Med nye samarbejdsformer baner OKNygaard vejen for biodiversitet

Del

En tillidsbaseret samarbejdsform har banet vejen for faglig udvikling og mere biodiversitet i driften af VandCenter Syds LAR-bede. En samarbejdsform, OKNygaard gerne vil brede ud til andre projekter.

Sammen har OKNygaard og VandCenter Syd fundet en rigtig god opskrift på samarbejde, der samtidig er stort potentiale i at udbrede på flere sager. Udover at skabe gode levevilkår for planter og dyr giver det også stor glæde for OKNygaards medarbejdere at udfolde deres viden inden for biodiversitet.
Sammen har OKNygaard og VandCenter Syd fundet en rigtig god opskrift på samarbejde, der samtidig er stort potentiale i at udbrede på flere sager. Udover at skabe gode levevilkår for planter og dyr giver det også stor glæde for OKNygaards medarbejdere at udfolde deres viden inden for biodiversitet.

Som vandforsyningsselskab har VandCenter Syd, der dækker Odense og Nordfyn, driftssikkerhed som førsteprioritet, men biodiversitet på deres grønne arealer er også et område, der får opmærksomhed. VandCenter Syd har etableret LAR-vejbede langs flere gader i deres forsyningsområde i Odense og Nordfyn for at sikre lokal afledning af regnvandet. Udover LAR-vejbedenes praktiske funktion fungerer de også som et lille stykke natur. I samarbejdet mellem anlægsgartner OKNygaard og VandCenter Syd fungerer bedene som et slags eksperiment for biodivers og ekstensiv drift.

Samarbejdet understøtter biodiversitet
Som enhver anden sag er der også udarbejdet en driftsplan for VandCenter Syd, men ifølge Stig Hvelplund, tilbudschef hos OKNygaard, er der meget vide rammer for kreativitet og fleksibilitet for OKNygaards arbejde på de grønne områder:

”Grundstenen i vores samarbejde med VandCenter Syd er tillid og fagligheden i centrum. Vi har udformet aftalen således, at vores teamleder på sagen og projektlederen fra VandCenter Syd, Lærke Kit Sangil, løbende vurderer og eksperimenterer med udviklingen af området, for biodiversitet og natur kan ikke altid sættes på formel og defineres i et excel-ark; det tager tid.”

Og så handler det i nogle tilfælde om at prioritere skarpt, fortæller Stig Hvelplund videre:

”I drift af grønne områder ligger der implicit en entreprenørånd, hvor vi aktivt skal udføre en opgave såsom at slå græsset, fjerne bladene, luge ukrudtet. Men hos VandCenter Syd arbejder vi i lige så høj grad med aktivt at vælge, hvor vi ikke skal gøre noget. Det betyder ikke, at vi fuldstændig giver slip og lader området passe sig selv – for det giver ikke nødvendigvis mere biodiversitet. Men vi er lykkes med at skabe et samarbejde, hvor vi går mere eksperimenterende til værks. Det er fx ved i lugearbejdet at have et skarpt fokus på at fjerne græs samt almindelige problemarter, der vil sprede sig voldsomt i beplantningen. Det er ofte planter, der er kommet til via frø fra luften. Til gengæld lader vi så andre, mindre ’voldsomme’ arter stå, som ikke vil komme til at dominere og kan have en positiv betydning for den lokale fauna.” 

Teori og praksis smelter sammen
Udover at skabe gode levevilkår for planter og dyr giver det også stor glæde for OKNygaards medarbejdere at udfolde deres viden inden for biodiversitet. Sammen har OKNygaard og VandCenter Syd fundet en rigtig god opskrift på samarbejde, der samtidig er stort potentiale i at udbrede på flere sager. 

Lærke Kit Sangil, projektleder hos VandCenter Syd, fremhæver den rette balance mellem teori og praksis som et af elementerne bag det gode samarbejde: 

”Vores hovedformål som forsyningsselskab er afledning af regnvand, men i vores anlæg vil vi også gerne skabe natursystemer og understøtte biodiversitet inden for en ramme af, hvad der er praktisk og økonomisk muligt. Derfor har vi prioriteret at holde møder ’ude i marken’, hvor vi drøfter ideer til udvikling af en ekstensiv drift med byens småliv for øje. På møderne får vi anlægsgartnernes input til, om det er en god arbejdsgang for dem. Vi har en meget konstruktiv tilgang, hvor vi finder løsninger og udvikler nye muligheder sammen.”

Et eksempel på det praktiske samarbejde og prioriteringen af opgaver er, at anlægsgartnerne fra OKNygaard venter med at fjerne afklip og blade til januar/februar, hvor arbejdsgangene er nemmere. Her er materialerne mindre våde, og samtidig bliver biodiversiteten forstyrret mindst muligt.  

Et andet vigtigt nøgleord bag samarbejdet er ’transparens’, når det kommer til økonomien på sagen. Her har OKNygaard og VandCenter Syd lavet en incitamentsaftale, hvor OKNygaard bliver afregnet som timeløn i stedet for enhedspriser pr. m2 inden for en i fællesskab defineret økonomisk ramme. 

På konferencen Build for Biodiversity den 5. og 6. marts holder Stig Hvelplund oplæg om, hvordan nye samarbejds-, udbuds- og afregningsformer kan vis vejen til vedvarende at fokusere på at skabe værdi for borgere, fremme biodiversitet og nedbringe CO2-udslip.   

Kontakter

Billeder

Om OKNygaard A/S

Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende. Vi har konstant fokus på at reducere vores klimaaftryk, øge biodiversiteten, bidrage til et bedre miljø og skabe trivsel.

Vi har hovedkontor i Aarhus og 11 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os.

OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.

Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland, Tyskland og Schweiz, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Danmark bliver hotspot for anvendt forskning og innovative løsninger 13.-14 september12.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

13.-14. september bliver Aarhus samlingspunkt for et ’hackathon’, BlueGreen Innovation Challenge: Hackathon 2023, hvor studerende og virksomheder fra tværs over Europa i fællesskab udvikler nytænkende løsninger inden for klimatilpasning, regnvandshåndtering og biodiversitet. Praksisnært skole- og virksomhedssamarbejde skal udbredes i lang større skala, hvis vi skal være rustet til fremtidens udfordringer, lyder budskabet fra EU-projektet BARCOVE, som står bag eventet, og som danske OKNygaard er lead på.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye