Fiskeristyrelsen

Fiskerikontrol af 76 tons fjæsing på Grenå Havn

Del

Fjæsingen. En giftig fætter, der gerne bruger sine pigge til at forgifte potentielle fjender, landes sjældent i store mængder i de danske havne. De mange fjæsinger, der for nylig blev landet på Grenå Havn, var bragt i land af nogle erhvervsfiskere, der målrettet var gået efter netop denne fangst.

Fiskerikontrol af fjæsing
Fiskerikontrol af fjæsing

Bestanden af fjæsing i Kattegat er stigende, og de to landinger af fjæsing på henholdsvis 34 og 42 tons på Grenå Havn er en del af et forsøg, der skal undersøge, om vi kan udnytte ’havets hugorm’ på en bæredygtig måde – fx til at lave fiskemel til industriformål.

”Vi har været på Grenå Havn for at kontrollere to landinger af fjæsing. Traditionelt set anses fjæsingen ikke for at være en attraktiv fangst at få i nettet eller på krogen blandt hverken erhvervsfiskere eller lyst- og fritidsfiskere i Danmark. Vores landingskontrol af fjæsing er dog den samme som for andre landinger, og når fartøjer kommer til havn, kontrollerer vi bl.a., at registreringerne af fangsten følger reglerne, og at fangsten bliver håndteret og opbevaret korrekt,” fortæller vicefiskeriinspektør Steen Majland.

Erhvervsfiskeriet efter fjæsing er en del af et forsøg, der skal undersøge, om det er muligt at skabe et bæredygtigt industrifiskeri efter fjæsing i Kattegat. Som en del af forsøget har Fiskeristyrelsen foreløbig givet tilladelse og kvoter til, at fire erhvervsfartøjer kan fiske efter fjæsing i Kattegat.

I dag hører det til sjældenhederne, at fjæsingen er at finde i erhvervsfiskernes net. Faktisk er der landet blot 1.873 tons fjæsing i Danmark siden 2019. Til sammenligning er der landet 66.167 tons rødspætter i samme periode.

 

Om forsøget med fiskeri af fjæsing

Forsøgsfiskeriet med fjæsing er et af de projekter, der har modtaget støtte af Fiskeristyrelsens tilskudsordning ’Grøn omstilling fiskeri (EHFAF)’ under den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond.

Formålet er se på muligheden for at etablere et bæredygtigt dansk industrifiskeri efter fjæsing i Kattegat, bl.a. for at udnytte havets ressourcer bedre og mere bæredygtigt.

Bæredygtigt fiskeri efter fjæsing indebærer blandt andet, at fiskerne kan fange fjæsing uden at få en masse uønsket bifangst med, samt at fiskernes redskaber kan optimeres, så de er så effektive og skånsomme som muligt.

Kontakter

Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)

Tlf:72 18 58 05

Billeder

Fiskerikontrol af fjæsing
Fiskerikontrol af fjæsing
Download
Fjæsing
Fjæsing
Download

Om Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.

Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye