Akademikerne

Vismændene maner til forsigtighed om omlægning af kandidatuddannelser

Del

De økonomiske vismænd sætter i deres seneste rapport endnu en gang fokus på, at den nyligt vedtagne reform af kandidatuddannelserne kan give et velstandstab på 13 mia. kr. årligt. Derudover kan reformen forringe både produktivitet og beskæftigelse. Det står i kontrast til målsætningen om at styrke vækst og beskæftigelse.

Ny rapport fra DØR slår endnu en gang fast, at universitetsreformen kan få store negative konsekvenser for dansk økonomi. Reduktionen af optaget på bacheloruddannelserne giver ifølge vismændene et velstandstab på 13 mia. kr. årligt. Hertil kommer, at reformen forventeligt vil forringe produktiviteten og bidrage yderligere til problemerne med lav produktivitetsvækst i Danmark.

Formanden for Akademikerne, Lisbeth Lintz, udtaler:

”Vismændenes nye rapport sætter en tyk streg under vigtigheden af, at der politisk følges op på implementeringen af universitetsreformen. Og at der samtidig er politisk vilje og mod til at justere på reformen. Ellers kan vi ende med en betydelig svækkelse af dansk økonomi.”, siger Lisbeth Lintz

Akademikernes formand Lisbeth Lintz er derfor også enig med vismændene i, at effekterne af reformen i forhold til produktivitet og beskæftigelse politisk bør følges løbende. Hun fremhæver i den forbindelse især den politiske ambition om, at 20 pct. af en kandidatårgang skal tage en erhvervskandidat, hvor man arbejder deltid ved siden af studierne.

”Det er i udgangspunktet en god ide at udvide mulighederne for et styrket samarbejde mellem studerende og virksomheder på universitetsuddannelserne. Men det er en meget ambitiøs målsætning, som reformen har udstukket for universiteterne at levere på. Det er jo ikke kun en reform af uddannelsernes indhold, men også af hele samspillet mellem universiteter, studerende og arbejdsgiverne i både den offentlige og private sektor. I dag fylder erhvervskandidatordningen 2 pct. af en årgang. Om få år skal dette tal være helt oppe på 20 pct. Derfor er der også brug for særlige tiltag for at få det til at lykkes.”

Akademikerne efterlyser, ligesom vismændene, at man gennemfører en evaluering af den eksisterende erhvervskandidatordning. En sådan evaluering skulle have været gennemført i 2023 som led i ”Aftale om mere fleksible universitetsuddannelser” fra 2018, men ser ud til at være gået i glemmebogen. Det ville som udgangspunkt have været mest ideelt at evaluere den eksisterende ordning, før nye tiltag sættes i gang, men det er stadig relevant at trække på erfaringerne med den. Derfor mener Akademikerne, at evalueringen bør gennemføres, så der kan skabes det bedst mulige vidensgrundlag for udvikling af en ny erhvervskandidatordning.

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2023 ca. 480.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

150.000 akademikere siger et stort ja til nye offentlige overenskomster15.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

97,9 pct af de afgivne stemmer, og samtlige 26 medlemsorganisationer i Akademikerne, har stemt ja til overenskomstaftalen OK24. Samtidig er stemmeprocenten på 43 pct. hvilket er en stigning på 27 pct sammenlignet med foregående afstemning. Afstemningsresultatet betyder, at 150.000 offentligt ansatte akademikere i staten, regionerne og kommunerne nu kan se frem til markante forbedringer i at indrette arbejdslivet fleksibelt samt markante lønstigninger.

Hovedorganisationen Akademikerne er vokset med 50 pct. på 10 år11.4.2024 09:13:00 CEST | Pressemeddelelse

Medlemsantallet i den akademiske fagbevægelse fortsætter med at stige. Væksten betyder, at medlemstallet nu har passeret 490.000, hvilket er en fremgang på mere end 50 pct. over 10 år. Hovedorganisationen Akademikerne er dermed snublende tæt på en halv mio. medlemmer. De seneste års vækst skyldes især, at antallet af privatansatte medlemmer er steget, så de udgør over 50 pct. af de erhvervsaktive medlemmer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye