Kost og ErnæringsforbundetKost og ErnæringsforbundetKost og Ernæringsforbundet

Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom

Del

Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.

Vi står i en brydningstid. Demografien i Danmark ændrer sig markant i de kommende år, og det sker i takt med, at manglen på arbejdskraft på ældreområdet tager til i et bekymrende højt tempo. Derfor skal vi som samfund handle nu, så vi sikrer en værdig alderdom for sårbare ældre samt et sundhedsvæsen og en ældrepleje, der kan følge med den demografiske udvikling.

Kost og Ernæringsforbundet, FOA og Ældre Sagen derfor er gået sammen om et politisk udspil med fem forslag til, hvordan mad og måltider bør være en del af fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen – til gavn for både den enkelte ældre og for samfundet.

De tre organisationer ønsker, at ældre på plejehjem har mere medbestemmelse på den mad, der serveres, og ældre i egen bolig, som får madservice, har frit valg mellem flere leverandører. Og der skal være sikkerhed for kvaliteten og næringsindholdet, uanset hvem der leverer maden, og uanset hvilke ernæringsbehov eller diæter den ældre har brug for.

Ambitionerne for det politiske budskab er, at de fem forslag kan bidrage til en værdig og sund alderdom, hvor alle ældre, der modtager mad i egen bolig, bor på plejehjem eller er indlagt på sygehus, hver dag får ernæringsrigtige, appetitlige og velsmagende måltider, der passer til deres individuelle behov.

Ghita Parry, formand i Kost og Ernæringsforbundet, udtaler:

  • Vi skal blive langt bedre til at udnytte potentialet i mad og måltider til ældre. Den rigtige mad forebygger sygdom og giver livskvalitet. Derfor skal alle ældre skal have krav på ernæringsrigtig mad og gode måltidsoplevelser – uanset postnummer og økonomi. Og både maden på plejehjem og til madservice skal tilpasses den enkelte ældres behov. Mange er fx i risiko for underernæring, eller har tygge/synke-besvær. Det kræver derfor stor faglighed at tilberede den rigtige mad til sårbare ældre. Og den faglighed skal anerkendes. Ellers kan det blive fatalt for den enkelte og dyrt for samfundet.

Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen ser udspillet som god inspiration:

  • I Ældre Sagen mener vi, at det er vigtigt for ældres sundhed og livskvalitet, at de har lyst til at spise den mad, de ikke længere selv kan lave. Mad skal dufte og vække sanserne, mad skal smage så englene synger og mad skal præsenteres så appetitligt, at man får lyst til at spise mere. Måltidet er der, hvor livsglæden og livslysten skal næres. Derfor skal ernæring naturligvis tænkes ind som en væsentlig del af både behandling, omsorg og pleje, siger han.

Pia Heidi Nielsen, sektorformand i FOA udtaler:

  • Mad og måltider har stor betydning for de ældre, og god mad er med til at øge livskvaliteten. Det handler om det sociale aspekt af måltiderne, som bliver endnu vigtigere, når hverdagen ikke længere rummer et travlt arbejdsliv, og når kontakten til familie og venner er blevet mindre. Det handler også om det ernæringsmæssige aspekt, hvor sund og nærende kost kan bidrage til at nedsætte sygelighed og bidrage til bedre psykisk og fysisk funktionsniveau, trivsel og livskvalitet for de ældre. Derfor er rammerne omkring måltidet også vigtige. Personalet skal være med til at fremme lysten til at spise maden – de ældres appetit skal stimuleres og deres livskvalitet øges.

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye