Kost og Ernæringsforbundet

Kost og ernæring er centrale redskaber

Del
Regeringens sundhedsudspil har kurs mod mere fokus på kost og ernæring. Det glæder formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry. Hun savner dog konkrete bud på, hvordan vi udnytter kost og ernæring som redskaber i fremtidens sundhedsvæsen

Helt overordnet er det positivt, at der kommer et meget større fokus på forebyggelse og helhedsindsatser på tværs af kommuner og regioner. For begge dele er nødvendige, hvis ernæringsindsatser skal have effekt. Derfor skal kost og ernæring også være en integreret del af de nationale kvalitetsplaner, påpeger Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet.

- Vi skal blive meget bedre til at forebygge, og vi skal tage alle redskaber i brug. Kost og ernæring er helt centrale redskaber i sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. Hvis ernæringsindsatser skal have en effekt, er det nødvendigt, at den bliver tænkt systematisk ind i både de kommunale tilbud og på hospitalerne, siger Ghita Parry.

Den Nationale Sundhedsprofil understreger behovet for mere fokus på kost og ernæring. Derfor savner Ghita Parry mere konkrete forslag til, hvordan vi får begge dele integreret i fremtidens sundhedssystem. Hun undrer sig også over, at indsatsen i forhold til unge helt skal undvære et kost-fokus til trods for den store og grundige KRAM-undersøgelse fra 2009. Undersøgelsen understreger, at kost, rygning, alkohol og motion er afgørende faktorer i forhold til vores sundhed.

- Alligevel har man glemt K’et for kosten i KRAM. Hvis regeringen virkelig vil sætte en ny retning for forebyggelse blandt børn og unge, skal vi også i gang med den tidlige forebyggelse. Eksempelvis ved at sikre skolemad til børn. Vi ved fra udlandet, at det har en enorm betydning for elevernes trivsel, læring og sundhed, siger Ghita Parry.

Kost og Ernæringsforbundet mener desuden, at det er vigtigt, at regioner og kommuner bliver bedre til at bruge de ernæringsprofessionelle i sundhedsvæsnet. Det vil være til gavn for både de pressede hospitalsgange og for patienter. Enkelte steder har man allerede delt opgaverne op imellem sygeplejersker og diætister. Med succes. Arbejdsdelingen frigiver tid til patientplejen, øger kvaliteten og giver en bedre indsigt i ernæringsindsatsens betydning. Det er vigtigt, når vi ved, at f.eks. kræftpatienters overlevelseschancer kan øges med 40 pct. igennem den rette ernæringsindsats. 

- En effektiv ernæringsindsats vil forebygge og forkorte indlæggelser til gavn for alle. Derfor skal vi bruge ernæringsprofessionelle klogere og få den fulde gevinst af deres stærke faglighed. På den måde aflaster vi sygeplejerskerne og presset på sygehusene, siger Ghita Parry.

Nøgleord

Kontakter

Information om Kost og Ernæringsforbundet

Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S

4080 3657

Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ca. 8.500 ernæringsprofessionelle, f.eks. ernæringsassistenter, økonomaer, professionsbachelorer i ernæring og sundhed, ledere, kliniske diætister og ernæringsteknologer. De kæmper hver dag for smagfuld og god ernæring og vejledning for hundredtusindvis af mennesker på hospitaler, plejehjem, kantiner, daginstitutioner og mange andre steder.

Kost og Ernæringsforbundet varetager medlemmernes interesser på arbejdsmarkedet og i samfundet, for vi ved, at vores medlemmer giver næring til et sundere Danmark. Medlemmerne arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse, behandling samt professionel mad- og måltidsforplejning i både den offentlige og den private sektor.

Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye