Alexandra Instituttet

Køkkenfirma gafler kunderne med bæredygtighed og et drys data

Del

Horn Bordplader i Aulum har firdoblet effektiviteten ved at omstille sig bæredygtigt med digitale midler. Deres kunder efterspørger nemlig både bæredygtighed og data.

For nogle år siden indså direktør Jakob Bressendorf, at konkurrenterne snart ville være lige stærke på køkkenbranchenskonkurrenceparametre: kvalitet, pris og leveringstid. Derfor måtte de i følge ham gøre noget nyt for at adskille sig fra de andre.

“Valget faldt på bæredygtighed. For at komme i mål med den bæredygtige omstilling har vi brugt digitale midler til at forandre og forbedre vores processer,” forklarer Jakob Bressendorf.

Han understreger, at de ikke har holdt sig tilbage. Virksomheden har ændret alt fra deres forbrug af energi og materialer til deres kommunikation med og services til kunderne.

Fra bordplademager til sparringspartner 

Horn Bordplader har tre forskellige kundegrupper, der tæller private forbrugere, koncerner og butikker. De store butikskæder er underlagt lovgivningskrav om grøn afrapportering og har brug for data om bæredygtighed, men også om salg ogreklamationer.

“Derfor skaber det værdi for kunderne, at vi har digitaliseret det hele og kan give dem præcis de data, de efterspørger,” fortæller Jakob Bressendorf.

Men kundernes behov for viden stopper ikke med datadeling. Tværtimod skaber disse data en ny type dialog med kunderne.

”Vi taler ikke ret meget om bordpladen nu. I stedet taler vi om, hvordan vi kan supportere deres virksomhed og organisation på det bæredygtige, det cirkulære og det digitale,” understreger han.

Ved at støtte kunden med viden om bæredygtighed som f.eks. fremtidig lovgivning er Horn Bordplader ikke længere bare en underleverandør, men en videnpartner for store koncerner i deres arbejde med bæredygtighed. Og det giver dem en konkurrencefordel.

Firdoblet effektivitet med data

Spørgsmålet er, hvor alle de data kommer fra. Horn Bordplader har et OEE-system (Overall Equipment Effectiveness), der får data fra hver eneste maskine og fra medarbejderne, der registrerer begrundelser for maskinstop.

Dermed er det ikke kun kunderne, der får værdi ud af køkkenfirmaets data. Ved at analysere dem og optimere flowet i produktion har virksomheden i løbet af seks år forbedret deres effektivitet med en faktor på fire.

”I dag producerer vi hurtigere og bruger mindre energi,” konstaterer han. ”Vi sparede 680.000 kr. i energi allerede det første år, fordi vi brugte data til at se, hvor vi havde et overforbrug af energi,” fortæller Jakob Bressendorf.

Algoritmer skaber mindre spild og mere salg

Horn Bordplader har også brugt digitale midler til at spare på andre ressourcer. Når man skærer en bordplade, opstår der restmateriale, men virksomheden har udviklet software, der optimerer snittet, så materialet udnyttes bedst muligt. 

En anden algoritme beregner, om restproduktet skal blive til en mindre bordplade, eller om det skal bruges til interiørprodukter. ”Algoritmerne ved, hvad kunderne efterspørger, og om det er sandsynligt, at den pågældende størrelse restmateriale bliver efterspurgt,” fortæller Jakob Bressendorf. 

Horn Bordpladers mange bæredygtighedstiltag har givet pote både eksternt og internt. De har adskillige grønne certificeringer, bl.a. FSC-mærkning, Svanemærket, Indoor Air Comfort og B corp. Det skyldes ikke mindst medarbejdernes engagement, understreger Jakob Bressendorf. For det er motiverende og meningsfuldt at være frontløber i den bæredygtige omstilling.

Horn Bordplader er ikke alene om at bruge digitale teknologier til at komme i mål med bæredygtig omstilling: De er én blandt ti grønne succeshistorier med små og mellemstore produktionsvirksomheder i e-magasinet Omstillingsanfører, som Alexandra Instituttet og Industriens Fond står bag. Magasinet kan downloades gratis her:https://alexandra.dk/omstilling/ 

Alexandra Instituttet

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye