Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.

Fra 31 procent til 68 procent på under et halvt år. Så hurtigt går det med udbredelsen af AI på arbejdspladserne i de nordiske lande ifølge Deloittes nye undersøgelse ‘State of Generative AI in the Nordics Q4’. I dette kvartal er virksomheders brug af generativ kunstig intelligens altså mere end fordoblet i Danmark og vores nabolande Sverige, Norge og Finland.
Til gengæld er vi ikke de hurtigste til at tage de allernyeste tendenser til os. AI-agenter, som der generelt er store forventninger til, har vi eksempelvis kun begrænset praktisk erfaring med på vores breddegrader. Kun omkring 1 ud af 10 nordiske virksomheder er kommet i gang med at udforske agenternes potentiale i udstrakt grad.
«Vi hænger lidt i bremsen i den nordiske region, når det gælder den allernyeste teknologi. Interessen er der, men sammenlignet med resten af verden rykker vi langsomt. Det skyldes blandt andet de barrierer, virksomhederne oplever. Men det er nok også et udtryk for, at virksomheder kun kan tilpasse sig med en vis hastighed, uanset hvor hurtigt den teknologiske udvikling går,» siger Michael Winther, leder af AI i Deloitte Norden.
Topledernes interesse, som i forvejen ikke var høj, har taget endnu et dyk. I sidste måling havde 40 procent af de nordiske topledere i virksomhederne høj interesse i teknologien. I dette kvartal udgør de højt interesserede kun 29 procent.
Arbejdskraft og barrierer
Forventningen til, hvordan generativ AI vil påvirke behovet for arbejdskraft inden for de næste 12 måneder, er markant anderledes end i seneste rapport. Mens 38 procent af respondenterne i undersøgelsen forventede en stigning i behovet for fuldtidsansatte og 28 procent forventede et fald i sidste undersøgelse, forventer nu kun 18 procent en stigning i fuldtidsansættelserne, og 51 procent forventer et fald.
Herhjemme har virksomhederne eksperimenteret med generativ AI i samme omfang som i resten af verden, men kun 10 procent af de nordiske respondenter forventer at rykke mindst halvdelen af deres eksperimenter til fuld drift inden for det næste halve år. Spørgsmålet er, om dette er et udtryk for et pragmatisk syn på teknologiens potentialer, at man lige venter og ser, eller om man omvendt forpasser muligheder ved at have et for lavt ambitionsniveau.
«Vi er ovre den første og største hype omkring generativ AI – og det er generelt sådan, at man overvurderer potentialet i ny teknologi i begyndelsen og undervurderer potentialet på længere sigt. Men bare det, at teknologien fortsætter med at blive udviklet, øger potentialet. Så det er afgørende, at man ikke sænker sit ambitionsniveau på længere sigt, fordi forventningerne ikke blev indfriet i første omgang,» konkluderer Michael Winther fra Deloitte.
Mens manglen på governance sidste kvartal udgjorde en lige så stor barriere for at komme i gang med generativ AI som regulatoriske krav, er det nu klart de regulatoriske krav, der betragtes som den største barriere. Næsten halvdelen (46 procent) af de nordiske virksomheder er ganske enkelt bekymrede for, om de kan leve op til lovkravene i bl.a. EU’s AI Act.
Den gode nyhed er, at flere virksomheder må antages at have etableret governancestrukturer til at understøtte ansvarlig brug af generativ AI i deres organisation.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen ’State of Generative AI in the Nordics’ blev gennemført i december 2024 og kan downloades herunder (PDF). Undersøgelsen fokuserer på investeringer i og implementeringer af generativ AI, og den opdateres kvartalsvist med svar fra 170 direktører og ledere fra store virksomheder i de nordiske lande.
Nøgleord
Kontakter
Anne Rosa SimonsenPressechef
Tlf:+45 20 63 31 33ansimonsen@deloitte.dkMichael WintherLeder af AI i Deloitte Norden
Tlf:+45 51 39 30 56mwinther@deloitte.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
Danskerne er villige til at betale for uafhængighed29.10.2024 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
I dag udkommer en ny Small Great Nation-rapport, der sætter fokus på globalisering i en æra kendetegnet af geopolitisk uro. Deloitte og Kraka står bag rapporten om dansk økonomi i en ’slowbaliseret’ virkelighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum