DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Seks initiativer skal hjælpe unge med at finde vej til stemmeboksen

Del

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd sender i dag et valgkatalog med seks initiativer til alle landets kommuner. Formålet er at øge unges valgdeltagelse til sommerens valg til Europa-Parlamentet, så stemmeprocenten fra valget i 2019 bliver hævet.

Det er vigtigt, at unge finder vej til stemmeboksen, når det er tid til at sætte krydset på stemmesedlen. Derfor udsender DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd nu seks valginitiativer til landets borgmestre, som hjælper med at målrette valgindsatser og skabe politisk engagement blandt unge.

Det sker som reaktion på Europa-Parlamentsvalget i 2019, hvor kun 57,8% af de stemmeberettigede i aldersgruppen 19-29 år satte kryds på stemmesedlen. Til sammenligning havde aldersgruppen 60-79 år en stemmeprocent på 73,6%.

”Det er enormt afgørende, at vi sænker barriererne og inviterer unge ind i den politiske samtale. Vores demokrati bygger på repræsentativitet, og unges interesser og holdninger fortjener at blive hørt. Vi ved også, at det første kryds kan være afgørende for, at man får sat de næste. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden tænker over, hvordan vi får nye generationer hjulpet ind i stemmeboksene for første gang,” udtaler Christine Ravn Lund, der er forkvinde for DUF.

Relevans skal vække interessen
De seks valginitiativer viser forskellige måder, hvor landets kommuner gør valghandlingen lettere for unge. Et af initiativerne, der sættes et særligt fokus på, er, at der er et fællesskab i at stemme. Derfor håber Christine Ravn Lund også, at flere går sammen om at stemme.

”Nogle af os har været nede med vores forældre nede og stemme, da vi var helt små. Og netop fællesskabet i at stemme og gøre det sammen er en af de metoder, som virker, når man skal sætte et kryds. Derfor opfordrer vi også til, at man synliggør, at der er et fællesskab i at stemme, så man tager en ven eller veninde med under armen, når man går ned for at sætte et kryds. Så kan man sammen være med til at finde ud af, hvor stemmestedet ligger, huske valgkortet og eventuelt også følge valgaftenen sammen,” siger Christine Ravn Lund.

Europa-Parlamentsvalget bliver afholdt hvert femte år og bliver i Danmark afviklet 9. juni. Her skal der vælges 720 medlemmer til Europa-Parlamentet, hvoraf 15 af dem er fra Danmark.

De seks valginitiativer
DUFs seks valginitiativer er:

1. Styrk og synliggør fællesskabet ved valgdeltagelse
Forskning viser, at det sociale fællesskab har stor betydning for den enkeltes valgdeltagelse. Derfor skal unges fællesskabsfølelse omkring stemmehandlingen styrkes.

2. Mobilisér via SMS, fysisk og digital post
Brugen af digital teknologi har vist sig som et effektivt værktøj til at få flere unge danskere til at stemme. Forskning viser, at det især gælder vælgere, der i udgangspunktet har en lav valgdeltagelse.

3. Brug unges dagsordener og gør valget nært
For at sikre unges interesser i valget er det vigtigt, at de emner, der præger valgkampen, ikke kun afspejler den ældre generations interesser, men i lige så høj grad afspejler unges.

4. Sørg for lettilgængelig information om det kommende valg
Information om det kommende valg skal være tilgængeligt de steder, hvor unge rent faktisk befinder sig. Det kan være i skoler, foreninger eller på sociale medier.

5. Afhold valgmøder og undervisning på uddannelsessteder
Gennem valgmøder og valgfokuseret undervisning skaber uddannelsessteder tryghed omkring unges holdninger, hvilket skaber bevidsthed om, at unge ved nok til at stemme ved valget.

6. Brug rollemodeller
Relaterbare og troværdige rollemodeller hjælper med at sætte fokus på den sociale norm om, at man selvfølgelig stemmer ved et valg, og hvorfor det er betydningsfuldt for samfundet.  

Kontakter

Birgitte L. SøeSpecialkonsulent i politisk rådgivning og presseansvarlig

Tlf:60201420bs@duf.dk

Vedhæftede filer

Links

Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd er paraplyorganisation for 79 landsdækkende, demokratiske børne- og ungdomsorganisationer, der i alt repræsenterer over 600.000 danske børn og unge.

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye