OKNygaard A/S

Grønne områder med fokus på biodiversitet behøver ikke være svært – det burde være normen

Del

Det er muligt at skabe ’vilde’ grønne områder i by og land, som både er funktionelle, æstetiske og til gavn for mennesker såvel som dyr – og det behøver ikke være svært. Det handler om at udfordre normerne for, hvordan grønne områder skal se ud og driftes, lyder det fra landsdækkende anlægsgartner OKNygaard.

At omlægge arealer fra en grøn ørken med monokultur til noget, der i højere grad bidrager til større mangfoldighed i naturen, behøver ikke være en uoverkommelig opgave. Det handler om at udfordre normerne for, hvordan grønne områder skal se ud og driftes, lyder det fra OKNygaard.  

”Vi oplever, at vores kunder og markedet i stigende grad efterspørger fokus på biodiversitet, hvad enten det er nyetablering eller omlægning af grønne områder. Men det kan være svært at komme i gang, når man ikke ved, hvordan man bedst griber opgaven an eller ved, hvad man præcist skal efterspørge”, fortæller Kirstine Kot, teknolog i miljø & natur samt rådgiver inden for naturbaserede løsninger i OKNygaard. Hun fortsætter: 

”Biodiverse arealer kan have mange udformninger og ’sværhedsgrader’. Det behøver dog ikke være kompliceret for kunden. Vi hjælper derfor med at inspirere og synliggøre de mange tiltag, der kan bidrage til større biodiversitet, f.eks. i form af konceptet ’’Den Grønne Vandring’’ og kataloget ’’Planter & Biodiversitet’’, der er udarbejdet af biodiversitetsrådgivere på tværs af vores søsterselskaber i idverde’’. 

Med mulighed for at videreuddanne sig til bl.a. biodiversitets- eller klimagartner kan OKNygaards medarbejdere løfte opgaven med høj faglig ekspertise og kvalitet.


Naturbaserede løsninger er vejen frem

På tværs af de fem søsterselskaber, som tilsammen danner idverde i Danmark, holdes et stærkt fokus på naturbaserede løsninger. Det betyder bl.a., at der arbejdes i pagt med naturen og dens egenskaber i stedet for at bekæmpe den.

Man kan tænke det som, at naturen er en samarbejdspartner, der ofte selv har et svar på det behov, som vores kunder efterspørger. Det er f.eks. naturbaserede løsninger, når vi anlægger eller genopretter landskaber og habitater, der fremmer biodiversiteten eller når vi håndterer vand i landskabet fremfor at lede det væk i store rør under jorden'', forklarer Kirstine Kot.  

OKNygaard hjælper bl.a. virksomheder, kommuner og foreninger med at udpege steder, hvor der er mulighed for at gøre brug af naturbaserede løsninger, ligesom OKNygaard også gerne står for etablering såvel som den efterfølgende drift af områderne.


Tre eksempler på tiltag, der kan fremme større biologisk mangfoldighed i naturen:


  • Fødekilder er afgørende for et rigt dyre-og insektliv 

Vand og føde er nogle af de vigtigste betingelser, der skal være til stede for at smådyr, fugle og insekter kan leve i naturen. I stedet for den klassiske bøgehæk kan man f.eks. plante hjemmehørende bærbuske som ribs, brombær og solbær som levende hegn. Bærbuske er levende kulturarv, som har været en del af det danske landskab i århundreder.  

’’Bærbuske er en nem måde at skabe fødekilder på. Selv et lille område med bærbuske kan have en stor effekt. Bærbuskene bidrager til større biodiversitet i naturen, idet de tiltrækker forskellige arter af vilde bier og sommerfugle, som spiller en afgørende rolle i bestøvningsprocessen. De saftige bær er desuden en vigtig kilde til næring og væske for fugle i de tørre sommermåneder’’, fortæller Kirstine Kot. 

Hun fremhæver, at bærbuske kan foryngelsesbeskæres eller klippes som traditionel hæk. Dog skal man være opmærksom på, at klippetidspunktet bør være efter endt blomstring, eller når busken ikke længere har bær på. Det er vigtigt at sørge for, at hækkene får den korrekte drift, så området ikke ender i vildtvoksende krat. 

  • Brug regnvandet - i stedet for at lede det væk

Biodiversitet og vand går hånd i hånd. Selv små oaser med vand skaber en positiv effekt på tilstedeværelsen af dyrearter i et område. Der er dog langt mellem vandhullerne i dagens landskab, fordi størstedelen af naturens nedbør håndteres under jorden ved hjælp af rør, dræn, brønde og faskiner. Regn- og overfladevand kan dog sagtens håndteres i terræn, fastslår OKNygaard. F.eks. i form af biodiverse regnvandsbede og -bassiner.

”I stedet for at lede regnvandet væk under jorden, så kan man håndtere det lokalt og lede det ud i anlagte regnvandsbede- eller bassiner beplantet med hjemmehørende, farverige planter. Regnvandsbedet fungerer således både som fødekilde og levested for dyr, padder og insekter, mens regnvandet nedsiver, filtreres og bliver til grundvand fremfor at belaste kloaksystemet eller give oversvømmelser”, forklarer Kirstine Kot fra OKNygaard.

  • Grønt affald er ikke bare affald, men en ressource 

Som en del af idverde har OKNygaard forpligtet sig til at genanvende 100% af virksomhedens have- og parkaffald. På trods af betegnelsen anses idverde ikke grønt affald som affald, men som en vigtig naturlig ressource, der både fremmer biodiversitet og bidrager til et reduceret CO2-aftryk, når det genanvendes til f.eks. kvashegn.

”Det kan siges ret kort – lad det grønne affald ligge, hvis det overhovedet er muligt. Afklippede grene, blade, dødt ved og træstammer er ikke affald, men en kæmpe ressource for naturen. Det giver ly og føde til dyr, insekter og mikroorganismer. Det tager naturligvis tid at etablere nye miljøer, men et kvashegn får eksempelvis hurtigt nye beboere’’, fortæller Kirstine Kot og afslutter:

’’Vi undgår samtidig at køre i pendulfart til og fra genbrugspladsen, ligesom den efterfølgende transport til forbrændingsanlægget spares. Vi danskere kører knap 1 mio. tons grønt affald på genbrugspladsen årligt. Det er mere end vores nabolande, og det giver et stort CO2-aftryk, som vi kan reducere’’.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Bærbuske er en nem måde at skabe fødekilder for både insekter, sommerfugle og fugle.
Bærbuske er en nem måde at skabe fødekilder for både insekter, sommerfugle og fugle.
Download
Afklippede grene, blade, dødt ved og træstammer er ikke affald, men en kæmpe ressource for naturen. Det giver ly og føde til dyr, insekter og mikroorganismer.
Afklippede grene, blade, dødt ved og træstammer er ikke affald, men en kæmpe ressource for naturen. Det giver ly og føde til dyr, insekter og mikroorganismer.
Download

Om OKNygaard

Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende. Vi har konstant fokus på at reducere vores klimaaftryk, øge biodiversiteten, bidrage til et bedre miljø og skabe trivsel.

Vi har hovedkontor i Aarhus og 12 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os.

OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.

Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland, Tyskland og Schweiz, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye