpelser af både kontrol og straf, for der kan vi i kommunerne ikke stille meget op. Men vi sidder ikke på hænderne i København,” siger Sisse Marie Welling.

Inden længe vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sammen med Københavns Universitets Kriminologiske Observatorium offentliggøre en målgruppeundersøgelse, der skal give ny viden om, hvordan og hvorfor de unge bruger de illegale stoffer, og komme med anbefalinger til, hvordan kommunen og andre mere effektivt kan håndtere og forebygge misbrug. Og det kommer sundheds- og omsorgsborgmesteren til at handle på.

”Jeg ser frem til, at vi får mere viden om netop den her målgruppe, og hvorfor de overhovedet er blevet introduceret til de her stoffer. Den viden har vi brug for, så vi eksempelvis kan klæde lærere og vejledere bedre på til at spotte unge, der er på vej ud i eller allerede er havnet i et misbrug,” siger Sisse Marie Welling.

Sundheds- og omsorgsborgmesteren forventer at tage nye konkrete initiativer i forbindelse med kommende budgetforhandlinger senere på året.

Opioider og Ungeprofilen

  • Opioider er navnet på en gruppe stærkt smertestillende stoffer, som virker ved at bedøve centralnervesystemet.
  • Opioiderne er ekstremt afhængighedsskabende, og risikoen for dødelig overdosis er stor.
  • Det er femte gang, Københavns Kommune deltager i Ungeprofilen – en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, som tager temperaturen på unges trivsel og sundhed.
  • I Ungeprofilen 2023 har 10.368 unge på tværs af 30 gymnasier, erhvervsskoler, forberedende grunduddannelser (FGU), 10. klasser og ungdomsskoler i Københavns Kommune deltaget i undersøgelsen. Det svarer til en deltagelsesprocent på 73 procent af de inviterede.
  • Det er anden gang, at opioider indgår i Ungeprofilen. I 2022 svarede 15 procent af de unge, som havde prøvet hårde stoffer, at de havde taget opioider. I 2023 var andelen steget til 18 procent.
  • Kommunens natteværter, som bevæger sig rundt blandt de unge i nattelivet, blev for nylig udstyret med de såkaldte Naloxone-næsesprays, som er en modgift, der kan modvirke dødelig overdosis.
  • Hos U-turn kan unge mellem 14 og 24 år få rådgivning og modtage behandling, hvis de har et misbrug af stoffer eller alkohol. Det er åbent mandag til torsdag. U-turn har 20 års erfaring med rådgivning af børn og unge om misbrug.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Borgmestre til regeringen: Centralisering styrker ikke københavnernes nære sundhedsvæsen12.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Danskerne får ikke et stærkt, nært sundhedsvæsen ved at fjerne opgaver fra kommunen, som vi løser rigtig godt på trods af, at der er gledet opgaver fra regionerne til kommunerne, uden der er fulgt hverken medarbejdere eller penge med. Det bør være helt centralt for regeringen, når den skal afgøre den fremtidige indretning af vores sundhedsvæsen. Sådan lyder opfordringen fra 7 borgmestre i København.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye