MSC: Organisation stiller spørgsmål til bæredygtighed i mærkningsordning for fiskeri

Del

Greenpeace i Danmark har valgt at klage til Forbrugerombudsmanden over brugen af ordet ”bæredygtig” i markedsføring af fisk, som er MSC-mærket. MSC, Marine Stewardship Council, er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC blev senest i december 2022 anerkendt af FN som en global indikator for indsatsen mod tab af biodiversitet.

MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret. MSC er det eneste internationale program for mærkning af fisk og skaldyr, der er anerkendt af Global Sustainable Seafood Initiative, som er et uafhængigt kriterie for troværdigheden af certificeringsprogrammer for bæredygtige fisk og skaldyr. MSC-programmet er baseret på FN's Fødevare- og landbrugsorganisations principper for miljømærkning af vildfanget fisk og skaldyr.

I vores dialog har Greenpeace sat spørgsmålstegn ved bæredygtigheden, fordi de er uenige med os i forhold til, hvilke redskabstyper til eksempelvis bundtrawl, der bør kunne få MSC-mærket. Linnea Engström, programdirektør MSC Østersøregionen og Skandinavien, udtaler:

”MSC er verdens strengeste miljøcertificering for fiskeri. I 25 år har MSC demonstreret, hvordan man driver fiskeriindustrien i retning af større bæredygtighed. Vi arbejder hver eneste dag for - i den store skala - at drive fiskeriet mod bedre fiskeripraksis, hvor vi får gjort flere fiskerier mere bæredygtige. Derfor velkommer vi også Greenpeace i deres fokus på bæredygtighed, for det er et fælles mål,” siger Linnea Engström og fortsætter:

”I forhold til Greenpeace er MSC’s tilgang en anden, vi arbejder bredt og vil gerne have flere fiskerier og forbrugere med ombord på bæredygtighedsskibet. Den anden tilgang med et overvejende fokus på selve redskabstyperne respekterer vi, men hos MSC udelukker vi ikke bestemte redskabstyper, vi arbejder med at fisk fanges i mængder, der tillader, at fiskebestandene forbliver sunde og produktive for fremtiden, og at fiskeriet forvaltes med forsigtighed, så andre arter og habitater i økosystemet holdes sunde.”

MSC understreger, at fiskeri med bundslæbende redskaber ser forskelligt ud i forskellige økosystemer og i forskellige dele af verden, og at redskaberne i nogle tilfælde bør forandres. MSC’s standard er netop et konkret værktøj til at drive forskellige typer fiskeri mod øget bæredygtighed, uanset redskaber.

Kontakter

Om MSC

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse

Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye