Norsk torsk genvinder MSC-certificering

Del

Det står nu klart, at norsk torsk, skrei og kuller igen vil blive MSC-certificeret i henhold til MSC's globalt anerkendte standard for bæredygtigt fiskeri. Fiskeriet blev certificeret af en uafhængig tredjepart, der vurderede fiskeriet i forhold til MSC's strenge kriterier vedrørende bestandens sundhed, økosystembeskyttelse og sikring af effektiv forvaltning.

Kuller
Kuller

Efter en pause siden 2021 har det norske fiskeri af torsk fanget inden for 12 sømil fra land gennemgået en proces for at MSC-mærket.

Siden 2010 har MSC-certificeringerne omfattet kyst- og offshore-bestandene af nordøstarktisk torsk og kuller, men i april 2022 besluttede fiskeriet, Norges Fiskarlag, kun at ansøge om revurdering i henhold til MSC-fiskeristandarden  for offshore-fiskeriet. Fangsten af torsk og kuller blev MSC-certificeret, mens kystfiskeriet nu ikke længere var en del af certifikatet.    

Gen-certificeringen vækker glæde i hele regionen:

  • ”MSC-mærket er det mest anerkendte bæredygtighedsmærke i Sverige. Atlanterhavstorsk er en af de vigtigste bestande på det svenske marked. MSC-certificeringen for atlanterhavstorsk er derfor afgørende for en bæredygtig svensk skaldyrskategori," siger Krishan Kent, bestyrelsesformand for den svenske fiskeindustriforening.
  • ”Vi er glade for at se, at kystfiskeriet efter torsk og kuller endelig kommer tilbage som MSC-certificeret. For at bevare disse certifikater skal der stadig gøres mere i de kommende år for yderligere at forbedre forvaltningen af kysttorsk, forhåbentlig i tråd med forbedringer af selve MSC-standarden, siger Tor Björklund Larsen, seniorrådgiver hos norske Fiskarlaget

Morten Hyldborg Jensen, CEO i Nordic Group og CCO Insula Whitefish siger:

  • "Spændende tider for den norske hvidfiskindustri! Vi er begejstrede over Marine Stewardship Councils recertificering af vores kysttorsk og kuller. 
    Denne godkendelse garanterer problemfri adgang til nøglemarkeder, herunder Sverige, Storbritannien, Portugal, Spanien, Tyskland og Frankrig. Vores engagement i bæredygtighed anerkendes gennem MSC-logoet."

Gisli Gislason, MSC's programdirektør Nordatlanten, fortæller: "Rejsen med at få kysttorsk og kuller tilbage som certificeret i henhold til MSC-standarden for bæredygtigt fiskeri har krævet et vellykket samarbejde og engagement fra fiskeriet med både den norske regering og forskningsinstituttet.
Kommercielle partnere, der køber fra dette fiskeri, har været meget ivrige efter igen at se dette fiskeri certificeret, og jeg er sikker på, at markedets efterspørgsel delvist har tilskyndet fiskeriet til at få det til at ske. Vi er taknemmelige for denne indsats, og vi lykønsker Fiskarlaget og den norske industri med denne fantastiske præstation. Vi ser frem til et fortsat godt samarbejde med alle involverede aktører."

MSC-certificerede fiskerier opfylder strenge videnskabeligt baserede kriterier for at sikre bæredygtige fiskebestande, minimere miljøpåvirkninger og effektivt forvalte deres fiskeri. Når MSC-fiskeriet er certificeret, gennemgår det årlige revisioner, leverer forbedringer i forhold til alle forhold og revurderes hvert femte år.

Nærmere oplysninger om aktuelle fiskerivurderinger og certificeringer i henhold til MSC Fishery Standard, herunder accepterede indsigelser, kan findes på: MSC Track a Fishery website.   

Norsk torsk:

https://fisheries.msc.org/en/fisheries/norway-north-east-arctic-cod-offshore-12nm/@@assessments    

  Norsk kolja:

https://fisheries.msc.org/en/fisheries/norway-north-east-arctic-haddock-offshore-12nm/@@assessments   

Nøgleord

Kontakter

Om MSC

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse

Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye