Kvisten

Unge i klemme: Sugardating er svært at sætte grænser i

Del
Et tilskud til aftenens bytur til gengæld for et nøgenbillede. For nogle vil det lyde som en fristende byttehandel, men sugardating er langt fra sit sukkersøde rygte. Nu efterlyser Kvisten ærlige fortællinger, der skal være med til at kaste lys over fænomenet.

- Det bliver mere og mere fokuseret på, at ej nu godt jeg godt tænke mig at have sex på den måde, eller jeg har den her sexfantasi, kan du hjælpe mig med at udleve den? Lige pludselig var man ikke hende den fine, nu var man hende, der var sexet og fræk og helst skulle se så luderagtig ud som overhovedet muligt.

Gengivelsen kommer fra en af de unge kvinder, der udtaler sig om sine erfaringer med byttedating, bedre kendt som sugardating, i rapporten Byttedating i Danmark 2022.

Fænomenet er kendetegnet ved udveksling af intimitet for goder, typisk mellem en ung sugarbabe og en ældre sugardaddy eller -mamma. Flere og flere unge bliver lokket af udsigten til en hurtig byttehandel for deres intimitet, men de fleste er ikke klar over de risici, der kommer med i handlen.

- Du kan godt lide at spise god mad, og du får penge for det, så du forklarer over for dig selv: ”Ej, jeg har magten. Jeg bliver betalt for at gøre noget, jeg er vild med, og det er en kendt person. Han vil have mig”. Problemet er bare, når det så udvikler sig, og han kun vil have sex til sidst, så føles det, som om han tager det hele fra dig på én gang, fortæller en anden. 

Del din historie med os

Derfor igangsætter Kvisten en indsats, der skal sætte belyse sugardating og klæde de unge på til bedre at kunne mærke og sætte egne seksuelle grænser. Med ærlige fortællinger kan vi starte en debat om sugardating og lade andre unge vide, at de aldrig står alene med deres problematikker. 

Du må gerne optræde anonymt. Skriv til Sara la Cour på sara@kvistene.dk, hvis du vil dele din erfaring. 

Dating for spændingen eller for pengenes skyld?

Ifølge forskningen er det problematiske ved sugardating den ulige magtbalance i relationen iblandet udsigten til materielle goder på et tidspunkt, hvor den ene part er i gang med at afsøge egen seksualitet og grænsesætning. 

Mange oplever, at de fordele, som de i starten associerede med sugardating – frivilligheden, kontrollen, spændingen, opmærksomheden og, for enkelte, intimiteten, hen ad vejen forsvinder. Relationen udvikler sig med tiden til at minde om prostitution, og følelsen af, at de ikke kan trække sig fra relationen, fortæller Ph.d. og Lektor ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, Jeanett Bjønnes:

- For de fleste varer de ønskede oplevelser ikke ved; og de kommer med en pris, der er for høj. Mange unge fortæller, at de ender med at gøre ting, de ikke indledningsvist ønskede. Konsekvensen bliver, at deres byttedating efterlader dem med en følelse af at overtræde både egne og måske også samfundets grænser. Samtidig er det forbundet med et stigma som gør, at de går med deres tanker uden at føle, de kan dele dem med nogen. 

Fakta om projektet Forebyggelse af Byttedating

De første foraer for sugardating i Danmark blev oprettet i 2013 og sidenhen har fænomenet fået stadigt større opmærksomhed. Sociale tilbud har i samme periode oplevet en tilstrømning i henvendelser fra unge med problemer i forbindelse med sugardating.

Kvisten er projektpartner i indsatsen for forebyggelse af byttedating blandt udsatte unge og vil i 2023 invitere unge til deltagelse i et rådgivningsforløb i grupper med psykoterapeuter, der blandt andet skal initiere en bedre samtale om og forståelse af seksualitet.

Du kan læse Kvistens tidligere udsendte pressemeddelelse om projektet for forebyggelse af byttedating her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Kvisten

Kvisten
Kvisten
Torvegade 11, 1.th.
8850 Bjerringbro

88 44 81 40http://www.kvistene.dk

Kvisten er en landsdækkende social organisation, der hjælper voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barn- eller ungdom, til at opnå bedre livskvalitet. Gennem terapiforløb ledt an af de mere end 80 frivillige psykoterapeuter og psykologer, behandler Kvisten årligt mere end 400 senfølgerramte og deres pårørende.

I Kvisten arbejder vi for, at ingen skal kæmpe alene med følgerne fra et seksuelt overgreb. Derfor rejser vi gerne en dialog om senfølger til åbne oplæg og agerer vært for træf i hele landet, så alle senfølgerramte ofre for seksuelle overgreb kan modtage den relevante behandling.

Hvis du har spørgsmål til terapi eller brug for information om Kvisten, er du mere end velkommen til at kontakte os på tlf. 88 44 81 40.

Følg pressemeddelelser fra Kvisten

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kvisten

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye