Klimabevægelsen i Danmark

Klimarådet viser vejen væk fra naturgas og øget biomasseforbrug

Del
Klimarådet bruger de helt rigtige principper, når de i dag viser vejen til en grøn varmesektor. Mere fjernvarme, flere varmepumper, energibesparelser og ikke mindst et loft over biomasseforbruget er anbefalinger, som de danske politikere bør tage til efterretning. Anbefalingerne bør finde vej ind i regeringsforhandlingerne, hvis vi skal realisere den akutte grønne omstilling af varmesektoren.

I dag udgiver Klimarådet en rapport, der skal vejlede den kommende regering i skiftet fra gas til grøn varme. Med Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 besluttede et stort flertal i Folketinget i sommers, at naturgas til rumopvarmning skulle udfases senest i 2030, og at der ikke skal anvendes nogen former for gas til rumopvarmning i 2035. Rapporten fra Klimarådetsg giver nu konkrete anbefalinger til, hvordan det kan foregå.

Denne rapport bør blive en hjørnesten i omstillingen fra fossil til grøn opvarmning. Fjernvarme, varmepumper, energibesparelser og et loft over biomasseforbruget er rigtig fornuftige retningslinjer for effektivt at kunne transformere dét varmesystem, der skal holde os varme om vinteren, men ikke skal bidrage til klimakrisens eller Putins krigsmaskine samtidig, siger Frederik R. Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Klimarådets rapport behandler også Danmarks biomasseforbrug. Rådet skriver, at mere fjernvarme ikke bør føre til et højere biomasseforbug, og man bør stoppe for nye biomasseværker. Biomasse er en knap ressource, og Danmarks høje biomasseforbrug er i en årrække blevet kritiseret for at være alt for højt. Forbruget af biomasse tæller i klimaregnskaberne som værende CO2-neutralt, men forbrændingen af biomasse udleder i Danmark 18,6 millioner ton CO2 årligt - svarende til 41% af vores opgjorte nationale udledninger.

Det er på tide, at vi får håndteret vores ubæredygtigt høje forbrug af biomasse. Forbrænding af biomasse skal tælles med i vores reduktionsmål og udledningerne skal beskattes på lige fod med andre udledninger. Det er et afgørende første skridt, at Klimarådet nu anbefaler, at omstillingen af varmesektoren ikke skal resultere i et øget biomasseforbrug. Sådan skaber vi en reel grøn omstilling, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Klimarådet har efter sin styrkelse fra Klimaloven i 2019 leveret en stribe rapporter, notater og anbefalinger om den grønne omstilling i Danmark. Anbefalinger til politikere, der netop nu, i de igangværende regeringsforhandlinger, også skal nå til enighed om løsninger for de kommende års grønne omstilling.

Danske politikere har det overordnede problem, at de ikke har formået at gå fra mål til implementering. Skal vi behandle klimakrisen som den krise, den er, skal en kommende regering formå at lave den reelle omstilling fra fossil til grøn varme på ganske få år. Vi skal fra politiske aftaler til virkelighed - og den trædesten tilbyder Klimarådet i dag. Derfor er det afgørende, at Klimarådets anbefalinger finder vej ind i regeringsforhandlingerne, siger Caroline Bessermann.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen i Danmark
Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C

+45 9393 0879https://www.klimabevaegelsen.dk/

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye