Der er brug for at rekruttere mange faggrupper
Den nye SVM-regering vil afsætte en milliard kroner i 2024 til bedre løn- og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd. Midlerne, som skal stige til tre milliarder kroner i 2030, skal være en del af løsningen på de rekrutteringsproblemer, som offentlige arbejdspladser i øjeblikket står i, og som kun ser ud til at blive endnu større i fremtiden.
- Det glæder mig, at der nu bliver afsat midler til at løfte løn- og arbejdsvilkår til faggrupper, der hver dag knokler for, at vores velfærdstilbud hænger sammen. Det er bydende nødvendigt, hvis vi skal have faglært arbejdskraft til eksempelvis at lave mad til vores yngste i daginstitutionerne, vejlede kræftpatienten i den rette kost eller sammensætte måltider til ældre med den rette ernæring, siger Ghita Parry.
Rekrutteringsmidlerne skal fordeles via arbejdsmarkedets parter, står der i regeringsgrundlaget. Ghita Parry kvitterer for, at SVM-regeringen deler opfattelsen af, at det er den rigtige måde at fordele dem på, hvis det skal være en del af en løsning med lang holdbarhed og med respekt for den danske model.
- Kun ved at lade det være op til arbejdsmarkedets parter at fordele midlerne kan vi sikre et robust velfærdssamfund med engagerede og kompetente medarbejdere i alle funktioner. Rekrutteringskrisen rammer bredt, og det skal fordelingen af midlerne afspejle. For der er brug for at rekruttere mange faggrupper, understreger Ghita Parry.
SVM-regeringen ønsker også at investere i, at erhvervsskolerne har det rette udstyr, de rette lærerkompetencer og fokus på arbejdsmarkedets behov, herunder i forhold til den grønne omstilling. Kost og Ernæringsforbundets formand vurderer, at denne del af det nye regeringsgrundlag kan være endnu en del af løsningen på mangel på eksempelvis ernæringsassistenter. Men det er også nødvendigt, hvis vi i det offentlige skal lykkes med den grønne omstilling.
- Den grønne omstilling og gode velfærd kommer ikke af sig selv, og skal vi lykkes, er det vigtigt, at vi har den rette faglærte arbejdskraft. Derfor tror jeg, at styrkede erhvervsuddannelser vil kunne tiltrække flere unge, og dermed også være en del af løsningen på rekrutteringskrisen. Derudover er det en stærk investering i den grønne omstilling, som eksempelvis i forbindelse med offentlige måltider. Vores medlemmer er klar til at gå foran, men efterlyser mere uddannelse i forbindelse med bæredygtighed, siger Ghita Parry.
Nøgleord
Information om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ernæringsprofessionelle.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom26.6.2023 08:53:49 CEST | Pressemeddelelse
Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter13.6.2023 11:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.
Fagforbund: Køkkenpris bør få politikere i tænkeboks28.9.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet samt FOA håber, at Køkkenprisen 2022 kan få politikere til at genoverveje planer for madproduktion på Nyt Hospital Nordsjælland
Forslag: Indfør obligatorisk skolemad20.6.2022 10:05:34 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Børns Vilkår og Landbrug & Fødevarer vil indføre obligatoriske madordninger i den danske folkeskole.
Kost og ernæring er centrale redskaber15.3.2022 17:50:51 CET | Pressemeddelelse
Regeringens sundhedsudspil har kurs mod mere fokus på kost og ernæring. Det glæder formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry. Hun savner dog konkrete bud på, hvordan vi udnytter kost og ernæring som redskaber i fremtidens sundhedsvæsen