Stor EU-satsning kaldet AI-MATTERS skal hjælpe industrien med at indføre kunstig intelligens
EU Kommissionen investerer 1,5 mia. i at fremme test og udviklingsfaciliteter til at booste AI og robotics i Europa. Pengene bliver fordelt mellem fire sektorer: Landbrug og fødevarer, Smart cities, Sundhed og Produktion.
Målet med AI-MATTERS er at øge modstandskraften og fleksibiliteten i den europæiske fremstillingssektor gennem implementering af den seneste udvikling inden for kunstig intelligens og robotteknologi. Initiativet har lokationer i otte forskellige europæiske lande heriblandt Danmark.
De deltagende institutter og virksomheder besidder på tværs stærke komplementære kompetencer, der kommer til at have væsentlig betydning for succesen for projektet.
- Kunstig intelligens er en nøglekomponent i fremtidens produktionsteknologi, men for at realisere dens fulde potentiale, er det afgørende med tværfagligt samarbejde mellem teknologivirksomheder og vidensinstitutioner, forklarer Kristian Krämer, Head of Strategic Business & Governance ved Alexandra Instituttet.
- AI-MATTERS er et godt eksempel på, hvordan vi kan samarbejde på tværs af GTS Institutter og bruge vores fælles ekspertise til at udvikle avancerede test- og forsøgsfaciliteter, der hjælper virksomheder med at implementere kunstig intelligens på en effektiv måde og skabe mere bæredygtige produktionsprocesser, siger han.
Forebyggende vedligehold med AI
Målet er at gøre Danmark og resten af det europæiske produktionsapparat mere modstandsdygtigt, bæredygtigt og digitalt ved at udnytte mulighederne inden for kunstig intelligens. Initiativet AI-MATTERS skal etablere en række test- og forsøgscentre fra 2023-2027.
- Det at kunne omstille sin produktion agilt og effektivt samt at have mulighed for at skalere produktionen i takt med ikke alene efterspørgsel, men også varierende adgang til råvarer og underleverancer bliver en kerneudfordring, ikke alene for dansk industri, men for hele den europæiske industri, siger Henrik Hassing, Technical Vice President, FORCE Technology.
Robustheden i produktionsapparatet i forhold til variationer i produktionen og ultimativt ikke-planlagte produktionsstop bliver en helt central forudsætning for agil produktion.
I den sammenhæng har et proaktivt og forebyggende vedligehold af produktionsapparatet et kolossalt potentiale. Ikke alene tabet af produktionskapacitet kan undgås, men samtidigt vil en virksomheds udgifter til vedligehold kunne reduceres via en forebyggende vedligeholdelsestilgang.
Mellemstore produktionsvirksomheder vil, på trods af at de måske er digitalt parate, være udfordret videns- og kapacitetsmæssigt i forhold til at udvikle forebyggende vedligeholdelsessystemer og i særdeleshed i forhold til at kunne teste og validere systemerne omkostnings- og risikoeffektivt.
Digitalt forebyggende vedligehold trækker på mange teknologiområder som bl.a.:
• Procesforståelse og -parametrisering
• Industriel sensorik og monitering
• Materialers eksponering i krævende og aggressive miljøer
• Robust industriel IoT
• AI og Big data
• Systemvalidering og systempålidelighedstest
OM AI-MATTERS:
Initiativet AI-MATTERS (AI in Manufacturing TesTing and experimentation facilities for EuRopean SMEs) er navnet på en europæisk indsats, som skal etablere en række test- og forsøgscentre (Test and Experimentation Facilities) fra 2023-2027. Målet er at øge modstandskraften og fleksibiliteten i den europæiske fremstillingssektor gennem implementering af den seneste udvikling inden for kunstig intelligens og robotteknologi. Initiativet har lokationer i otte forskellige europæiske lande heriblandt Danmark.
I Danmark består initiativet af Teknologisk Institut i samarbejde med Odense Robotics, Alexandra Instituttet og Force Technology.
AI-MATTERS er et af fire i EU's store satsning inden for AI-området, som har til formål at udvikle og implementere ansvarlig brug af kunstig intelligens, de såkaldte Test- og Eksperimenterings-Facilitet (TEF). Ud over AI-MATTERS dækker de øvrige tre TEFs smart cities, sundhed samt landbrug og fødevarer.
Læs mere her:
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/220meu-investment-testing-and-experimentationfacilities-boost-uptake-artificial-intelligence-ai
Billeder
Information om Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
AI-software hjælper C.C. Jensen med at styre tørreprocessen i deres produktion af oliefiltre3.10.2024 10:23:20 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens hjælper C.C. Jensen med at estimere restfugten i deres oliefiltre. De nye metoder hjælper Svendborg-virksomheden med at reducere energiforbruget samtidig med, at de kan bevare den ensartede kvalitet, som de har i deres produkter.
375 timers indtaling af danske dialekter er netop frigivet til gratis brug: Det kan forbedre stemmestyrede hjælpemidler og automatisere notatskrivning13.9.2024 10:45:27 CEST | Pressemeddelelse
Fra Flensborg til Bornholm har danskere i alle aldre med forskellige dialekter bidraget med deres stemme som skal styrke dansk taleteknologi. Tale-datasættet er det største af sin art til dato og kan forbedre brugen af taleteknologi herhjemme.
Alexandra Instituttet har bragt Danmark foran digitalt i 25 år26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Alexandra Instituttet fylder et kvart århundrede den 27. august, er det et klart bevis på, at missionen med at skabe forretning med anvendt it-forskning er lykkedes. Udover at stå bag forskning, der har ført til flere digitale løsninger og spin out virksomheder, så har Alexandra Instituttet frem for alt ageret teknologisk sparringspartner for et utal af virksomheder og hjulpet dem med at styrke deres konkurrenceevne.
20 virksomheders erfaring med kunstig intelligens i praksis7.8.2024 16:20:19 CEST | Pressemeddelelse
Alexandra Instituttet interviewede 20 virksomheder for at samle deres erfaringer med kunstig intelligens. I denne rapport kan andre danske virksomheder bruge dem i deres jagt på AI-potentialet.
Digitalisering og cirkularitet er en bæredygtig dobbeltsalto9.7.2024 10:00:13 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheden PE Redskaber fremstiller trampoliner og andre gymnastikredskaber og er selv midt i et ambitiøst spring mod en mere bæredygtig produktionsmåde. Det sker sammen med Alexandra Instituttet gennem projektet Afkobling 2030, der hjælper produktionsvirksomheder med at reducere deres klima- og miljøudledninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum