Edition-S

KUNSTPAUSER 'enTmenschT' - Et musikalsk værk om frygten for fremtiden - og måske også om håb

Del

Torsdag den 18. april kan du opleve komponisten Line Tjørnhøj i samtale med sopran Else Torp og billedkunstner Signe Klejs om inspirationen til og tilblivelsen af koncertinstallationen enTmenschT.

Klimakrise, krig og flygtningestrømme, afstumpende digitale virkeligheder og social isolation. Komponisten Line Tjørnhøj frygter for de ødelæggende inhumane tendenser i vores samtid. Den frygt er udgangspunktet for tilblivelsen af koncertinstallationen enTmenschT, som er et rørende og rystende værk, hvis tematik og udtryk er frygteligt aktuelt.

Torsdag den 18. april kan du opleve komponisten Line Tjørnhøj i samtale med sopran Else Torp og billedkunstner Signe Klejs om inspirationen til og tilblivelsen af enTmenschT. Om at pille lagene af det menneskelige selvbedrag, om stemmen som et spejl for menneskets tilstand og om den kreative kraft - menneskets superkraft - det måske i virkeligheden er vores eneste håb? Samtalen modereres af musikjournalist Henrik Friis.

Historien som sandhedsfilter

Når man ser på sig selv gennem et historisk perspektiv, opdager man, at alt hvad vi gør, har en stor betydning for, hvordan fremtiden former sig. Vi efterlader os rester - affald - som eftertiden må håndtere. I enTmenschT bruger Line Tjørnhøj historien som et spejl - som et historisk sandhedsfilter - til at sætte perspektiv på- og forstå vores samtid. Denne aften taler hun om at sætte sig selv i spil, ikke blot som komponist men som menneske, som en del af historien og med ansvar for fremtiden.

To historiske kærlighedshistorier

enTmenschT tager udgangspunkt i to kærlighedsforhold fra perioden omkring det 20. århundredes verdenskrige, som på flere måder minder om vores nutid. enTmenschT handler om forholdet mellem kunstmaler Charlotte Salomon og sanglæreren Alfred Wolfsohn, samt forholdet mellem maleren og digteren Oskar Kokoschka og komponisten Alma Mahler.

Begge pars fælles historie og adfærd i forhold til hinanden overskrider, hvad man forstår som normal og endda etisk, moralsk menneskelig adfærd; Charlotte myrder sin bedstefar for at frigøre sige selv fra hans misbrug af hende. Oskar var så besat af Alma, at han fik lavet en dukke-kopi af hende i naturlig størrelse, da hun forlod ham. Dukken skulle stå model for ham.

Line Tjørnhøj blev nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2022 for værket enTmenschT.

Lyt til hele værket her.

KUNSTPAUSER – enTmenschT finder sted torsdag den 18. april kl. 19-21 på Thiemers Magasin i København. Find mere information her. 

Kontakter

Links

Om Edition-S

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Edition-S

Musikhistoriske skatte udgives med 100 års forsinkelse: Tekla Griebel Wandalls samlede sange8.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Tekla Griebel var en af de mest talentfulde komponister i Danmark omkring år 1900. Som 29-årig fik hun sin første opera uropført på Breslau Stadttheater, og fire år senere fik hun den – som den første kvinde – opført på Det Kgl. Teater i København. Alligevel gled hun ud af det offentlige danske musikliv og helt ud af musikhistorien. Det bliver der nu lavet om på.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye