Danmarks Dagsommerfugle går i luften: Nu skal de danske dagsommerfugle tælles

Formålet med bevillingen er at etablere et nationalt overvågningsprojekt, ’Danmarks Dagsommerfugle’, der skal følge udviklingen for dagsommerfuglene i Danmark.
Overvågningen følger den model for dagsommerfugleovervågning, der allerede sker i 23 andre europæiske lande. Her bidrager frivillige sommerfugletællere med ugentlige tællinger i forårs- og sommerperioden.
Tællingerne ligger langs faste ruter af valgfri længde, som f.eks. kan placeres der, hvor man bor eller arbejder. Data indrapporteres nemt ved hjælp af en app.
Sommerfugle i drastisk tilbagegang
Bag projektet står Professor Toke Thomas Høye fra Aarhus Universitets Institut for Ecoscience, og biologer og sommerfugleentusiaster Anne Eskildsen og Heidi Buur Holbeck, som står bag virksomheden Naturrådgiverne.
Forskere verden over har for længst slået alarm over dagsommerfuglenes drastiske tilbagegang. Derfor er en overvågning af dagsommerfuglene i Danmark i dén grad tiltrængt:
”Hvis vi vil bevare og beskytte vore dagsommerfugle, er det vigtigt, at vi kan følge de enkelte arters bestandsudvikling langt bedre end vi gør i dag”, forklarer Toke Thomas Høye.
”Samtidig er en tæt overvågning af dagsommerfuglene nyttig og omkostningseffektiv, fordi vi ved, at sommerfuglene er gode til at afspejle, hvordan naturen mere overordnet set har det”, siger Toke Thomas Høye.
Sommerfugleentusiaster på banen
Og overvågningen skal ske med danskernes hjælp.
”Hvis man er sommerfuglekender, kan man allerede i dag gå i gang med at lave sin egen sommerfugletællerute”, siger Anne Eskildsen.
”Allerede fra sommeren 2023 og i de kommende år arrangerer vi en række workshops landet over for de danskere, der har lyst til at blive oplært som dagsommerfugletællere. Her får man træning i at kende de forskellige dagsommerfuglearter og lære, hvordan man laver selve optællingen”, fortæller Anne Eskildsen.
Interesserede kan læse mere på hjemmesiden (se link nedenfor) eller vores facebookgruppe
Bevillingen er givet i et samarbejde mellem AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.
Nøgleord
Kontakter
For mere information kontakt:
Anne Eskildsen, Biolog, PhD, Naturrådgiverne Eskildsen & Buur ApS; mail: anne@naturraadgiverne.dk; tlf. 5353 5803
Toke Thomas Høye, Professor; Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, mail: tth@ecos.au.dk; tlf. 30183122
Billeder



Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum