DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Demokratianalysen 2023: Unge kæmper med lav demokratisk selvtillid

Del

Et stigende antal af danske unge har lav demokratisk selvtillid. Det viser Demokratianalyse 2023 fra DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, der udkommer i dag. For selvom størstedelen af unge har en holdning til, hvordan samfundet skal udvikle sig, er problemet at mange ikke føler den er værd at lytte til.

DUFs årlige demokratianalyse undersøger unges politiske aktivitet og selvtillid.
DUFs årlige demokratianalyse undersøger unges politiske aktivitet og selvtillid. Grafik: Grafisk Afdeling.

Lav demokratisk selvtillid afholder alt for mange unge fra at deltage i den politiske debat. Demokratianalysen 2023 fra DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd viser, at mere end hver anden ung mellem 16 og 26 år (53%) har lav demokratisk selvtillid, hvilket blandt andet afspejler sig i, at kun 49% oplever at kunne forstå politiske sager og spørgsmål.

Det tyder dog ikke på, at det er unges politiske engagement, der er roden til problemet. For selvom hele 65% af unge har holdninger til udviklingen i samfundet lokalt og globalt, så føler kun 43%, at ens politiske holdninger er værd at lytte til.

”Det er en forudsætning for et godt demokrati, at alle aldersgrupper føler sig hørt og repræsenteret i samfundsdebatten. Høj demokratisk selvtillid blandt unge er derfor utrolig vigtigt, da det leder til mere demokratisk engagement og deltagelse i samfundet generelt. Derfor er det vores fælles opgave at lytte til unges holdninger og sørge for, at unge har indflydelse og er inkluderet i den politiske debat,” siger Christine Ravn Lund, der er forkvinde for DUF.

Erhvervsuddannelserne halter efter
Særligt hos unge, der har eller er i gang med en erhvervsfaglig uddannelse, er den lave grad af demokratisk selvtillid udbredt. Analysen viser nemlig, at hele 69% af unge med eller på en erhvervsuddannelse har lav demokratisk selvtillid.

Eksempelvis udtaler en 18-årig i analysen: ”Hvordan skal man føle, at ens holdninger er værd at lytte til, når ens lærer aldrig spurgte efter ens mening, når man var nederst i hierarkiet, da man var i lære, og når samfundet ikke synes, at ens arbejde og uddannelse er ’fint nok,’”

Det er særligt i forhold til at have politiske samtaler med andre, samt følelsen af, at ens politiske holdninger er værd at lytte til, at erhvervsuddannede oplever udfordringer.

Foreningslivet styrker den demokratiske selvtillid
På trods af den udbredte grad af lav demokratisk selvtillid blandt unge, viser analysen, at den demokratiske selvtillid er højere blandt unge, som er medlem af en frivillig forening. Hele 54% af unge, der er medlem af en forening, har høj demokratisk selvtillid sammenlignet med kun 43% af unge, som ikke er aktive i foreningslivet.

”Foreningslivet gør en stor forskel for unge ift.  demokratisk engagement og selvtillid. Ikke alene giver foreningerne unge et trygt og givende fællesskab, det lærer også unge, at ens holdninger har værdi. Det er her, man lærer at gøre demokrati, man får beslutningskraft, lærer at søge indflydelse og tage ansvar og ser hvor stor en forskel ens engagement i fællesskabet gør” siger Christine Ravn Lund.

Demokratianalysen 2023 er udarbejdet af Epinion for DUF og består af i alt 1.065 webinterviews med unge i alderen 16-26 år og 565 interviews med danskere i alderen 26 år og derover, der omhandler deres adfærd og tanker vedrørende demokrati og politik. Derudover gør analysen brug af fokusgruppeinterviews og kvalitative interviews med unge.

Hovedkonklusioner fra Demokratianalysen 2023

  • Unge bekymrer sig i høj grad om både klimaforandringer (60%), Ruslands invasion af Ukraine (59%) og inflation (52%).
  • De tre vigtigste punkter på unges politiske dagsorden er klima og grøn energi (35%), sundhed og sygehuse (34%) og unges trivsel (25%).
  • Mere end halvdelen af unge (52%) prioriterer at stemme på en kandidat under 30 år, når de sætter deres kryds ved valg.

Kontakter

Birgitte L. SøeSpecialkonsulent i politisk rådgivning og presseansvarlig

Tlf:29168994bs@duf.dk

Dansk Ungdoms Fællesråd

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) er paraplyorganisation for 78 landsdækkende, demokratiske børne- og ungdomsorganisationer, der i alt repræsenterer over 600.000 danske børn og unge.

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye