Vallensbæk Kommune

Vallensbæk har fået en klimaplan

Del

Vallensbæk har fået sin første klimaplan, som sætter retning for kommunens grønne omstilling i de kommende år. Planen er ambitiøs og beskriver, hvordan kommunen i samarbejde med borgere og virksomheder i Vallensbæk vil arbejde med at nå de fastsatte mål.

Solen skinner ned over et vådområde, som er indhegnet af vekslende skov. Der går en sti med gennem området, og der er også en bænk ved stien.
På hver side af Vejlegårdsvej i Vallensbæk , mellem Idræts Allé og Møllestensager, ligger Skovmosen og Den Våde Eng. De virker på overfladen blot som to grønne arealer, hvor Vallensbæks borgere kan gå en tur blandt planter og fuglekvidder. Men de er lavet med løsninger, der hjælper mod oversvømmelser ved kraftig regn. Vallensbæk Kommune

I Vallensbæk er den grønne omstilling vigtig. Vi skal forsætte med at kunne bade i havet, lege på stranden og gå en tur i grønne omgivelser, og vi vil have renere luft og mindre støj. Vi vil have bier, sommerfugle, træer, blomster og en klimasikret by.

Derfor har Kommunalbestyrelsen som en af 2023’s sidste vigtige milepæle godkendt kommunens nye klimaplan. Klimaplanen samler alle de tiltag, der allerede sker i Vallensbæk, men sætter også mange nye indsatser i gang, som er i tråd med de visioner og mål som Kommunalbestyrelsen har besluttet i kommunens udviklingsstrategi.

En CO2-neutral fremtid


Klimaplanen handler om, at vi skal reducere udledningen af CO2, og at vi skal tilpasse vores omgivelser til fremtidens vejr som bliver mere ekstremt. Og så handler den også om alt det, som vi får med i købet: Øget sundhed, grønt byliv og grøn transport, mindre støj, højere trivsel og biologisk mangfoldighed.

- Vi er afhængige af hinanden og afhængige af, at alle gør noget for at sikre en fremtid uden voldsomme klimaforandringer. Vi opnår kun målet ved at arbejde sammen og påvirke hinanden, så vi alle sammen får en mere klimarigtig adfærd, siger borgmester Henrik Rasmussen.


Vallensbæks klimaplan er blevet udarbejdet som en del af klimaprojektet DK2020 og er i december 2023 blevet certificeret af det globale by-netværk C40. Det betyder, at Vallensbæk lever op til internationale målsætninger om at reducere CO2-udledning og tilpasse sig klimaforandringer. Samtidig med at kommunen har et mål om at være CO2 neutral inden 2050. 

Kommunens fem indsatsområder

Alle kommuner i klimaprojektet DK2020 skal opfylde to primære, ambitiøse mål om i 2030 at have reduceret udledningen af CO2 med minimum 70% set i forhold til 1990, og at man senest i 2050 er blevet klimaneutrale.

Vallensbæk Kommune vil opnå de mål ved at arbejde inden for fem forskellige indsatsområder:

  • Transport: Transportsektoren står for næsten 60% af den samlede udledning af drivhusgasser i Vallensbæk. Derfor vil vi gøre det nemmere og mere oplagt at tage cyklen og offentlig transport. Det arbejder vi allerede for i Vallensbæk, og med klimaplanen bliver disse indsatser endnu mere aktive og tydelige – også på den lange bane

  • Energi: Omstillingen til grønne energikilder er vigtig for, at Vallensbæk bliver klimaneutral. Energi - i form af el og varme – står for over en tredjedel af Vallensbæks udledning af drivhusgasser på nuværende tidspunkt. Derfor arbejder vi for udbredelse af fjernvarme, bedre udnyttelse af ressourcerne i affald, ligesom vi vil påvirke vores forsyningsvirksomheder og indgå  i nye grønne projekter.

  • Kommunen som virksomhed: Her handler tiltagene om at reducere klimaaftrykket fra forskellige dele af Vallensbæk Kommunes virksomhed.

  • Grøn dannelse: Grøn dannelse handler om de grønne vaner og viden om hvordan man gør en forskel for klimaet. Vi holder kurser og inspirationsarrangementer, så man nemt kan få viden om, hvilke løsninger man kan vælge, når man gerne vil vælge en grøn livsstil.

  • Klimasikring: Vi skal tilpasse os det forandrede klima, så det fortsat er trygt og sikkert at bo i Vallensbæk. Derfor vil vi arbejde for mere begrønning og flere træer. Vi vil sikre vores værdier og infrastruktur mod stormflod og opstigende vand og også arbejde med forebyggelse af tørke.
En%20eng%20gr%E6nser%20op%20til%20en%20skov%20med%20b%F8getr%E6er%2C%20som%20st%E5r%20bare%20uden%20blade.%20Gr%E6sset%20er%20halvlangt%2C%20gr%F8nt%20og%20brunt.
Skovmosen og den våde eng ligger på hver side af Vejlegårdsvej , mellem Idræts Allé og Møllestensager i Vallensbæk. Vallensbæk Kommune

Læs mere

Er du blevet mere nysgerrig på klima? Læs klimaplanen i sin fulde længde her: www.vallensbaek.dk/klima   Har du spørgsmål, så kontakt Center for Teknik på cet@vallensbaek.dk

En del af DK2020

Vallensbæks klimaplan er også godkendt af CONCITO – Danmarks grønne tænketank – som en del DK2020-arbejdet. DK2020 er et Realdania-støttet projekt, som giver danske kommuner mulighed for at hente rådgivning og sparring til at udvikle lokale klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens målsætninger.

96 danske kommuner er en del af DK2020-arbejdet.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Om Vallensbæk Kommune

Vallensbæk er en kommune i vækst med cirka 16.500 indbyggere, fordelt på 9,15 km2.

Kommunen tilbyder med sin gode infrastruktur og unikke placering på Københavns Vestegn, optimale muligheder for at komme til og fra job, gode indkøbsfaciliteter, fleksible pasningsmuligheder, optimale betingelser for et sundt og aktivt fritidsliv og fokus på nære relationer og tidssvarende boliger. Store rekreative naturområder omkring landsbyen og ved Strandparken i syd, hvor der også er en lystbådehavn, gør, at man føler sig på landet midt i storbyen.

Følg pressemeddelelser fra Vallensbæk Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vallensbæk Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye