Fiskeristyrelsen

Lystfisker-sæsonen banker på: Sådan forbereder du dig bedst

Del

Det varer ikke længe, før ivrige lystfiskere endnu engang kan snøre gummistøvlerne og tage ud i det blå. For nye lystfiskere kan det dog være lidt af en jungle at finde rundt i regler og fredningstider – derfor giver vi dig de bedste tips til en succesfuld fisketur.

Lystfisker på havn
Lystfisker på havn

Knap 200.000 danskere pakkede fiskestangen og drog håbefulde af sted på fisketur i 2023. På molerne og i vandløbene fandt de danske lystfiskere et tilflugtssted fra hverdagens leverpostejmadder, iPads og aula-beskeder.

Lystfiskeri er en yndet fritidsbeskæftigelse, og nu foråret igen banker på, er der ikke længe til, at den nye sæson går i gang.

Men hvem er det egentlig, vi snart kan spotte ude i horisonten med en fiskestang i hånden?

Lystfiskeri er for alle aldersgrupper
Det kommer nok ikke som den store overraskelse, at knap 90 procent af de danske lystfiskere er mænd.

Til gengæld er fordelingen mere lige, når vi ser på alderen for de danskere, der sidste år indløste et fisketegn. 44 % af lystfiskerne var mellem 37-56 år, mens de 18-36-årige udgjorde 29 %, og den sidste gruppe med de 57-67-årige udgjorde 27 %.

I Danmark har vi gode muligheder for at trække lækre spisefisk i land, og det er ikke kun os selv, der gør brug af disse muligheder. Også tyskerne er glade for deres nordlige nabos lange kyster og mange vandløb. I 2023 var der over 50.000 tyskere, der pakkede fiskestængerne og indløste et fisketegn i Danmark. Dermed udgør de tyske lystfiskere knap 83 % af de udenlandske lystfiskere, der kom til Danmark for at fiske. Længere nede på listen finder vi blandt andet Polen med 3.700 indløste fisketegn og Nederlandene med 1.859 indløste fisketegn.

Gode råd til fisketuren
Sæsonen for lystfiskeri begynder i april. Er du en af de mange danskere, der planlægger at komme ud og bruge dit nye fisketegn, giver vi dig her de bedste råd til, hvad du skal huske, før du tager af sted.

  • Først og fremmest skal du huske at købe et fisketegn, så du har lov til at fiske. Det gør du på fisketegn.dk. Fisketegn gælder kun, hvis du fisker med håndredskaber, fx fiskestang. Fisker du med garn, ruser eller lignende, skal du have et fritidsfiskertegn.
  • Skulle du støde på en af vores kontrollører på din fisketur, vil de først og fremmest kontrollere, at du har et gyldigt fisketegn, og at du i øvrigt følger reglerne. Derudover kan de altid vejlede dig, hvis du har spørgsmål om reglerne for lyst- eller fritidsfiskeri.
  • Du skal også tjekke, hvor du må fiske. Fx findes der såkaldte fredningsbælter, som er fredede områder, hvor man ikke må fiske. Der kan også være lokale regler, der gælder for det specifikke område.
    • I forhold til dit udstyr og de redskaber, du bruger til at fiske med, kan det også være en god ide at tjekke, hvilket udstyr du må bruge. Fx er der steder i Danmark, hvor ikke må bruge kroge med modhager på til at fiske efter laks.
    • Det kan være en god ide at tjekke fredningstider for de forskellige arter – og evt. hvor de gælder. Fredningstider er de perioder på året, hvor du ikke må fange den pågældende art. Derudover kan der være begrænsninger for, hvor mange fisk, du må fange, af de forskellige arter. I 2024 må du fx i Østersøen ikke fange torsk, og du må kun fange én udsat (med fedtfinnen bortklippet) laks om dagen. Du kan læse mere om begrænsningerne her: https://fiskeristyrelsen.dk/nyheder/nyhed/nyhed/rekreativt-fiskeri-i-oestersoeen-ingen-torsk-og-kun-en-laks-om-dagen-i-2024Begrænsningerne og reglerne om fredning er lavet for at passe bedst muligt på bestanden af de forskellige arter, så vi sørger for, at de findes mange år endnu.
    • Ud over fredningstider findes der regler for mindstemål, det vil sige, hvor stor fisken skal være, før du må tage den med hjem på spisebordet. Fisk under mindstemålet skal sættes ud igen, og målene kan variere i forhold til, hvor du fisker henne. Fx er mindstemålet for makrel hhv. 30 og 20 cm i Nordsøen og Skagerrak og hhv. 35 og 30 cm for torsk. Du kan se mere om mindstemål og fredningstider her: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/mindstemaal-og-fredningstider/mindstemaal-i-saltvand

    Vil du vide mere?
    Læs mere om opgørelsen fordelt på regioner og fisketegnstyper på fiskeristyrelsen.dk

    Kontakter

    Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

    Tlf:72 18 58 05

    Billeder

    Lystfisker på havn
    Lystfisker på havn
    Download
    Lystfisker fra land
    Lystfisker fra land
    Download
    Lystfisker fra kyst
    Lystfisker fra kyst
    Download
    Lystfisker i vand
    Lystfisker i vand
    Download
    Lystfisker fra kyst
    Lystfisker fra kyst
    Download
    Lystfisker
    Lystfisker
    Download
    Solgte fisketegn
    Solgte fisketegn
    Download
    Solgte fisketegn
    Solgte fisketegn
    Download

    Om Fiskeristyrelsen

    Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.

    Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

    Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

    Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

    I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

    Besøg vores nyhedsrum
    HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye