Fremtidens fødevarer i fokus: Elever imponerer med kreative og digitale løsninger
Folkeskole- og gymnasieelever præsenterer deres løsninger på fremtidens fødevarer på Frederiksberg Rådhus og i Slesvig fredag i uge 39.
Projektet, der har kørt i flere år, kaldes SESAM, og det er professor Bent Egberg Mikkelsen fra Københavns Universitet, der er primus motor på projektet.
’’Traditionelt har vi jo haft en tendens til primært at lytte til eksperter, der alene i kraft af deres alder, erfaring og ekspertise har fået tildelt en særlig taleplatform i forhold til fremtidens løsninger indenfor f.eks fødevare og fødevareproduktion. Tag nu mig selv, der er en ældre model, der ikke nødvendigvis har klimaudfordringerne inde under huden på samme facon som Generation Klima. Vi vil gerne vende det hele på hovedet og sige, at det her handler om klima og fremtiden, og at de unge derfor skal helt frem på banen. Ikke bare for at lære, men også for at tænke på løsninger,’’ fortæller Bent Egberg Mikkelsen, og fortsætter.
’’Eleverne skal lære at arbejde sammen på tværs af STEM-fagene, at udvikle idéer og løsninger med udgangspunkt i Verdensmålsundervisning og såkaldt projektbaseret undervisning. Derfor starter vi i skolerne og gymnasierne og klæder eleverne på med videnskabelig viden og innovative projektløsningsværktøjer. Og det, synes vi selv, er et rigtig god bud på den praksisfaglighed, som mange, der interesserer sig for folkeskolen, efterlyser’’
Fagmentorer, Innovationshjul og de fire verdensmål
Projektbaseret læring fungerer godt sammen med verdensmålsundervisning. Her laver man nemlig projekter, hvor man blander STEM-fag, teknologiforståelse og madkundskab sammen med dansk, fysik, matematik, biologi, kemi mm.
Eleverne brainstormer ideer og løsninger ud fra verdensmålene, og når deres tanker begynder at tage form, så stiller fagmentorer sig til rådighed ude i folkeskolerne.
Fagmentorer kan være alt fra universitetsforskere, snedkere, virksomhedsledere mm., der stiller deres viden og ressourcer til rådighed i samarbejde med folkeskolelærerne.
Eleverne bliver samtidig præsenteret for et ’innovationshjul’, der guider dem igennem processen fra idé og planlægning til at bygge og evaluere.
Aqua- og hydroponic
En af løsningerne er et økosystem, der både producerer grøntsager og fisk. Eleverne har skabt en løsning, hvor planterne renser vandet, fiskene svømmer i, og fiskene gøder planterne. For at føre ideen ud i livet har elever måtte gå sammen med mentorer, der ved noget om at måle biosignaler og vækstparametre. Det er nogle, der ved noget om biologi og nogle, der ved noget om kemi og ikke mindst nogen, der er gode til digital sensorteknologi. På den måde kan man bygge et automatiseret fødevareproduktionsanlæg, der kan passe sig selv.
Derudover kan man opleve andre elever dyrke svampekulturer, et grønt verdenskøkken, 3D-print af melorme- og svampebøffer, svampelæder mm.
Kort om SESAM
SESAM er et projekt lanceret af Professor Bent Egberg Mikkelsen og hans kollegaer. Formålet er at fremme byens grønne fødevareomstilling ved at give skoler og unge mennesker de nødvendige videnskabelige og digitale kompetencer.
Med SESAM vil vi sammen med skoler, elever og fagmentorer vise, hvordan unge gennem videnskabelig og digital indsigt kan være med til at bidrage med løsninger på de bæredygtighedsudfordringer, som fødevaresystemet står over for, samtidig med at vi skaber maddannelse og læring.
Der er gratis adgang for alle.
Projektet har desuden modtaget støtte fra Den Europæiske Unions Horizon Europe forsknings- og innovationsprogram, som også omfatter Marie Skłodowska-Curie programmet (MSCA).
SESAM 2023 – hvor og hvornår:
d. 29 september 2023 kl 12 – 18
på Frederiksberg Rådhus og
kl. 10 -14 på AP Møllerskolen Slesvig
Læs mere om projekt SESAM her: https://ign.ku.dk/sesam/
Nøgleord
Kontakter
Bent Egberg Mikkelsen
Professor
Landskabsarkitektur og planlægning
Rolighedsvej 23
1958 Frederiksberg C
bemi@ign.ku.dk
https://ign.ku.dk/forskning/landskabsarkitektur-planlaegning/
Telefon: +4535337464
Medlem af: Rumlig forandring og planlægning
Billeder
Links
Information om Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
+45 35 33 15 00https://ign.ku.dk/
Kort om SESAM
SESAM er et projekt lanceret af Professor Bent Egberg Mikkelsen og hans kollegaer. Formålet er at fremme byens grønne fødevareomstilling ved at give skoler og unge mennesker de nødvendige videnskabelige og digitale kompetencer.
Med SESAM vil vi sammen med skoler, elever og fagmentorer vise, hvordan unge gennem videnskabelig og digital indsigt kan være med til at bidrage med løsninger på de bæredygtighedsudfordringer, som fødevaresystemet står over for, samtidig med at vi skaber maddannelse og læring.
Der er gratis adgang for alle.
Projektet har desuden modtaget støtte fra Den Europæiske Unions Horizon Europe forsknings- og innovationsprogram, som også omfatter Marie Skłodowska-Curie programmet (MSCA).
SESAM 2023 – hvor og hvornår:
d. 29 september 2023 kl 12 – 18
på Frederiksberg Rådhus og
kl. 10 -14 på AP Møllerskolen Slesvig.
Læs mere om projekt SESAM her: https://ign.ku.dk/sesam/
Bent Egberg Mikkelsens profil: https://forskning.ku.dk/soeg/result/?pure=da%2Fpersons%2F301705
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Håb i velfærdsstatens boligklager14.11.2024 13:03:57 CET | Pressemeddelelse
Ny bog og kortfilm tager et humoristisk, men seriøst blik på beboernes daglige kamp og klager i almene boligområder. Med udgangspunkt i ghettolovgivning og byplanlægning, stiller projektet spørgsmålstegn ved nedrivninger og frasalg som integrationsmetoder og opfordrer i stedet til en bæredygtig udvikling i samarbejde med beboerne.
Skovskolen Djursland gør klar til at åbne Naturvejlederuddannelsen20.9.2024 09:55:03 CEST | Pressemeddelelse
Som det nyeste skud på stammen åbner Naturvejlederuddannelsen på Skovskolen Djursland efter nytår. Det er et led i udviklingen af skolen, som i forvejen uddanner skov- og landskabsingeniører, skov- og naturteknikere og vildtforvaltere. Naturvejlederstuderende Janne Terp glæder sig til at kunne fortsætte uddannelsen tættere på hjem og job i Jylland.
Træer er nøglen til bedre ernæring i Malawi13.8.2024 11:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning afslører, at kvinder i områder med mange træer får mere vitamin A, jern og zink. Når folk henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de langt bedre næring, især i tørketider. Det her kan virkelig ændre spillet for dem, der ikke har råd til at købe sund mad. Træer er med til at tackle både klimaproblemer og dårlig ernæring på én gang!
Klimaforandringer i Tibet ændrer plantevæksten19.6.2024 13:06:58 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at klimaforandringer påvirker plantevæksten på det Tibetanske Højland. Resultaterne viser, at forholdet i biomasse over og under jorden har ændret sig og varierer markant afhængigt af, om der er tale om tørre eller fugtige landskaber. Dette er afgørende for den fremtidge afgræsning og dermed livsvilkårene for både dyr og mennesker.
Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum