ISS Danmark

ISS vil redde 200.000 kg. skæve grøntsager og frugter om året

Del

Servicekoncernen ISS vil i samarbejde med madspildskonceptet Gartnerhjælpen redde og bruge grøntsager og frugter, der ikke kan sælges i supermarkeder på grund af udseende, i alle koncernens kantiner. Forventningen er, at ISS kan redde i omegnen af 200.000 kg. frasorterede grøntsager og frugter om året.

Disse grøntsager og frugter ser umiddelbart helt normale ud. Men de kan ikke sælges i supermarkeder alene på grund af udseende. Madspildsinitiativet Gartnerhjælpen har derfor som mål at redde så mange skøve grøntsager og frugter som muligt blandt andet ved at indgå i samarbejde med servicekoncernen ISS
Disse grøntsager og frugter ser umiddelbart helt normale ud. Men de kan ikke sælges i supermarkeder alene på grund af udseende. Madspildsinitiativet Gartnerhjælpen har derfor som mål at redde så mange skøve grøntsager og frugter som muligt blandt andet ved at indgå i samarbejde med servicekoncernen ISS

Forestil dig en skæv gulerod, en lidt for stor squash eller en blomkål, der har fået lidt for meget sol på overfladen. Grøntsager, som umiddelbart syner almindelige, men ikke er det, da de ikke kan sælges i supermarkedet på grund af deres udseende. Men de fejler intet og kan sagtens bruges i den almindelige madlavning. De skal blot have en chance til.

Servicekoncernen ISS har igennem det meste af 2023 haft et indledende samarbejde med madspildskonceptet Gartnerhjælpen, som består af en lang række avlere under Gasa Nord Grønt, der samarbejder om at redde skæve grøntsager og frugter.

ISS har nu indledt et mere konkret samarbejde med Gartnerhjælpen om at redde ca. 200.000 kg skæve grøntsager og frugter om året, som skal bruges i alle koncernens kantiner i Danmark, hvor der dagligt er 35.000 spisende.

Kasserede grøntsager får nyt liv
”Som en af Danmarks største kantineleverandører har vi et stort ansvar med at understøtte den grønne omstilling og fremme bæredygtige initiativer i vores kantiner og i samfundet. Vi synes, Gartnerhjælpen er et fantastisk initiativ, som bidrager til og understøtter vores bæredygtighedsstrategi og vores kontinuerlige arbejde med at reducere madspild i alle led i vores food-forretning. Fremover kommer vi til at give mange tusind kilo skæve grøntsager og frugter en chance til, som ellers skulle kasseres,” siger Morten Hassing, udviklingschef for Food Services i den danske del af ISS og fortsætter:

”I løbet af 2023 har vi allerede reddet lidt over 50.000 kg skæve grøntsager og frugter fra Gartnerhjælpen. Vi går ikke op i om guleroden er skæv eller broccolien for stor.  For os er udseendet underordnet, så længe kvaliteten er høj. Vores ambition er netop at inspirere vores gæster til, at grøntsager og frugter sagtens kan være velsmagende og blive til lækre madoplevelser, selvom de er skæve og ikke kan sælges i supermarkeder.”

Hos Gartnerhjælpen, som er et madspildskoncept under engrosvirksomheden Dansk Cater, er der også stor glæde over at indlede et formelt samarbejde med den førende servicevirksomhed i Danmark.

”Vi er enormt glade for, at ISS vil samarbejde om at redde grøntsager og frugter, som vores danske avlere ikke kan sælge til forbrugerne ude i supermarkederne. Når vi har brugt jordens ressourcer på at fremstille en grøntsag, så skal den spises – også selvom den er lidt ’skæv’. Derfor er det win-win for både vores avlere og samfundet, at vi bruger grøntsager, som ellers ville være kasseret, og for ISS som kan være med til at understøtte den grønne omstilling ved at bruge råvarer, der ellers ville være gået til spilde,” siger Benjamin Larsen, markedschef i Cater Grønt, som står for Gartnerhjælpen.

Mange bæredygtige initiativer
ISS lancerede sidste år en ambitiøs målsætning om at være klimaneutral i alle dele af forretningen inden 2040, og har allerede lanceret en lang række initiativer i Danmark for at understøtte målsætningen.

Udover at redde skæve grøntsager og frugt med Gartnerhjælpen har ISS blandt andet også introduceret et mere grønt og klimavenligt madkoncept i kantinerne med særligt fokus på grønnere retter og mindre madspild.

Et andet initiativ som ISS også har implementeret i alle koncernens kantiner, er et overblik over CO2-forbrug, hvor køkkenpersonalet hele tiden kan følge med i CO2-forbruget i den enkelte kantine. På sigt vil det også være muligt for gæsterne at se det samlede klimaaftryk for netop deres kantine.

Følg pressemeddelelser fra ISS Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ISS Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye