Ny forskning: ringsælerne i Ilulissat Isfjord er helt specielle
Lokale fangere i Isfjorden ved Ilulissat har længe kendt til en særlig ringsæl – Kangia-sælen - der er væsentligt større og har en markant anderledes pelsfarve og mønster end typiske ringsæler i Arktisk. Nu viser videnskabelige undersøgelser, at der er tale om en ringsæl, der i en lang periode - mere end 100.000 år - har været isoleret fra andre ringsæler.

Det kan være svært at udforske den arktiske natur. Barske forhold og store afstande er betydelige udfordringer, når forskere vil lokke hemmeligheder ud af naturen.
Nu er det midlertidigt lykkedes forskningsprojekt, ledet af grønlandske og danske forskere, at beskrive en ny type af ringsæl, der lever i Isfjorden ved Ilulissat i Vestgrønland; et unikt naturområde på UNESCOs Verdensarvsliste.
Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Molecular Ecology.
En lille bestand
Gennem en årrække indfangede forskerne sammen med lokale fangere ringsæler i Isfjorden. Sælerne blev fanget i net og fik monterede en lille satellit-sender på deres. Når sælerne var oppe for at trække luft, sendte satellit-senderen besked om, hvor sælen befandt sig.
”Vi kunne se, at sælerne primært holder til inde i Isfjorden. Fra fly har vi kunne tælle sælerne og har derfor kunne estimere at der kun er ca. 3000 af disse særlige Kangia ringsæler, som vi kalder dem, ” siger Aqqalu Rosing-Asvid, Seniorforsker ved Pinngortitaleriffik - Grønlands Naturinstitut, og en af forskerne bag undersøgelserne.
Den lille stedfaste bestand er højst usædvanligt i forhold til den typiske arktiske ringsæl, der har en enorm bestandsstørrelse og ofte bevæger sig tusindevis af kilometer rundt i Arktisk for at søge føde.
Har være isoleret gennem tusinder af år
Forskerne udtog også små vævsprøver fra de indfangede ringsæler. Prøverne blev sendt til genetiske analyser for afdække sælernes DNA-profil. Og resultaterne afslørede, at disse Kangia- ringsælers DNA er genetisk forskelligt fra den typiske arktiske ringsæl.
”Fra DNA-analyserne kan vi også se, at Kangia-ringsælen har været isoleret i fjorden gennem mere end hundredetusinde år,” fortæller Morten Tange Olsen, lektor ved Globe Institute på Københavns Universitet og Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet. Begge danske universiteter deltog i undersøgelserne.
Gennem de mange år, har Kangia-ringsælen tilpasset sig livet i Isjorden. Det kan spores i genetiske ændringer, der bl.a. har givet ophav til dens karakteristiske pels, kropsstørrelse og muligvis fysiologiske tilpasninger til livet i Isfjorden.
Men hvor og hvordan er Kangia-ringsælen blev isoleret fra andre arktiske ringsæler og hvorfor de fik sine nye specielle biologiske kendetegn er stadig en gåde.
Måske også særlige sæler i andre arktiske fjorde
Studiet understreger, at der stadig er meget, vi ikke ved om diversiteten af organismer i Arktisk, og dermed deres muligheder for at tilpasse sig klimaforandringer og menneskelige aktiviteter.
”Der mange andre fjorde i Arktisk, som endnu ikke er undersøgt i detaljer, og hvor ringsælerne måske også lokalt kan have udviklet nye genetiske varianter”, påpeger Rune Dietz, Professor ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, der også deltog i studiet.
Nøgleord
Kontakter
Aqqalu Rosing-Asvid, Seniorforsker, Ph.D, Pinngortitaleriffik - Grønlands Naturinstitut. Telefon: +299 36 1247, Email: aqqalu@natur.gl
Morten Tange Olsen, Lektor, Globe Institute på Københavns Universitet og Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Telefon: +45 4266 1525, Email: morten.olsen@sund.ku.dk/ morten.olsen@ecos.au.dk
Rune Dietz, Professor, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet. Telefon: +45 2125 4035, Email: rdi@ecos.au.dk
Billeder




Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum