Klimaforandringer kan true vådområders kulstofbinding
En større global undersøgelse, hvor teposer bruges som måleinstrument, afslører, hvordan stigende temperaturer øger nedbrydningen af organisk materiale i vådområder og reducerer deres kapacitet til kulstoflagring. Forskningen giver vigtig indsigt i, hvordan disse økosystemer reagerer ved klimaforandringer.
Et internationalt hold af forskere begravede 19.000 poser med grøn te og rooibos te i 180 vådområder i 28 lande for at måle vådområdernes evne til at holde på kulstoffet i jorden, dvs. vådområdernes kulstofbinding.
Selvom teposer kan virke som et usædvanligt instrument til at måle dette fænomen, er det en gennemprøvet metode til at måle kulstoffrigivelse fra jord til atmosfæren. Det er dog første gang, at teposer er blevet brugt til en så storstilet langtidsundersøgelse, og tebladene har afsløret, hvilke typer af vådområder, der lækker mest kulstof.
"Dette er den første langsigtede undersøgelse, der bruger denne teposemetode, som vil hjælpe med en guide til, hvordan vi kan maksimere kulstoflagring i vådområder og hjælpe med at sænke emissioner globalt", sagde Trevathan-Tackett, leder af undersøgelsen. ”Ændringer i kulstoflagring kan påvirke den globale opvarmning markant - jo mindre kulstof, der nedbrydes, jo mere kulstof bliver lagret og jo mindre kulstof ryger ud i atmosfæren”.
Læsning i tebladene
Teposer giver en enkel og standardiseret måde at identificere, hvordan klima, habitattype og jordtype påvirker kulstofnedbrydningshastigheden i vådområder.
På hvert sted begravede forskere mellem 40 og 80 teposer omkring 15 cm under jorden og indsamlede disse med forskellige tidsintervaller over tre år og afmærkede deres GPS-placering. De målte derefter den resterende organiske masse for at vurdere, hvor meget kulstof der var blevet bevaret i vådområderne.
Projektet brugte de to typer teposer (grøn og rooibos) som mål for forskellige slags organisk stof, der findes i jord. Grøn te består af organisk materiale, der let nedbrydes, mens rooibos nedbrydes langsommere. Brugen af begge typer teposer i dette projekt gjorde det muligt for forskerne at få et mere omfattende billede af vådområdernes kapacitet til kulstoflagring. Disse data viser, hvordan man kan maksimere kulstoflagring i vådområder globalt.
Undersøgelsens resultater
Holdet studerede effekten af temperatur på to måder: lokale vejrstationsdata for hvert sted og ved sammenligning af forskelle i klimaregioner.
"Generelt førte stigende temperaturer til øget forfald af organisk materiale, hvilket betyder reduceret kulstofbevarelse i jorden", sagde Trevathan-Tackett.
De to te-typer agerede forskelligt med stigende temperatur.
"For rooibos te, som er sværere at nedbryde end grøn te, var det ligegyldigt, hvor i verden, det var - højere temperatur førte altid til mere forfald, hvilket indikerer, at de typer af kulstof, vi typisk ville forvente at se blive længere tid i jorden, var sårbare over for højere temperaturer", sagde Trevathan-Tackett.
"Med stigende temperaturer forfaldt de grønne teposer med forskellige hastigheder afhængigt af typen af vådområder - det var hurtigere i ferskvandsvådområder, men langsommere i mangrove- og havgræsvådområder”.
"Stigende temperaturer kan også bidrage til at øge kulstofproduktion og lagring i planter, hvilket kan hjælpe med at kompensere for kulstoftab i vådområder på grund af varmere vejr, men dette kræver en yderligere undersøgelse i fremtiden".
Ferskvandsvådområder og tidevandsmoser havde den højeste ’temasse’ tilbage, hvilket indikerer et større potentiale for kulstoflagring i disse økosystemer.
Undersøgelsens resultater hjælper med at samle puslespillet om kulstofbinding i vådområder på globalt plan. Inden for det jordbaserede TeaComposition-initiativ, hvor Sebastian Kepfer Rojas, fra Københavns Universitet er kerneteammedlem i undersøgelsen, er der indsamlet oplysninger om nedbrydning af førne på omkring 500 steder over hele verden, hvilket har resulteret i flere peer-review-publikationer.
”Ved at bruge denne enkle metode på tværs af marine og terrestriske økosystemer kan vi udvikle en bedre forståelse af drivkræfterne bag nedbrydningen af førne og dets rolle i det globale kulstofkredsløb, sagde Kepfer-Rojas. "Nu hvor vi begynder at få en bedre forståelse af, hvilke miljøer der lagrer mere kulstof end andre, kan vi bruge disse oplysninger til at sikre, at vi beskytter disse områder mod miljømæssige ændringer eller ændringer i arealanvendelsen", sagde Djukic, som leder Initiativet
Næste trin
Forskerne vil kombinere data fra dette projekt med data fra lignende undersøgelser af landbaserede kulstoflagringer, herunder i skove, for at formidle design af prædiktive globale modeller.
Om studiet
Dr. Stacey Trevathan-Tackett fra RMIT University har stået I spidsen for undersøgelsen, som blev offentliggjort i Environmental Science and Technology som en del af Australian Research Council DECRA Fellowship, mens han var på Deakin University.
Den globale undersøgelse involverede 110 medforfattere på papiret samt stor hjælp fra bl.a. bachelorstuderende og citizen scientists med flere. Kerneteammedlemmerne omfattede Dr. Martino Malerba og professor Peter Macreadie fra Deakin University og RMIT, Adjunkt Sebastian Kepfer Rojas fra Københavns Universitet og Dr. Ika Djukic fra The Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL.
Artikel: ‘Climate effects on belowground tea litter decomposition depend on ecosystem and organic matter types in global wetlands’ is published in Environmental Science and Technology (DOI: 10.1021/acs.est.4c02116).
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Kepfer RojasAdjunktKøbenhavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Tlf:+45 35334843skro@ign.ku.dkOm Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Vores forskning og uddannelse er med til at løse de store udfordringer vi står overfor, med markante klimaforandringer og et øget pres på naturressourcerne.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Håb i velfærdsstatens boligklager14.11.2024 13:03:57 CET | Pressemeddelelse
Ny bog og kortfilm tager et humoristisk, men seriøst blik på beboernes daglige kamp og klager i almene boligområder. Med udgangspunkt i ghettolovgivning og byplanlægning, stiller projektet spørgsmålstegn ved nedrivninger og frasalg som integrationsmetoder og opfordrer i stedet til en bæredygtig udvikling i samarbejde med beboerne.
Skovskolen Djursland gør klar til at åbne Naturvejlederuddannelsen20.9.2024 09:55:03 CEST | Pressemeddelelse
Som det nyeste skud på stammen åbner Naturvejlederuddannelsen på Skovskolen Djursland efter nytår. Det er et led i udviklingen af skolen, som i forvejen uddanner skov- og landskabsingeniører, skov- og naturteknikere og vildtforvaltere. Naturvejlederstuderende Janne Terp glæder sig til at kunne fortsætte uddannelsen tættere på hjem og job i Jylland.
Træer er nøglen til bedre ernæring i Malawi13.8.2024 11:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning afslører, at kvinder i områder med mange træer får mere vitamin A, jern og zink. Når folk henter mad direkte fra træerne på deres gårde, får de langt bedre næring, især i tørketider. Det her kan virkelig ændre spillet for dem, der ikke har råd til at købe sund mad. Træer er med til at tackle både klimaproblemer og dårlig ernæring på én gang!
Klimaforandringer i Tibet ændrer plantevæksten19.6.2024 13:06:58 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at klimaforandringer påvirker plantevæksten på det Tibetanske Højland. Resultaterne viser, at forholdet i biomasse over og under jorden har ændret sig og varierer markant afhængigt af, om der er tale om tørre eller fugtige landskaber. Dette er afgørende for den fremtidge afgræsning og dermed livsvilkårene for både dyr og mennesker.
Naturvejlederuddannelsen kommer til Djursland19.4.2024 13:33:46 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år åbnede Skovskolen dørene for Naturvejlederuddannelsen i Nødebo på Sjælland, og lige siden er tilmeldingerne strømmet ind. "Vi oprettede dobbelte hold, men havde alligevel venteliste. Derfor glæder vi os over, at Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at vi nu også kan udbyde uddannelsen i Jylland. Det er et vigtigt skridt mod mere naturdannelse i Danmark," fortæller Rasmus Kjær, der er forstander på Skovskolen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum