Edition-S

Bára Gísladóttir modtager stor international komponistpris

Del

Den danskbaserede islandske komponist og kontrabassist Bára Gísladóttir modtager den prestigefulde, internationale Komponistpris 2024 fra Ernst von Siemens Musikstiftung. 

Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)

Bára Gísladóttir er en fremadstormende komponist på den ny musikscene, og i de seneste år har hun tiltrukket sig stor opmærksomhed fra publikum, ensembler og orkesterchefer både i Danmark og internationalt med sit mørke, kompromisløse nordiske univers. Gísladottir skriver musik ud fra en grundlæggende forestilling om lyden som et levende væsen. Som forfatter og musikkritiker Tim Rutherford-Jonson skriver i et essay for Ernst von Siemens Musikstiftung: "At lytte til Gísladóttirs musik er som at blive svøbt ind i en vridende organisme, hvor man ser til indefra, mens den breder sig, konsumerer, danser og formerer sig." 
 
Bára Gísladóttir debuterede fra det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2020 med opførelsen af værket VÍDDIR, et timelangt værk for ni fløjter, slagtøjstrio, kontrabas og elbas. Værket markerede for alvor Gísladóttirs indtog på den internationale musikscene og er efterfølgende blevet nomineret til Nordisk Råds Musikpris, opført flere gange verden over og udgivet på et album, der blandt andet blev fremhævet blandt 'Notable Recordings of the Year' i The New Yorker og beskrevet som "et af de mest unikke, særlige, rystende og frem for alt fantastiske stykker musik jeg har hørt i år," af musikkritikeren Simon Cummings.  
 
Siden debuten i 2020 har Bára Gísladóttir modtaget en lang række værkbestillinger, og blandt det seneste års uropførelser finder man blandt andet korværket NAT skrevet til DR Vokalensemblet, the moon is an eye is a pond and so on and so forth uropført af Riot Ensemble på den toneangivende Huddersfield Contemporary Music Festival (UK), orkesterværket COR skrevet til WDR Symfoniorkester (DE) og danseforestillingen EVER RÊVE i samarbejde med koreografen Ben J. Riepe. 2023 bød desuden på nomineringer til The Royal Philharmonic Society Awards, Carl Prisen og Icelandic Music Awards. 

I 2024 får Bára Gísladóttir blandt andet værker uropført i forbindelse med uddelingen af Leonie Sonnings Musikpris, hvor Gísladóttir har skrevet musik til prisvinderen, Emmanuel Pahud, og hun får uropført et værk af det franske ensemble intercontemporain. Derudover er der netop udkommet en EP, GROWL POWER, med værker skrevet af Bára Gísladóttir indspillet af fløjtenisten Björg Brjánsdóttir, og senere på året udgiver Dacapo Records et orkesteralbum med et udvalg af Gísladóttirs værker indspillet af Islands Symfoniorkester.

Ernst von Siemens Musikstiftung blev etableret i 1972. Komponistprisen 2024 uddeles til Bára Gísladóttir, den italienske komponist Daniele Ghisi og den kinesiske komponist Yiqing Zhu. Med prisen følger 35.000 euro. Prisuddelingen foregår den 18. maj 2024 i München. Udover komponistpriserne uddeles den endnu større Ernst von Siemens Musikpris, som i år går til den sydkoreanske komponist Unsuk Chin.  
 

Bára Gísladóttir (f. 1989) har studeret komposition på Islands Kunstakademi i Reykjavík, på Conservatorio di Musica “Giuseppe Verdi” i Milano og på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. 
 
Hendes musik er blevet opført af ensembler og orkestre som Athelas Sinfonietta Copenhagen, Copenhagen Phil, DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet, Distractfold, Duo Harpverk, Elektra Ensemble, Elja Ensemble, Ensemble Adapter, Ensemble Intercontemporain, Ensemble New Babylon, ensemble recherche, Esbjerg Ensemble, Frankfurt Radiosymfoniorkester, Helsingborg Symfoniorkester, Islands Symfoniorkester, loadbang, Marco Fusi, Mimitabu, NJYD, Nordic Affect, Det Polske Radiosymfoniorkester, Riot Ensemble, Siggi String Quartet, Solistenensemble Kaleidoskop, Staatsorchester Hannover, TAÏGA String Quartet og TAK Ensemble. 
 
Hun har modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsen Fondens Talentpris, Léonie Sonning Talentpris, Reykjavík Grapevines Music Awards og været nomineret til Carl Prisen som ‘Årets komponist’, Kraumur Music Awards for ‘Årets album’ og Icelandic Music Awards for ‘Årets værk’. I 2022 blev hun nomineret til Nordisk Råds Musikpris for værket VÍDDIR. I 2021 var hun en af tre kunstnere, der modtog Kunstfondens treårige arbejdslegat. 

Kontakter

Billeder

Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Download
Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Download
Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Bára Gísladóttir (Foto: Rui Camilo)
Download

Links

Om Edition-S

Edition·S udgiver musik til den klassiske og eksperimenterende musikscene. Vi repræsenterer vores komponister gennem udgivelsen af partiturer og stemmer, elektroniske medier og grafiske formater samt håndtering af rettigheder og promotion. Musikken som udgives af Edition·S bliver opført over hele verden.

Følg pressemeddelelser fra Edition-S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Edition-S

Musikhistoriske skatte udgives med 100 års forsinkelse: Tekla Griebel Wandalls samlede sange8.12.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Tekla Griebel var en af de mest talentfulde komponister i Danmark omkring år 1900. Som 29-årig fik hun sin første opera uropført på Breslau Stadttheater, og fire år senere fik hun den – som den første kvinde – opført på Det Kgl. Teater i København. Alligevel gled hun ud af det offentlige danske musikliv og helt ud af musikhistorien. Det bliver der nu lavet om på.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye