DeloitteDeloitte

Kraka og Deloitte: Investering i trivsel bliver afgørende for de unges fremtid

Del
I dag udkommer en ny Small Great Nation-rapport om de unge med særligt fokus på den aktuelle trivselskrise. Kraka og Deloitte står bag rapporten, som opfordrer til hurtig politisk handling for at øge de unges trivsel.
De smukke unge mennesker - fra skole, skærm og stress til fremtidens håb.
De smukke unge mennesker - fra skole, skærm og stress til fremtidens håb.

Danske unge trives i stigende grad dårligere end unge i resten af Europa. Faktisk er Danmark det land i Europa, hvor de unges trivsel ligger længst under det niveau, som man ville forvente på baggrund af Danmarks høje velstandsniveau, lave arbejdsløshed og relativt lave ulighed.

”Danmark omtales ofte som et af de lykkeligste lande i verden. Men noget tyder altså på, at det ikke længere gælder de unge. Udviklingen går den gale vej, og det kalder på handling nu,” siger Anders Dons, CEO i Deloitte.

Det er muligt at slå ind på en ny kurs og bremse den stigende mistrivsel blandt unge. En prioriteret investering i trivsel kan være med til at afbøde akutte og langsigtede negative konsekvenser, viser den nye, omfattende rapport ’De smukke unge mennesker – fra skole, skærm og stress til fremtidens håb’.

En analyse i rapporten viser, at unge med lav trivsel i 9. klasse har over fem procent lavere sandsynlighed for at gennemføre en ungdomsuddannelse efter folkeskolen, når man sammenligner med klassekammerater i trivsel.

”Lav trivsel i 9. klasse kan afholde unge fra at gennemføre en ungdomsuddannelse, og det indsnævrer deres fremtidige livs- og karrieremuligheder betragteligt. Mistrivsel i folkeskolen har altså ikke bare konsekvenser for livskvaliteten nu og her. Det har også langsigtede individuelle og samfundsøkonomiske konsekvenser,” uddyber Anders Dons fra Deloitte.

Klimabekymring ændrer ikke forbrugsvaner

Klimaforandringer er den største bekymring blandt de 12-30-årige i dag. Unge, der ofte eller hele tiden bekymrer sig for klimaet, oplever i gennemsnit oftere ængstelse, uro eller angst i hverdagen. Derfor bliver emnet også behandlet i Kraka og Deloittes rapport om unges mistrivsel.

Klimabekymringen giver sig blandt andet udslag i, at hver fjerde kvinde mellem 20 og 30 år helt overvejer ikke at få børn som følge af klimaforandringerne.

Til gengæld finder rapporten ikke tegn på, at de unges forbrug er markant mere klimavenligt end de ældres.

”Over halvdelen af de unge mellem 18 og 30 år siger, at de gør noget aktivt for at bekæmpe klimaforandringerne, og de ønsker at skære ned på forbruget af klimatunge varer. Men intentionen er svær at omsætte til handling. De unges forbrug er reelt ikke meget grønnere end de ældres,” fortæller Peter Mogensen, adm. direktør i Kraka og fortsætter:

”Når selv samfundets mest overbeviste klimaforkæmpere har svært ved at omlægge deres forbrugsvaner, tyder det på, at der er brug for politisk handling for at nå i mål med omstillingen. Vi kan ikke forvente, at den kan drives frem af individuelle forbrugeres valg ved køledisken.”

En rapport med de unge i fokus

Den nye Small Great Nation-rapport indeholder analyser om skole, uddannelse, lærerfaglighed og afgangskarakterer. Men den dykker også ned i bekymringer og fællesskaber for at give en bred indsigt i børn og unges trivsel anno 2023.

Rapporten munder ud i en handleplan for bedre trivsel med en række konkrete initiativer, som politikerne bør gribe om. Sammenfattende handler initiativerne bl.a. om at sætte tempoet ned i uddannelsessystemet, styrke relationsdannelse og allokere flere ressourcer til allerede eksisterende tiltag.

Rapporten præsenteres i dag ved en konference i DeloitteHuset på Islands Brygge. Download rapporten herunder og læs mere på sgnation.dk.

Om Small Great Nation

Samarbejdet mellem Kraka og Deloitte om Small Great Nation er et privat, uafhængigt initiativ, som ser positivt på Danmarks muligheder i et langsigtet perspektiv. Formålet er at kortlægge Danmarks styrker og svagheder og udnytte vores unikke kompetencer til at arbejde i fællesskaber, så vi sikrer velfærd og sammenhængskraft fremover.

Nøgleord

Kontakter

Deloitte: Anne Rosa Simonsen, pressechef, tlf. 2063 3133, ansimonsen@deloitte.dk
Kraka: Tina B. Nikolajsen, presseansvarlig, tlf. 2728 2733, tbn@kraka.dk

Billeder

De smukke unge mennesker - fra skole, skærm og stress til fremtidens håb.
De smukke unge mennesker - fra skole, skærm og stress til fremtidens håb.
Download
Anders Dons og Peter Mogensen.
Anders Dons og Peter Mogensen.
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye