Nyt madprojekt giver børn i dagplejen sundere og sjovere måltider
Allerede mens børn er helt små etableres gode og sunde madvaner. Det gælder ikke mindst i dagplejen. Alligevel oplever mange dagplejere, at der mangler materialer, som inspirerer dem til at servere sundere og mere varieret mad. Det vil projektet ”Gør sund mad til barnemad” hjælpe til med.
1 ud af 4 børn mellem 0-2 år, som er indskrevet i et kommunalt dagtilbud, er indskrevet i en dagpleje, hvor en dagplejer hver dag står for at varetage alle dagtilbuddets funktioner – også tilberedning af børnenes mange måltider. Her oplever en del dagplejere, at det kan være en udfordring at omsætte anbefalinger og vejledninger om sund kost til små børn i praksis. Interessen for materiale, som er målrettet dagplejen og tager højde for dagplejens særlige vilkår som dagtilbud, er derfor stor. Det viser en undersøgelse, som FOA, Rådet for sund mad og Madkulturen i fællesskab har gennemført, som kortlægger barrierer og muligheder for sund mad i dagplejen.
Særligt efterspørgslen efter målrettede tilbud hæfter Joan Lindskov, som er næstformand for Pædagogisk Sektor i FOA sig ved.
”Der findes allerede i dag en bred vifte af anbefalinger og vejledninger om sund kost til dagtilbud. Men kun få af dem tager højde for dagplejernes helt specielle virkelighed, hvor dagplejerne skal varetage alle funktioner i dagtilbuddet alene og derfor også hver dag skal finde på og tilberede flere måltider til børnene. Derfor skal vi tage det alvorligt, når dagplejerne selv peger på, at det materiale om sund kost, som findes i dag, ikke understøtter dagplejerne i tilstrækkelig grad,” siger Joan Lindskov.
Med støtte fra Novo Nordisk Fonden har Madkulturen derfor i samarbejde med Slagelse og Egedal Kommune, FOA og Rådet for sund mad netop gennemført et pilotprojekt målrettet dagplejen, som har haft til formål at inspirere dagplejere i de to samarbejdskommuner til at tilbyde børnene sund og varieret mad gennem et målrettet undervisningsforløb.
Projektets samlede indhold er afslutningsvis blevet opsamlet i et inspirationshæfte, som netop er blevet lanceret og kan hentes gratis på Madkulturens hjemmeside. Materialet indeholder viden, inspiration og opskrifter målrettet dagplejen og børn i 0-2-års alderen.
”Den mad, som børn bliver introduceret for i deres første leveår, påvirker deres smagspræferencer resten af livet. Blandt andet ved vi, at børn er mest tilbøjelige til at acceptere nye smage og konsistenser, hvis de har oplevet smags- og konsistensvariationen frem mod, at de har rundet to år. Derfor håber vi, at projektet kan bidrage til, at endnu flere dagplejere tør kaste sig ud i nye farver og smage – både af hensyn til børnenes sundhed i dag, men også i relation til madens rolle for børns maddannelse og udvikling af sunde mad- og måltidsvaner på sigt”, forklarer Madkulturens direktør Judith Kyst, om projektets langsigtede vision.
Evalueringer fra projektet viser, at 90% af dagplejerne mener, at projektet har rustet dem til at servere mere sund og varieret mad for børnene, og at 79 % af dagplejerne nu vurderer deres egen mad som sund sammenlignet med 51 %, før projektet startede.
Evalueringsresultaterne vækker blandt andet begejstring hos Rådet for sund mads sekretariatschef, Claus Egeris, som opfordrer til, at flere kommuner lader sig inspirere af projektet:
”At 9 ud af 10 dagplejere føler sig bedre klædt på til at understøtte små børns madvaner, efter at de været en del af projektet peger på, at projektet virkelig kan gøre en forskel. I Rådet for sund mad arbejder vi for, at bruge sund mad som løftestang til sundere liv for alle danskere – det gælder ikke mindst den fjerdedel af alle børn, som er indskrevet i en dagpleje. Derfor er det også vores håb, at projektets resultater er et wake up call til landets øvrige kommuner om aktivt og målrettet at prioritere at understøtte dagplejernes muligheder for, at være med til at lægge et sundt fundament for de nye generationer – f.eks. ved at deltage i ”Gør sund mad til barnemad”.
Nøgleord
Kontakter
Camilla From
Tlf:40915064camilla@madkulturen.dkLinks
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vores mission er at styrke madkulturen i Danmark og dermed bidrage til at løse store samfundsudfordringer. Det gør vi gennem partnerskaber og projekter, som øger danskernes muligheder og færdigheder i relation mad og måltider. Læs mere på madkulturen.dk.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
Pres på madbudgettet: 136.000 børn lider afsavn22.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mindre frugt og grønt, dårligere madpakker og nej tak til sociale arrangementer. Det er virkeligheden for mange danske børn, viser ny undersøgelse fra Madkulturen.
Lokale politikere i folkemødedebatter om børnenes mad1.6.2023 09:52:59 CEST | Pressemeddelelse
Hvem gider arbejde med mad? Hvad sker der, når børn lever på et hårdt presset madbudget? Og hvor mange kyllingelår kan elever fra Falster udbene på fem minutter? Det viser sig, når Mette Blomsterberg fredag byder velkommen til en ny scene om børnenes mad
Tænketank går i kødet på maden i folkeskolen17.4.2023 10:49:29 CEST | Pressemeddelelse
Obligatorisk Madkundskab fra 1.-9. klasse, spisepauser der giver sammenhold og trivsel, skolemadsordninger der sikrer gode fælles måltider, og madpraktik der kan inspirere til en karriere i fødevareerhvervene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum