OKNygaard A/S

Naturen får mere plads i Odder by

Del

For anlægsgartner og klimaentreprenør OKNygaard nærmer arbejdet med Odder Folkepark sig sin afslutning. De håber, at folk vil nyde det nye, grønne område, men de håber også, at designet skubber til forestillingen om, hvordan bynatur skal se ud. 

I disse uger er OKNygaard i færd med at lægge sidste hånd på deres arbejde i Odder Folkepark, som officielt bliver indviet næste forår. Udførelsen af projektet har været i gang siden august 2022, og OKNygaard har været med hele vejen – fra det første jordarbejde og til de sidste planter kommer i jorden her i efteråret. Ifølge Henrik Vittrup, projektleder på Odder Folkepark, er det et særligt projekt for OKNygaard.

”Målet var at skabe en folkepark centralt i byen, hvor man også trækker naturen helt tæt på. Der er arbejdet med naturgenopretning i form af genslygning af åforløb, klimatilpasning og biodiversitet – alt sammen i mindre skala, men det betyder, at naturen – også den mere utæmmede slags – kommer helt tæt på borgerne,” siger han.

Der er stadig hegn og afspærringer i parken, da der fortsat bliver arbejdet på de sidste elementer – blandt andet det store overdækkede område Rådhusmøllen, hvor besøgende fremover kan opholde sig i ly og læ, og som skoler og institutioner kan anvende som socialt læringsrum. 

Asger Lautrop bor i Odder og går forbi folkeparken i den friske efterårsluft med sine to børn. Han og familien bruger ikke bymidten så ofte, men han glæder sig alligevel over forvandlingen af arealet. 

”Tidligere var det jo bare å og grå belægning, og nu tager området sig helt anderledes ud. Vandløbet kommer mere til sin ret, og det inviterer til ophold. Jeg synes, det er rigtig fint lavet. Jeg er spændt på, hvordan det kommer til at blive brugt, men det ser godt ud,” siger han. 


Fornyet syn på naturen

I dag risler vandet afsted på åstrækningen, som kan passeres via to broer. Det genslyngede åforløb er skabt med formålet om at bringe flere af naturens elementer frem, skabe rekreativ værdi og bidrage til lokal håndtering af regnvand. 

”Vi har genslynget et stykke af åen og udlagt gydegrus, så den i højere grad kan trække fisk til. Der er regnvandsbede til nedsivning af regn- og overfladevand, der både kan håndtere det typiske regnvejr og de større hændelser. Der er enggræsarealer og blomstereng for at styrke biodiversitet, og så er der selvfølgelig en masse områder til leg og ophold med terrasser, borde og bænke. Derudover er der arbejdet med genanvendelse,” fortæller projektleder Henrik Vittrup og uddyber: 

”Alle de gamle lygtepæle er pillet ned, renset malet og genopsat. Der er også brugt en del af de gamle bundopbygninger i området i form af stabilgrus og bundsand. Vi var nødsaget til at fælde nogle af de store træer, men stammerne ligger nu i parken til glæde for svampe og insekter. For os som anlægsgartner er det altid spændende at arbejde med et projekt, der rummer så mange forskellige elementer, der skal gå op i en højere enhed.” 

Han håber, at den nye folkepark kan være med til at give eftertanke til forbipasserende.

”Selvom projekter som dette kun løser en lille del af vores samlede klima- og biodiversitetsudfordringer, så er det et vigtigt bidrag, som vi håber er med til at flytte folks syn på naturen og hvordan en park ’bør’ se ud. Nogle kunne måske ønske sig et mere stramt udtryk, men det er helt bevidst, at BOGL Arkitekter har designet et mere naturligt og vildt udtryk,” afslutter Henrik Vittrup fra OKNygaard. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om OKNygaard A/S

Vores ambition er klar – vi vil være dem, der skaber, anlægger og vedligeholder Danmarks grønne udearealer og byrum – og vi vil være anerkendt som Danmarks førende anlægsgartner og klimaentreprenør både lokalt og landsdækkende. Vi har konstant fokus på at reducere vores klimaaftryk, øge biodiversiteten, bidrage til et bedre miljø og skabe trivsel.

Vi har hovedkontor i Aarhus og 11 afdelinger fordelt over hele Danmark. Det giver os mulighed for at arbejde for både store landsdækkende og mindre lokale kunder – vi er nemlig altid lige i nærheden. I højsæsonen er flere end 600 anlægsgartnere og klimaspecialister klar til at løse kundernes opgaver, uanset hvor i landet der er brug for os.

OKNygaard er kendt for god service, faglig stolthed og komplette løsninger. Det er ikke bare noget, vi siger, det er dét, vi gør. Vi sætter en ære i en velstyret proces med god dialog og grundig kvalitetssikring – det gælder, når vi udfører drift og vedligeholdelse, når vi løser anlægsopgaver, når vi leverer klimasikring eller skaber nye biodiverse grønne byrum.

Som en del af Europas største anlægsgartnergruppe, idverde, kan vi trække på kompetencer og erfaringer fra Frankrig, England, Holland, Tyskland og Schweiz, og vores medarbejdere får nye muligheder for at uddanne og videreudvikle sig på tværs af landegrænser.

Følg pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra OKNygaard A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye