Akademikerne

Akademikerne: Sektordimensionering rammer samfundsøkonomien voldsomt hårdt

Del

Regeringen og partierne bag sidste års kandidatreform, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Konservative er netop blevet enige om en sektordimensionering, der kommer til at koster det danske samfund mange milliarder kroner hvert år i tabt velstand. Det er et ufatteligt dyrt og umådelig ineffektivt politisk greb, advarer Hovedorganisationen Akademikerne.

Finansministeriet og De Økonomiske Råd har således begge dokumenteret, at en sektordimensionering på 8 pct. vil give et varigt velstandstab på 13 mia. kr. årligt. Med sektordimensioneringen på godt 10 pct. bliver velstandstabet endnu større. Konkret betyder aftalen, at bacheloroptaget på universiteterne allerede fra 2025 skal begrænses med hele 10 pct. og ikke 8 pct som forventet. En teknisk finte betyder, at dimensioneringen allerede nu skal følge den demografiske udvikling og dermed de faldende ungdomsårgange. Beregninger viser derfor også, at bacheloroptaget i 2030 vil blive reduceret med 13 pct. og igen i 2035 med 18 pct. Det er voldsomt.

Skulle der være behov for at dimensionere, bør det være, fordi der ikke er behov for så mange fra universiteterne. Men det her indgreb er ren politisk vilje. Ikke noget, der gør Danmark rigere eller bedre uddannet.

Sandheden er, at der er stor mangel på højtuddannede i alle brancher, ikke mindst dem i allerstørst vækst. Der er derfor brug for en langsigtet plan for vores videregående uddannelser. Hvordan vi sikrer fundamentet for fremtiden velstand og velfærd. Hvordan vi sikrer den rette arbejdskraft. Og nok så vigtigt, et attraktivt og fleksibelt uddannelsessystem. Det arbejde haster.

Den politiske forhåbning er, at sektordimensioneringen vil sende uddannelsessøgende over på de fire store velfærdsuddannelser, sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver, i stedet for universiteterne. Analyse fra Akademikerne baseret på registerdata fra Danmarks Statistik viser ikke desto mindre en yderst begrænset effekt, idet kun 4,3 pct. af de afviste ansøgere til en universitetsuddannelse begynder på en af de fire store velfærdsuddannelser.

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, udtaler:

"Jeg er helt ærligt rystet over politikernes usvækkede vilje til, med sektordimensioneringen, at svinge den store hammer over universiteterne, når nu de negative konsekvenser for samfundsøkonomien er så store. Det skaber et stort hul i statskassen og risikerer at efterlade ubetalte regninger for fremtidens velfærd.

Tilmed kan vi, med blik på unges studieadfærd, forvente en yderst begrænset effekt i forhold til at få sluset flere unge over på en af de fire velfærdsuddannelser. Altså ufattelig dyrt og umådelig ineffektivt.

Jeg er enig i, at de fire store velfærdsuddannelser, sygeplejerske, lærer, pædagog og socialrådgiver, i disse år befinder sig i en rekrutterings- og fastholdelseskrise. Men jeg er uforstående overfor, at man i ramme alvor mener, at uddannelserne bliver mere attraktive ved at begrænse unges adgang til universitetet.

Mit bud er, at rekrutterings- og fastholdelseskrise i høj grad handler om udfordringer med arbejdsmiljø og arbejdsvilkår på de fire store velfærdsområder. Men gang på gang ser vi desværre politikerne bruger den uddannelsespolitiske værktøjskasse til at løse problemer, der handler om alt muligt andet end uddannelse. Og det ser vi desværre også nu med sektordimensioneringen."

For yderligere kommentarer

kontakt Akademikernes formand Lisbeth Lintz på 2488 8442.

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

150.000 akademikere siger et stort ja til nye offentlige overenskomster15.4.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

97,9 pct af de afgivne stemmer, og samtlige 26 medlemsorganisationer i Akademikerne, har stemt ja til overenskomstaftalen OK24. Samtidig er stemmeprocenten på 43 pct. hvilket er en stigning på 27 pct sammenlignet med foregående afstemning. Afstemningsresultatet betyder, at 150.000 offentligt ansatte akademikere i staten, regionerne og kommunerne nu kan se frem til markante forbedringer i at indrette arbejdslivet fleksibelt samt markante lønstigninger.

Hovedorganisationen Akademikerne er vokset med 50 pct. på 10 år11.4.2024 09:13:00 CEST | Pressemeddelelse

Medlemsantallet i den akademiske fagbevægelse fortsætter med at stige. Væksten betyder, at medlemstallet nu har passeret 490.000, hvilket er en fremgang på mere end 50 pct. over 10 år. Hovedorganisationen Akademikerne er dermed snublende tæt på en halv mio. medlemmer. De seneste års vækst skyldes især, at antallet af privatansatte medlemmer er steget, så de udgør over 50 pct. af de erhvervsaktive medlemmer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye