Edition-S

Nyudgivelse af Mogens Pedersøns 'Pratum Spirituale'

Del

Nodeforlaget Edition·S og vokalensemblet Musica Ficta går sammen om ny udgivelsesserie. Den første samling noder bliver en nyudgivelse af et af renæssancens kirkemusikalske hovedværker. 

Coverdesign by Studio Tobias Røder

I år markeres 400-året for renæssancekomponisten Mogens Pedersøns død, og Edition·S er stolt over at kunne præsentere en ny, moderniseret udgave af hans uomgængelige hovedværk, Pratum Spirituale.  

Pratum Spirituale blev første gang udgivet i 1620 og er et af de mest betydningsfulde værker inden for dansk kirkemusik. Værket indeholder 37 korsatser, arrangeret for femstemmigt kor, og giver et enestående indblik i musikken i danske kirker i første halvdel af 1600-tallet. Pedersøn var vicekapelmester ved Christian 4.s hof, og Pratum Spirituale er sandsynligvis komponeret til brug i slotskirken under hans ansættelse der. Korsatserne er baseret på protestantiske salmer, som eksempelvis Nu bede vi den Helligånd og Et barn er født i Betlehem, hvis tekster og melodier stadig er i brug i dag. 

Værkets store musikhistoriske betydning har været anerkendt siden 1800-tallet: Det er den første samling af flerstemmige koraludsættelser på dansk og det første omfangsrige værk, skrevet af en danskfødt komponist. Trods sin status som historisk hovedværk, har der dog manglet en brugervenlig og tilgængelig udgave af det samlede værk, men det rådes der nu bod på. 

Den nye udgave af Pratum Spirituale vil gøre det lettere at opføre de enkelte satser ved gudstjenester, kirkekoncerter og andre begivenheder. Udgaven præsenterer musikken med moderne nodesats og en nænsom opdatering af teksten, så korsangere og publikum i dag kan opføre, forstå og nyde den uden behov for en specialiseret indsigt i renæssancens musik.  

Nyudgivelsen af Pratum Spirituale er blevet til på initiativ af og i samarbejde med vokalensemblet Musica Ficta, komponist og dirigent Bo Holten. Harold Thalange, forsker ved Musica Ficta og Bjarke Moe, seniorredaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, er redaktør på udgaven og Marita Akhøj Nielsen, ledende redaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, har forestået moderniseringen af de danske tekster.  

Udgivelsen af Pratum Spirituale fejres torsdag den 9. november, med et releasearrangement, hvor det vil være muligt at høre udgavens tre forskere fortælle om værket og arbejdet med nyudgivelsen.  Samme aften afholder Musica Ficta og Bo Holten en koncert i Trinitatis Kirke med satser fra Pratum Spirituale i centrum. Læs mere om releasearrangementet her.

Udgivelsen af Pratum Spirituale er realiseret med økonomisk støtte fra Beckett·Fonden

Mogens Pedersøn: Pratum Spirituale 

Udkommer den 9. november 
Pris ved køb af et eksemplar: 450 kr.
Stykpris ved køb af 6 eksemplarer eller flere: 250 kr. 
Udgivelsen kan forudbestilles her.

Komponisten Mogens Pedersøn 

Mogens Pedersøn blev født i midten af 1580’erne og gik sandsynligvis i latinskole i en dansk købstad. Herfra blev han rekrutteret som drengesanger til Christian IV’s hofkapel og fik en musikalsk uddannelse. Han blev ansat som musiker og senere vicekapelmester ved hoffet, og korsatserne i Pratum Spirituale er med al sandsynlighed komponeret til brug i slotskirken i løbet af hans ansættelse der. Pratum Spirituale indeholder et forord af Pedersøn, hvor han forklarer, at udgivelsen blev til på opfordring fra Christian 4. 

Musica Ficta

Vokalensemblet Musica Ficta er et internationalt anerkendt vokalensemble stiftet og ledet af dirigent og komponist Bo Holten. Den tidlige europæiske vokalmusik er Musica Fictas speciale og ensemblet har sammen med Bo Holten bragt mange af renæssancens mesterværker til førsteopførelser i moderne tid. Relationen mellem forskning og musikalsk praksis har altid været kernen i ensemblets arbejde, og siden sommeren 2022 har ensemblet haft tre forskere tilknyttet til at grave ukendte og glemte musikalske værker frem fra Christian 4.s tid. Det fører nu til denne første udgivelse i projektet, nemlig Pratum Spirituale

Pressekontakt: Christian Tobiassen, musica@ficta.dk

Pedersøn-jubilæumsåret 

Musica Ficta markerer jubilæumsåret med en række koncerter med Mogens Pedersøns musik i centrum. 
6. november kl.20.00 – Koncertkirken, København 
7. november kl. 20.00 – Vor Frelsers Kirker, København 
8. november kl. 20.00 – Koncertkirken, København
9. november kl. 15.00 – Konference om Pratum Spirituale ”folkeudgaven”
9. november kl. 19.30 – Trinitatis Kirke, København 
10. november kl. 19.30 – Sct. Catharinæ Kirke, Hjørring 
11. november kl. 14.00 – Gug Kirke, Aalborg

Læs mere om arrangementer på www.ficta.dk  

Ny udgivelsesserie: Monuments 

Pratum Spirituale markerer lanceringen af en ny sub-edition hos Edition·S, udgivelsesserien Monuments skabt i samarbejde med Musica Ficta og Bo Holten. Monuments er en serie dedikeret til at udgive kormusik fra renæssancen og den tidlige barok, der har særlig kulturel betydning for Danmark. Det omfatter værker af danske komponister, såsom Mogens Pedersøn, og udenlandske komponister, som danske musikere fra perioden har studeret hos. Hovedparten af denne musik er fundet i håndskrevne bøger på Herlufsholm skole, og er genstand for et omfattende forskningsprojekt ledet af Ole Kongsted, Peter Hauge og Harold Thalange, og drevet af Musica Ficta Copenhagen med støtte fra Augustinus Fonden, og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. 

Nøgleord

Kontakter

Christian Tobiassen
Administrator
Musica Ficta
musica@ficta.dk

Billeder

Download
Musica Ficta
Musica Ficta
Download

Links

Om Edition-S

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Edition-S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye