Kost og Ernæringsforbundet

Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter

Del
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.

Rapporten fra Lønstrukturkomitéen slår fast, at ernæringsassistenter er blandt dem, der får mindst for deres arbejde på offentlige arbejdspladser. Læger, officerer og forskere er de højest lønnede blandt de 50 personalegrupper, som komitéen har udvalgt, mens ernæringsassistenter, pædagogmedhjælpere samt rengørings- og husassistenter er de lavest lønnede.

Opgørelsens resultater kommer ikke bag på Kost og Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry, der er bekymret for, om der bliver gjort nok for at gøre de offentlige køkkener til attraktive arbejdspladser. Lønnen er afgørende faktor, hvis man for alvor vil gøre noget ved rekrutteringsudfordringerne i den offentlige sektor, påpeger hun.

- Nu har vi fået kolde facts på det, vi længe har vidst: ernæringsassistenter får for lidt i løn i forhold til deres kompetencer og ansvar, siger hun og påpeger, at den dugfriske rapport kalder på handling, hvis vi vil undgå en fremtid, hvor de ikke er hænder nok til at løfte mad- og diætproduktionen til svækkede ældre, udsatte borgere og børn, siger hun og fortsætter:

- Hvis regeringen mener alvorligt, at de vil løse rekrutteringsudfordringerne i den offentlige sektor, kræver det, at lønspørgsmålet bliver taget alvorligt og løst. Vi ved fra FH og DA, at der allerede i 2033 forventes at mangle over 3000 ernæringsassistenter. Det svarer til, at der mangler mere end hver fjerde ernæringsassistent om kun 10 år. Det er tæt på en katastrofe for sundheden for børn, ældre og svage borgere, som er afhængige af sund og ernæringsrigtig mad, siger Ghita Parry.

Hun er ikke i tvivl om, at et lønløft er en del af svaret på den rekrutteringskrise, som man allerede i dag kan mærke, når man slår stillinger op i på det offentlige arbejdsmarked. Den kan også mærkes i køkkener, hvor man også oplever tiltagende forgæves rekrutteringer, når man slår ernæringsassistent-stillinger op.

- Hvis politikerne ønsker sig nærende mad til deres forældre på plejehjem, tilpassede diæter til kræftpatienter og grøn og spændende mad til ungerne i daginstitutionen, skal de handle nu. For vi ved, at en ordentlig og fair løn er vejen til at vælge dette vigtige fag, siger Ghita Parry.

Nøgleord

Kontakter

Information om Kost og Ernæringsforbundet

Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S

4080 3657

Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ca. 8.500 ernæringsprofessionelle, f.eks. ernæringsassistenter, økonomaer, professionsbachelorer i ernæring og sundhed, ledere, kliniske diætister og ernæringsteknologer. De kæmper hver dag for smagfuld og god ernæring og vejledning for hundredtusindvis af mennesker på hospitaler, plejehjem, kantiner, daginstitutioner og mange andre steder.

Kost og Ernæringsforbundet varetager medlemmernes interesser på arbejdsmarkedet og i samfundet, for vi ved, at vores medlemmer giver næring til et sundere Danmark. Medlemmerne arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse, behandling samt professionel mad- og måltidsforplejning i både den offentlige og den private sektor.

Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye