Konksnegle eller kulmule? Her er 5 alternativer til det traditionelle påskebord
Påsken står for døren, og det er ved at være tid til den årlige påskefrokost. Marinerede sild, fiskefileter, gravad laks og rejer venter på, at vi sætter tænderne i dem. Men hvad med at tænke lidt nyt i år? Der er mange gode alternativer til de velkendte gæster på påskebordet – og de smager mindst lige så godt, som dem vi kender.

Strandkrabber, skærising og ’havets vinbjergsnegl’
Vi begynder med et forslag til en lækker forret, nemlig strandkrabbebisque. Du har måske smagt den intense suppe lavet på jomfruhummer, men der er mange gode grunde til at prøve en bisque på strandkrabber. Hvis du kan lide jomfruhummerbisque, vil du med stor sandsynlighed også kunne lide strandkrabbebisque. Derudover er strandkrabben en invasiv art, så der er masser af strandkrabber rundt omkring i Danmark, hvis du selv vil give dig i kast med at fange dem. Husk, at du skal have fisketegn for at fiske efter strandkrabber, hvis du er over 18 år – medmindre du er hurtig nok til at fange dem med dine bare næver.
Drømmer du om lækre smørstegte fiskefileter til hovedret, kan du også tage springet og prøve at udskifte den klassiske rødspætte med en skærising. Skærisingen kan være et glimrende – og ofte overset – alternativ til rødspætten. Skærisingen er en fladfisk på cirka samme størrelse som rødspætten og har et hvidt og fast kød med en glasagtig struktur.
Ud over strandkrabber og skærising kunne konksnegle også være et godt bud på en ny gæst, du kan invitere med til bords. Konken er en havsnegl, som også kaldes ’havets vinbjergsnegl’. Den kan fx koges og steges i hvidløgssmør og krydderurter.
Er du ikke til snegle, kan du overveje en røget kulmule. Kulmulen er en mager fisk, der minder lidt om torsken. I Danmark har kulmulen endnu ikke opnået den helt store popularitet, men i Sydeuropa anser man faktisk kulmulen for at være den bedste af torskefiskene.
Det sidste forslag til påskebordet 2024 er fjæsing. Fjæsingen har indtil nu hovedsageligt været brugt til fx fiskemel i industrien, men der kan være mange gode grunde til at invitere fjæsingen med til bords. Bestanden af fjæsing herhjemme er stigende, og dens kød er fast, hvidt, smagfuldt og nemt at tilberede. Fjæsingen kan derfor være et godt alternativ til de klassiske fisk på påskebordet. Og så kan du ovenikøbet selv fange den – du skal blot have et gyldigt fisketegn. Får du en fjæsing på krogen, skal du desuden passe på dens giftige pigge, som sidder på henholdsvis rygfinnen og gællelågene.
Så mange af de ’alternative påskegæster’ blev der fanget i Danmark i 2023:
- Skærising: 655 tons
- Strandkrabbe: 23 tons
- Konksnegle: 174 tons
- Kulmule: 2.580 tons
- Fjæsing: 684 tons
Så mange af de ’traditionelle påskegæster’ blev der fanget i Danmark i 2023:
- Sild: 150.956 tons
- Rødspætte: 9.321 tons
- Dybvandsrejer: 2.142 tons
- Torsk: 6.944 tons
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Om Fiskeristyrelsen
Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
#PlantHealth4Life-kampagnens 2025-udgave vil gøre borgere til ambassadører for plantesundhed12.5.2025 12:41:57 CEST | Pressemeddelelse
Den europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed EFSA, Europa-Kommissionen og deres samarbejdspartnere over hele Europa lancerer nu 2025-udgaven af #PlantHealth4Life-kampagnen, som er et fælles europæisk initiativ. Kampagnen har til formål at bidrage til plantesundhed og gøre borgere mere opmærksomme på, hvor vigtig plantesundhed er for vores miljø, økonomi og dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum