Kvisten med i ny kampagne: Mænd får også senfølger efter seksuelle overgreb

Del

I samarbejde med Feldballe Film griber Kvisten fat om en ofte overset offergruppe for seksuelle overgreb - nemlig MÆND. Op til en femtedel af ofrene for seksuelle overgreb i alderen 0 til 15 år er drenge, og flertallet udvikler senfølger i deres voksenliv, som påvirker ikke kun dem selv, men også deres relationer. 

Ægtefællen Camilla støttede Martin, da hans hemmelighed brød ud. De mange år med skam og fortielse havde sat sine spor på Martin, men i den grad også på deres ægteliv.
Ægtefællen Camilla støttede Martin, da hans hemmelighed brød ud. De mange år med skam og fortielse havde sat sine spor på Martin, men i den grad også på deres ægteliv. Feldballefilm

Martin var 12 år, da han i et chatforum blev manipuleret til at mødes med en fremmed mand.
I et halvt år blev han udsat for en række grove seksuelle overgreb, som han siden fortrængte med alkohol og narkotika. Først 27 år senere får et tv-indslag om seksuelle overgreb på børn Martin til at bryde sammen.

- Indslaget om det 13-årige offer tog mig direkte tilbage til dengang, jeg selv var i den alder. Minderne kom væltende, om Simon, som han kaldte sig, og den måde, han fik mig overbevist om, at det var mig selv, der gerne ville. Jeg blev konfronteret med al den skyld og skam, jeg har brugt så ufatteligt meget tid på at gemme så langt væk som overhovedet muligt. Barrieren blev ligesom brudt ned den aften, siger Martin i kampagnefilmen ’Drenge bliver også udsat for seksuelle overgreb’.

Erkendelsen rev tæppet væk under både Martin og ægtefællen, Camilla. Tiden efter kan han bedst beskrive som et ’mentalt kollaps’.

For Camillas vedkommende kastede chokket også klarhed over Martins måde at agere på, hans temperament of de tilbagevendende seksuelle udfordringer. Samtidig var fortvivlelsen til at tage og føle på. Begge kæmpede de for at finde fodfæstet i det kaos, der fulgte, både individuelt og som ægtefolk. Martin skrev sig op til behandling, imens Camilla som pårørende måtte lede forgæves efter et sted at få støtte.

Drenge bliver også udsat for seksuelle overgreb

Kampagnen er udviklet af Feldballe Film i samarbejde med Kvisten, der tilbyder psykoterapi og rådgivning til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i opvæksten. Kampagnen er bygget op af informations- og læringsmateriale på et online site, der henvender sig til mænd, der er blevet udsat for seksuelle overgreb, samt deres pårørende i form af venskaber, familie eller arbejdskollegaer, og til fagpersoner, som er i berøring med målgruppen. 

Både drenge og piger kan blive – og bliver – udsat for seksuelle overgreb i deres opvækst, og både mænd og kvinder kan udvikle senfølger i deres voksenliv, der påvirker hverdagen. Det opleves dog fortsat enormt tabubelagt at tale om, hvilket risikerer at hindre nogle i at få hjælp, siger direktør for Kvisten, Lisbeth Høstgaard Møller.

- Materialet giver os et indblik i, hvordan de medvirkende mænd lever med senfølger efter seksuelle overgreb, og hvilke konsekvenser, det har for deres relationer. Deres åbenhed er skelsættende, og vi håber, at det kan give flere modet til at række ud efter hjælp. Der kan være stærke følelser af skam forbundet med at have været seksuelt misbrugt, så forhåbentligt kan de ærlige fortællinger inspirere flere til at stå frem og være åbne om deres oplevelser. For nogle er det deres første skridt mod en positiv forandring, siger Lisbeth Høstgaard Møller.

Fagprofessionelle kan med materialet finde viden om de tegn, der kan være på, at en mand har været udsat for seksuelt misbrug og finde gode råd til at kunne tale med ham om det. I sidste ende skal kampagnen gerne lede til større bevidsthed om, at der er hjælp at hente og lette ensomhedsfølelsen hos den enkelte.

Kampagnens indhold er produceret af Feldballe Film & TV i samarbejde med Kvisten med støtte fra Rådet for Offerfonden. Foruden Martin og Camilla medvirker Kurt med sin datter Lea og kammerat Kim, kollegaerne Rune og Ove, og Nis sammen med sin mor Birte. 

Tilgå materialet på https://maend-seksuelleovergreb.dk/

Kontakter

Billeder

Kurt Kyed har ikke glemt de mange år, hvor han fortiede om de overgreb, han blev udsat for som barn. Hemmeligheden gjorde ham syg, siger han.
Kurt Kyed har ikke glemt de mange år, hvor han fortiede om de overgreb, han blev udsat for som barn. Hemmeligheden gjorde ham syg, siger han.
Download
Det er ikke nemt at være pårørende til en, der har oplevet seksuelle overgreb i opvæksten, og mange genkender følelsen af at være magtesløs, rådvild eller ensom.
Det er ikke nemt at være pårørende til en, der har oplevet seksuelle overgreb i opvæksten, og mange genkender følelsen af at være magtesløs, rådvild eller ensom.
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Kvisten

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvisten

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye