150.000 akademikere siger et stort ja til nye offentlige overenskomster
97,9 pct af de afgivne stemmer, og samtlige 26 medlemsorganisationer i Akademikerne, har stemt ja til overenskomstaftalen OK24. Samtidig er stemmeprocenten på 43 pct. hvilket er en stigning på 27 pct sammenlignet med foregående afstemning. Afstemningsresultatet betyder, at 150.000 offentligt ansatte akademikere i staten, regionerne og kommunerne nu kan se frem til markante forbedringer i at indrette arbejdslivet fleksibelt samt markante lønstigninger.
De nye overenskomster træder i kraft den 1.april 2024 og gælder i to år. Hos Akademikerne er det det samlede stemmeresultat blandt medlemsorganisationerne, der afgør om det bliver et ja eller et nej til et nyt overenskomstforlig.
”Jeg er glad for, at medlemmerne har givet vores aftale et rungende ja. Det viser, at der er stor opbakning til arbejdet med at skabe offentlige arbejdspladser, hvor folk drømmer om at være, og et langt arbejdsliv man kan se sig selv i”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Den nyfødte opsparingskonto er en stor sejr for alle i arbejdslivet. Akademisk ansatte på det offentlige arbejdsmarked længe efterspurgt bedre mulighed for fleksibilitet i arbejdslivet, og det gælder uanset om man er børnefamilie, nyuddannet eller seniorer. Med kontoen kan den del af pensionsindbetalingerne, der overstiger 15 pct. veksles fra pension til løn eller opsparing, der kan bruges til at holde pauser i arbejdslivet fx i forbindelse med sporskifte eller større uddannelsesforløb.
”Den nye opsparingskonto er virkelig et stort skridt fremad og et nybrud. De offentligt ansatte akademikere har længe efterspurgt mere fleksibilitet for status quo var ikke en mulighed. Det har vi lyttet til og nu har vi taget et vigtigt første skridt, men langt fra det sidste. Denne konto er ikke bare en opsparing - det er en bro til en fremtid, hvor man i et langt arbejdsliv selv kan styre pauser til fx frihed, uddannelse eller at skifte retning professionelt”, siger Lisbeth Lintz.
På løn sker der markante forbedringer. Alle ansatte i staten, regionerne og kommunerne får en generel lønstigning på 6,5-7,5 pct., hvor størstedelen udmøntes med det samme og pr. 1. april 2024. Og en ny lønmodel, der fremtidssikrer, at de offentlige lønninger, holder trit med dem på det private arbejdsmarked. I alt forventes en reallønsfremgang for hele perioden på 3,9 pct.
”Jeg er stolt over de lønstigninger, vi har sikret medlemmerne. Særligt den helt nye lønmodel, der for fremtiden beskytter langt bedre mod at offentligt ansatte sakker i forhold til kollegerne på det private arbejdsmarked. På baggrund af en uforudsigelig økonomisk situation lykkedes vi at sikre en lønfremgang, der både er økonomisk ansvarlig og holder vores arbejdspladser attraktive”, siger Lisbeth Lintz.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 493.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum