Vallensbæk Kommune

Nye smarte lys hjælper de ældre

Del

På plejehjemmet Højstruphave er døgnrytmen blandt de ældre blevet bedre med ny smart belysning.

En dagligstue med røde lænestole og en enkelt ældre borger i kørestole. Alle stole er vendt mod fjernsynet på væggen, og en medarbejder i blå dragt bøjer sig ind over en af stolene.
De nye lamper er installeret på fællesarealerne og i gangarealerne på alle etager på plejehjemmet Højstruphave. Vallensbæk Kommune

Natten er tid til søvn og hvile. Men for mange med sygdommen demens kan det være svært at holde fast i en naturlig døgnrytme.

På plejehjemmet Højstruphave i Vallensbæk Kommune har man installeret et nyt og smart døgnrytmelys, som netop skal hjælpe de beboere, der er ramt af en demenssygdom. Det fortæller leder af Højstruphave, Katja Rønne Nørholm.

- Vi har fået det naturlige lys udenfor med indenfor. Og det kan være med til at give vores beboere en god nattesøvn, hvilket er alfa og omega for et hvert menneske og særligt, hvis man er syg, siger Katja Rønne Nørholm.

Skiftende nuancer

Døgnrytmelyset blev installeret for seks måneder siden på plejehjemmets fællesarealer. Her ændrer belysningen sig automatisk, så lyset følger det naturlige lys udenfor. Derfor oplever man på Højstruphave også den største forskel i den mørke tid af året og om natten.

Om natten er lyset nemlig ravfarvet og helt uden blåt lys, som er kendt for at aktivere hjernen og gøre det sværere at sove.

 - Vores nattevagter oplever, at der er mindre nattevandring blandt beboerne. Det er også nemmere at sige til vores ældre, at det er nat, når de ikke står badet i lys fra et halogenspot. Så hvis f.eks. Fru Hansen forvilder sig ud af hendes seng og åbner døren, så er hun mere tilbøjelig til at gå tilbage i seng igen, fordi hun kan se, at det er nat, siger Katja Rønne Nørholm.

Nemt at skifte

Lyskontakterne har også alternativer til den automatiske døgnrytme, så personalet kan tilpasse lyset til de forskellige aktiviteter i fællesområderne, hvad enten der skal spises aftensmad, lægges puslespil eller hygges i fjernsynsstuen.

Kontakterne er nemme at betjene og har indstillinger, der er lette at afkode som eksempelvis Natarbejde, Døgnlys eller Fuldt lys.

- Hvis nu fru Hansen falder midt om natten, eller vi får brug for en ambulance, så er det bare at klikke, og så får vi fuldt lys med det samme, så vi virkelig kan arbejde, siger hun og fortsætter.

- Det har været nemt at implementere, og selv beboerne bruger også lyset. Så på den måde kommer det alle beboere på Højstruphave til gode. Der var sågar en, der spurgte, om lamperne kunne lave diskolys, men så langt er vi nu ikke kommet endnu, selvom vi gerne vil gøre hverdagen på Højstruphave til en fest, smiler Katja Rønne Nørholm.

Fakta

  • Døgnrytmelyset på Højstruphave er finansieret via en statslig pulje til demensvenlige tiltag, som Højstruphave har søgt.
  • Udover på Højstruphave i Vallensbæk har man blandt andet også installeret døgnrytmelys på Ålholmhjemmet i Hillerød Kommune og det nye Neuro Center på Rigshospitalet.
  • Et kommende dansk ph.d.- forskningsprojekt har kunnet konstatere generel høj tilfredshed med lyset og mindre nattevandring blandt de ældre beboere på Ålholmhjemmet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Et stort fællesrum, hvor der forrest står en kanariefugl i bur, i mellemgrunden er der et arrangement med spisebord og stole, bagerst en fjernsynsstue. Lyset og lampernes glød er forskelligt, så de bagerste lyser meget hvidt, mens de forreste lyser gult.
Belysningen er inddelt i zoner, så der kan være forskelligt lys, alt efter om man sidder i fjernsynsstuen bagerst eller ved spisebordet.
Download
En gang, der er badet af hvidt lys. I forgrunden står en kommode, hvor en figur af en soldat holder et flag. Lyset på billedet er meget hvidt.
Får personalet brug for mere lys, kan de fx tænde for Fuldt lys.
Download
En lang gang i baggrunden, hvor en lampe lyser tydeligt gult på midten. I forgrunden en figur af en livgarder, der holder et flag. Lyset farver de hvide vægge og gulvet gulligt.
En sen aften i september er døgnrytmelyset i gangarealerne normalt gult. Det ravgule lys gør det nemmere for de ældre at afkode, at det er aften eller nat.
Download

Om Vallensbæk Kommune

Vallensbæk er en kommune i vækst med cirka 16.500 indbyggere, fordelt på 9,15 km2.

Kommunen tilbyder med sin gode infrastruktur og unikke placering på Københavns Vestegn, optimale muligheder for at komme til og fra job, gode indkøbsfaciliteter, fleksible pasningsmuligheder, optimale betingelser for et sundt og aktivt fritidsliv og fokus på nære relationer og tidssvarende boliger. Store rekreative naturområder omkring landsbyen og ved Strandparken i syd, hvor der også er en lystbådehavn, gør, at man føler sig på landet midt i storbyen.

Følg pressemeddelelser fra Vallensbæk Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vallensbæk Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye